Ivan Rakitić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
IVAN RAKITIĆ ZA SN

‘Ne, Kova nije moj nasljednik, ali odigrat će sjajno! A jedan Vatreni predstavlja i mene...‘

‘Bit ćemo iznenađenje ovog SP-a! Livaja? Kako igra, kako zabija, apsolutni vrh...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. studeni 2022. 09:58

Svako toliko vrte se njegovi “penali” koje je u Rusiji zabio Danskoj i domaćinu. Uoči Svjetskog prvenstva posebno su draga uspomena. Nema boljeg sugovornika za najaviti Mundijal od Ivana Rakitića!

Razgovarali smo u subotu navečer u predvečerje puta Vatrenih na Bliski istok. U srijedu je protiv Reala Sociedada dobio izravan crveni karton, njegova je Sevilla u zoni ispadanja. Morali smo početi s pitanjem kako se osjeća ovih dana.

- Hvala na pitanju, obitelj i ja smo odlično, a što se kluba tiče - borimo se!

Ni kriv, ni dužan...

Nismo se mogli sjetiti kad je isključen posljednji put.

- Izravno nikad u karijeri nisam dobio crveni karton. U više od 800 profesionalnih utakmica. U dva-tri navrata pokazan mi je drugi žuti karton. Ma, isključen sam ni kriv, ni dužan - kazao nam je Rakitić.

Završilo je 2:1 za momčad iz San Sebastiana, on je isključen u 27. minuti, a kasnije su dobili još jedan crveni.

- Napravio sam taktički prekršaj. Izveli smo korner, oni su izbili loptu i krenuli u kontru, trčao sam za igračem koji je imao posjed, uhvatio ga s leđa i bacio na tlo. Kad je pao, slučajno sam ga nagazio. Sudac mi je dao žuti karton, ali VAR ga je zvao da pogleda. Sam sudac mi je rekao kako zna da nije bilo namjerno, suparnički igrači su se smijali i govorili da je ludo što sam isključen... VAR nam je pokvario nogomet.

Niste za njega?

- Nisam! Budimo realni. Uvijek sam to govorio. VAR nam je usporio igru, a puno puta umjesto da pomogne zapravo - odmogne. Nogomet nije slika, sucu pokažu sliku, a na terenu se sve zbiva u pokretu. Još ga ne znamo dobro koristiti.

Napreduje se, bit će bolje...

- Vidjet ćemo.

Kako to da ste na 18. poziciji na ljestvici sa samo dvije pobjede?

- Neugodno je to skroz, nadam se da ćemo što prije izaći iz ove situacije. Neke odluke sudaca nisu nam pomogle, ali vratit ćemo se gdje nam je mjesto. Nisam zadovoljan, ništa nije na razini, ali nakon Svjetskog prvenstvo moramo napokon krenuti.

Koliko se u Španjolskoj priča o Svjetskom prvenstvu? Blizu je, ali klupska sezona trajala je, eto, do nedjelje i sve dok je tako Mundijal je nekako ostajao na marginama...

- Svatko je imao svoje utakmice i brige i teško je bilo pričati o Svjetskom prvenstvu, ali sad stiže. Oni koji ga igraju potpuno će mu se posvetiti.

Što ćete vi osobno raditi za vrijeme Mundijala?

- Uživati sa ženom i djecom i navijati za naše.

Prvu utakmicu igramo već u 11 sati ujutro i to u srijedu, 23. studenoga.

- Još bolje, taman uz kavu...

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Prisjetite li se kad Rusije?

- Kako ne, šteta je i teško mi je što su ta vremena prošla, ali reprezentacija će u meni imati najvećeg navijača i siguran sam da ćemo vidjeti veliku Hrvatsku.

Nije slučajno

Što Vatreni mogu napraviti?

- Općenito će Svjetsko prvenstvo biti dosta zanimljivo. Guste utakmice i puno iznenađenja. Za sve reprezentacije najbitniji je cilj proći skupinu, tako mora biti i za našu. Potom ćemo se polako pripremati za dalje. Treba ići iz utakmice u utakmicu. Vidim da je vrlo kvalitetna atmosfera, te jako pozitivno gledam na Mundijal što se tiče naše reprezentacije.

Jesu li vas iznenadili kako su igrali ove godine, dobili četiri utakmice zaredom u Ligi nacija i otišli na Final Four? Pritom je lansirano više mladih igrača, pogotovo u obrani i veznom redu.

- Ne, nije me to iznenadilo jer poznajem ih i to nije slučajno. Na tom Final Fouru je željela biti i Francuska, ali naši dečki su fantastično odradili posao i zaslužili prvo mjesto. Čestitke na tome, a nadam se da će jednako nastaviti u Kataru, da će i dalje ići tim ritmom.

Što je najveća snaga ove Hrvatske?

- Kao i uvijek – zajedništvo. Postoji fini miks između mladih i nekoliko starijih igrača, to je jako bitno i dobro. Svi skupa, kao što je bilo u Rusiji, moraju držati pozitivu i tada će sve biti moguće.

Mnogi stručnjaci reći će da je ekipa u Rusiji bila jača, ako ništa drugo da je imala više etabliranih igrača poput Mandžukića i vas. Slažete li se ili mislite da bi netko mogao bljesnuti u Kataru?

- Hrvatska ima kvalitete koliko hoćete. O tome se nimalo ne brinem. Uvjeren sam da će reprezentacija biti iznenađenje, a ujedno da će više igrača napraviti individualni iskorak. Kao i uvijek na velikim natjecanjima, jedna je priča sad, a druga će biti poslije. I što se tiče reprezentacije i igrača. Naglašavam, imamo kvalitete koliko god hoćete u svim linijama da naša budućnost bude fantastična. Jako sam sretan zbog toga i jedva čekam te utakmice.

Korak po korak

Kažete da će Hrvatska biti iznenađenje Svjetskog prvenstva?

- Dobro, hoću reći da će Hrvatska imati lijepu priču, dakako da ne može biti klasično iznenađenje jer mi smo doprvaci svijeta, te nas ljudi sada gledaju drugim očima nego prije prošlog turnira u Rusiji. Igrači i stožer znaju kako se moraju pripremiti i mislim da ćemo gledati fantastičnu hrvatsku reprezentaciju, koja će ići korak po korak prema gore.

Vaš nasljednik u veznom redu je Mateo Kovačić. Igrali ste zajedno, ali sredina terena Modrić - Brozović - Rakitić sad je Modrić - Brozović - Kovačić. Mnogi kažu da je među najjačim veznim linijama na svijetu. Jeste li zadovoljni kako vas je zamijenio?

- Ha, ha, pa nije on moj nasljednik, Kova ima svoju priču, godinama smo igrali zajedno. Jako sam sretan i ponosan što smo igrali skupa, a s jednakim žarom ih sada bodrim. Također mislim da je to jedan od najboljih veznih redova, ako ne i najbolji, sigurno će jako puno naši rezultati i igre ovisiti o njemu.

No, vi ste osobno na prošlom Svjetskom prvenstvu jako puno dali, demonstrirali i klasu i iskustvo na najvišim nogometnim kotama, a može li Kovačić u Kataru igrati tako vrhunski?

- Sigurno! Sigurno može! Kova ima nevjerojatnu kvalitetu, ne mora ništa dokazivati, niti se bilo kome pokazivati. Ima toliko uspjeha u klupskom nogometu, tako je bitan u Chelseaju da će biti maksimalno spreman. Ići će svojim putem, igrati na svoj način, sve će to biti odlično. Vjerujem u Kovu.

Nemamo Mandžukića, ali imamo četvoricu centarforova - Kramarića, Budimira, Livaju i Petkovića. Mogu li dati što nam treba na “devetki” i tko je po vama najbolji?

- Najzanimljiviji je aspekt te priče što su sva četvorica različiti. Izbornik ima iz čega birati. Mogu igrati i zaslužuju igrati, Dalić će moći balansirati tko mu treba za koju utakmicu. Sve po taktici igre, ali i po njegovom osjećaju na treninzima. Možda će jedan susret igrati jedan, drugi drugi, pa čak ne isključujem da u trećem starter bude treći.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Niste se izjasnili...

- Teško je to. Nisu isti profil igrača.

Jedino Marko Livaja nikad bio na velikom natjecanju. Je li spreman za najveće utakmice?

- Po meni je Livaja jedan od najtalentiranijih igrača u reprezentaciji. Po onome što je napravio u zadnje dvije godine, s kojim samopouzdanjem i lakoćom igra u Hajduku, kako jednostavno zabija golove, također je vrh. Uvjeren sam da je jako veliki i bitan adut za našu reprezentaciju.

Ante Budimir igra u Španjolskoj, njega znate?

- Kako ga ne bih znao, pa mi smo susjedi u Bosni. Kao osoba jako mi je drag, čujemo se, ne samo što se susrećemo na utakmicama u Španjolskoj, nego smo u stalnom kontaktu. Ante na neki način predstavlja i mene na Svjetskom prvenstvu.

Postoji transparent navijača iz Žepča na kojem su vaša fotografija kao bivšeg Vatrenog i Budimirova kao onog koji je preuzeo štafetu.

- Tako je, mi idemo zajedničkim putem, on zastupa našu skupinu.

Malo smo se nasmijavali

Kad bi Ante zabio gol najviše biste se radovali? Barem za jedan posto...

- Tako je, nego što!

Jeste li razgovarali s Marokancima, imate reprezentativce u Sevilli - vratar Bono i centarfor En-Nesyri.

- Jesmo, razgovarali smo malo, ali oni znaju da im neću ništa reći, kao što niti nisam htio njih ispitivati. Našalio sam se samo da će im biti teška utakmica. Oni meni govore da trebam i ja ići, malo smo se nasmijavali...

Jesu li pitali zašto vas nema na Svjetskom prvenstvu?

- Pa, naravno da jesu... Eto, u subotu na treningu nekoliko suigrača mi je dobacivalo: “Pakiraj kofere, ideš i ti”. Odgovorio sam: “Ništa se ne brinite, idu mladi lavovi”.

U skupini su Maroko, Kanada i Belgija... Taj prvi ogled je uvijek bitan iako će svaki nastup imati težinu.

- Ova dvojica koje imam u klubu nisu najavljivali da će nas pobijediti. Oni su predobri da bi tako nešto govorili. Iako vidim da jedva čekaju start natjecanja, da je i za njih to jako bitno. Poželio sam im sreću u svim utakmicama osim protiv nas.

Potencijalni protivnik u osmini finala nam je Španjolska. Lani je La Roja slavila u osmini finala Eura u produžetku. Kakav je danas odnos snaga? Izbornik Luis Enrique bio je vaš trener u Barceloni...

- Puno toga se dogodilo od tada. Mi smo kao momčad napravili velike korake unaprijed, bit će interesantno ako se sretnemo. No, nemojmo razmišljati o Španjolskoj i osmini finala, nego samo o skupini. Treba je proći, pa ćemo onda lako za dalje.

Darijo Srna kaže kako i dalje ne može pogledati cijelu utakmicu hrvatske reprezentacije, da to boli, da je to što više ne igra rana koja nije zacijelila. Po ranijim izjavama znamo da se slično osjećate, ali za razliku od njega pratite utakmice, a bili ste i na Poljudu na dvoboju s Rusijom u kojem je izboren plasman u Katar.

- Gledam, ali znate kako je to - gledaš i srce te boli. Tako nije samo sada, tako će biti i za pet, šest, deset i dvadeset godina. Uvijek. Kad si jednom dio te obitelji, kad si imao priliku predstavljati svoju državu, boje i ljude, to je nezaboravno. Ništa ne može zatomiti, niti zamijeniti taj osjećaj. To će biti tako za sva vremena. No, nekad dođe taj trenutak kad treba odlučiti o oproštaju. Razumijem Srnu, ali ja gledam Hrvatsku jer u meni je jača želja da ih podržim, da budem uz njih. Ako je i samo 0,0002 posto mogućnosti da im pomognem svojom potporom, rado ću to napraviti. Idemo biti svi zajedno uz dečke da u Kataru ponovno izbore veliki i dobar rezultat.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Odlučivat će detalji

Po tome se vidi i koliko vam je značila reprezentacija kad vam se tako teško oprostiti od nje.

- Naravno!

Tko su favoriti za zlato na Svjetskom prvenstvu?

- U pravilu govorimo o istima. No, na ovom turniru očekujem puno iznenađenja, neizvjesnih i teških utakmica. Argentina je favorit, ima preko trideset utakmica bez poraza, dakako i Brazil, ali i manje-više sve europske reprezentacije. Jako će biti zanimljivo, Afrikanci bi mogli prirediti neočekivane domete, a vjerujem da će i Katar kao domaćin nešto ponuditi. Igrat će se dobar nogomet u kojem će detalji odlučivati. Opet bi moglo biti rješenja s bijele točke kad krene nokaut-faza.

Na SP-u u Rusiji osjećali smo se moćno i zato smo igrali finale

U Hrvatskoj je kod mnogih zavladao veliki optimizam, neki će reći da tako nije bilo prije Rusije, ali vjerovali ste tada da možete puno napraviti.

- Uvijek vjeruješ, kad ne bi bilo tako ne bi imalo smisla niti da ideš na Svjetsko prvenstvo. To je sasvim jasno. Najbitnije je tada bilo što smo osjećali zajedništvo, što smo imali dobar ambijent. Zajedno smo boravili mjesec i pol dana i nikad među nama nije bilo neugodnosti. Nikad ti nije bilo ni dosadno, ni da si se loše osjećao. Prelijepo je to vrijeme bilo. U Rusiji su igrale i reprezentacije koje su pojedinačno možda bile kvalitetnije, a svakako su neke na papiru imale status većeg favorita nego mi, ali toliko smo bili moćni, hrabri i jaki, da smo znali kako nam nitko ne može ništa. Osjećali smo da smo spremni za sve. To je najbitnije. To što netko planira i ima lijepe ideje uoči SP-a prazna je priča. Treba biti pravi na travnjaku i odraditi sve kako treba. Vjerujem da će naša reprezentacija biti takva u Kataru i da će odraditi sve kako treba.

Messi ima dobre šanse da bude svjetski prvak

Lionel Messi ide u još jedan pokušaj da bude svjetski prvak. Kako gledate na šanse svojeg nekadašnjeg suigrača?

- Mnogi im daju dobre izglede jer imaju jaku reprezentaciju i pozitivnu atmosferu, odavno nisu izgubili utakmicu, to nije slučajno. Bit će sigurno među glavnim favoritima. Vidjet ćemo kakav će u konačnici biti rezultat, ali ovo Svjetsko prvenstvo će po meni biti među najkvalitetnijima koje smo ikad gledali.

Ne, još ne razmišljam o kraju karijere

Ugovor sa Sevillom veže Rakitića do 2024. godine. Vratio se 2020. nakon što je šest sezona proveo u Barceloni i tamo osvojio sve trofeje koje je mogao u klupskom nogometu iz španjolske perspektive. Jeste li odredili dokad ćete igrati, kad će biti kraj karijere?

- Ne, nisam o tome razmišljao previše. Još se vidim da sam spreman, da uživam, to je najbitnije, a što će biti kasnije to sada još ne znam.

Linker
17. svibanj 2024 10:19