Simone Inzaghi i Filippo Inzaghi

 GABRIELE MARICCHIOLO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
KRALJ SUPERKUPA

Mlađi brat Inzaghi iskoračio je iz sjene i pomiče granice, a sudbina bi se mogla opasno poigrati s Pippom

U budućnosti bi mogao ići u pravcu kultnih Interovih trenera, poput Herrere, Trapattonija i Mourinha
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. siječanj 2024. 13:03

Simone Inzaghi u ponedjeljak je osvojio svoj već treći talijanski Superkup otkako je Interov trener. Dodajte toj trofejnoj riznici i dva Superkupa osvojena na klupi Lazija, i pred vama je zaštitno lice jednog natjecanja. Godinama na glasu tek kao mlađi Superpippov brat, Inzaghi junior u Saudijskoj Arabiji nije samo iskoračio iz sjene popularnijeg brace. On je danas kralj Superkupa, i još važnije, čovjek koji bi u budućnosti mogao pomicati granice u pravcu kultnih Interovih trenera, poput Helenija Herrere, Giovannija Trapattonija ili Josea Mourinha.

Približavanje velikanima

Otkako je u ljeto 2021. godine preuzeo šampionski Interov projekt iz ruku Antonija Contea, 47-godišnji trener osvojio je dva talijanska kupa, uzeo tri Superkupa i usput ljetos parkirao momčad u finalu Lige prvaka. Na radni izlet u Rijad sada je "nerazzurre" poveo s prvog mjesta Serie A - u međuvremenu je Juventus s utakmicom viška preskočio Inter na čelu tablice - i sa željom da u nastavku sezone zaokruži opus svojim prvim "scudettom". Učinkom u ligi Inzaghi je dosad nagovijestio da je opremljen za izazov. Inter je najučinkovitija momčad lige (49 golova), hvali se uvjerljivo najtvrđom obranom u toj konkurenciji (10 primljenih golova). Njegov je nogomet fino izbalansiran, ali ne robuje taktičkim shemama. Dapače, u boljim danima Inter će se raspištoljiti i u gradskom derbiju zabiti pet komada Milanu (5-1 u rujnu), ili protutnjati kroz vrući šampionski Napulj (3-0 u prosincu). U nekim drukčijim, rezultatski gustim utakmicama, momčad će baciti srce na teren i krvariti za pobjedu prije nego što u sudačkoj nadoknadi dođe do pobjedničkog gola (2-1 protiv Verone).

image
- Afp

Da ne zaboravimo, sve će to Simone Inzaghi režirati nakon što klub bogato monetizira vrijednost svojih najvećih zvijezda. Na startu milanske avanture prodali su mu Romelua Lukakua i Achrafa Hakimija, a nakon druge sezone još i Marcela Brozovića, Edina Džeku te vratara Andrea Onanu. Vječno u škarama Uefina financijskog fair-playa, jer nekoć je trošio kao pijani milijarder, klub je ovim transferima zgrnuo 250 milijuna eura i napokon došao do kisika. Nekim čudnim spletom okolnosti, s manje razvikanim igračima došao je i do još uvjerljivije i atraktivnije igre.

Pippo trenerski autsajder

Prijetnji da ostane zarobljen u golgeterskoj pustinji Inzaghi je doskočio tako što je sve napadačke ovlasti preselio na leđa Lautaru Martinezu, kojem je partnera pronašao u Marcusu Thuramu. Francuz je stigao kao slobodan igrač iz ‘Gladbacha, i u međuvremenu je postao zgoditak na lutriji, deset golova i deset asistencija. Argentinac je, pak, dosegnuo punu igračku zrelost, i danas u suparnički šesnaesterac utrčava kao terminator (ukupno 21 gol u tekućoj sezoni). Izbrisao je Inzaghi i veliki upitnik koji mu se naselio u svlačionicu prodajom Marcela Brozovića. Jednog autoritarnog ideologa igre zamijenio je trojicom diskretnih redatelja (Çalhanoğlu, Barella i Mkhitaryan). A onda je još i godinama zapostavljenog Federica Dimarca (26) pretvorio u modernog ofenzivnog beka. Od početka Inzaghijeva mandata njegova je cijena s početnih 10 mil. eura stigla na prag od 50 mil. eura (procjena Transfermarkta).

image

Simone Inzaghi

- Afp

"Moj savjet bratu glasi: uživaj u ovim magičnim trenucima, zaslužio si ih teškim radom. Za mene je Simone jedan od najboljih trenera u Europi", kaže stariji Pippo, u svoje vrijeme rijetka golgeterska lisica, strijelac ukupno 215 golova za Juventus i Milan.

U karijernoj inverziji tijekom posljednjih desetak godina Pippo je ulogu zvijezde zamijenio rolom autsajdera. On je također trener, ali na klupi Salernitane, koja je zacementirana na dnu Serie A. U sljedećem poglavlju ne isključujemo niti mogućnost da mu se sudbina naruga tako što će mu Simone ispisati otkaz. Kalendar, naime, kaže da Salernitana sredinom veljače gostuje kod Intera...

Linker
03. svibanj 2024 09:11