Ante Rebić zabio je svoj 11. gol prošlog vikenda u Serie A
 GETTY IMAGES
VATRENI SE PREPORODIO!

Rebićevih sjajnih šest mjeseci! Nevjerojatno je da u prvih 19 kola nije zabio niti gol, a sad briljira!

Ante u Milanu igra najzreliji nogomet u životu i na diobi je petog mjesta u ligama Petice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. srpanj 2020. 12:28

Ante Rebić u Eintrachtu je revitalizirao karijeru, a u Milanu igra najzreliji nogomet u životu. Bologni je u subotu ponovno zabio, to mu je već jedanaesti gol ove godine i na diobi je petog mjesta u ligama Petice u 2021. godini. Točnije četvorke jer francusko prvenstva je davno obustavljeno. Ispred su samo Cristiano Ronaldo sa 18 pogodaka za Juventus, dvojac iz Njemačke Robert Lewandowski iz Bayerna i Erling Haaland iz Dortmunda sa 15 odnosno 13 te iskusni Ciro Immobile iz Lazija sa 12.

Jednako kao Rebić mreže je tresao Duvan Zapada, vođa napada Atalante. No, kad se odbace golovi iz kazneni udaraca ispred Rebića su samo Haaland (13) i Lewandowski (12).

Rebićev preporod krenuo je s Udineseom, bila je to utamica 20. kola odigrana 19. siječnja. Dobili su 3:2, s dva njegova pogotka, a pet dana kasnije zabio je Bresciji na gostovanju za 1:0. Izbornik Zlatko Dalić, koji je uz Niku Kovača najviše vjerovao u njega i davao mu poziciju startera u reprezentaciji, ne samo na Svjetskom prvenstvu nego i protekle jeseni kad je bio marginaliziran u Milanu, tada je kazao:

- Čim je Rebić dobio pravu ulogu, na krilu, a ne na klasičnom centarforu, pokazao je koliko vrijedi. Važno je da ostane na svojoj poziciji i bit će sve u redu.

Procvat se dogodio dolaskom Zlatana Ibrahimovića, dječačkog idola, koji je na njega blagotvorno djelovao, na terenu i izvan njega. Serija je išla dalje, i kad Ibra ne igra, Rebić ne staje. Zabijao je najvećim klubovima Apenina Interu, Juventusu, Romi, Laziju, manjima poput Fiorentine i Torina i malima kao što je Lecce… Sedam golova dao je do korone i karantene, da bi od 22. lipnja nastavio u istom stilu i dodao još pet. Ukupno 12, od tog 11 u Serie A i jedan u polufinalu Kupa protiv Stare dame.

Svi njegovi najbolji atributi maksimalno dolaze do izražaja - nevjerojatna snaga, moć, brzina, čvrstina, energija… ali danas puca od samopouzdanja, zabija sigurnije, ponekad "kulerski“, kakav nije bio uvijek, što navijače Milana osobito veseli. Gotovo nezamislivo djeluje da taj igrač, za kojeg obrane u Italiji nemaju rješenja, u prvih 19 kola prvenstva nije upisao ni gol niti asistenciju, sa samo jednim startom u početnoj postavi i tek osam nastupa.

Nisu ga vidjeli ni Marco Giampaolo niti Stefano Pioli, do tog 19. siječnja kad je Udinese vodio na Meazzi 1:0. Tada je Piolu iz očaja u 46. minuti poslao na teren Rebića. Pogodio je za 1:1 i za 3:2 i lansirao se u zvijezde. Ništa više za njega nije isto… Navijače Milana oduševljava učinkom, nerijetko i atraktivnim potezima. Pred praznim tribinama ne može u punini ni doživjeti do koje mjere je postao idol. I to fifosa klub koji su navikli u tom dresu gledati svjetske velikane. Najveće od najvećih. Danas se klanjaju Rebiću. Osim Kovača i Dalića, je li još netko mislio da će biti tako?

Drži koncentraciju, u žaru borbe dogodi se i gubitak kontrole kao u drugoj utakmici s Juventusom u polufinalu Kupa kad je isključen već u 17. minuti zbog nehotičnog, ali grubog prekršaja. No, toga je daleko manje, a uvjerljivosti igre i standardnosti učinka sve više….

Milan se ponajprije na krilima Rebića digao do pozicije za Europu, a Uprava je pod pritiskom da ga otkupi od Eintrachta. Na posudbi je dvije sezone, dakle sigurno ostaje i sljedeću…
I ranije hvaljen, ali još češće osporavan, od pojedinih trenera i proskribiran zbog svojeg mentaliteta, napadač koji nije izraziti šuter niti bogodani tehničar, sve što čini, radi bolje nego ikad. Lakoćom ulazi u šanse i sve jednostavnije zabija. U ligama Petice porušio je vlasite barijere jer lani je u Bundesligi dao devet golova što mu je bio rekord u jednoj sezoni.

Da danas, ovako siguran, izađe pred Kaspera Schmeichela kao u Nižni Novgordu u osmini finala Svjetskog prvenstva, uvjereni smo da bi pucao. I pogodio. To govori da Hrvatska sada ima Rebića još boljeg nego što je bio u Rusiji.
- On je već vrhunski igrač - konstatira Pioli, jedan od onih koji su promijenili mišljenje o njemu jer u Fiorentini mu nije dao pravu šansu.

Veliki Milan, u cilju da ponovno postane trofejan, među igračima na kojima gradi budućnost vidi Rebića. Veći kompliment mu ovog časa ne treba!

Linker
02. svibanj 2024 07:25