Amir Abdou

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
AFRIČKI KUP NACIJA

Potpuni autsajderi napravili senzaciju i izbacili velikog favorita: ‘Odigrali smo utakmicu za povijest‘

‘Rekao sam im da trebaju upisati svoja imena u povijesne knjige mauritanskog nogometa i oni su to učinili‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. siječanj 2024. 10:17

Sve je bilo na strani velikog favorita Alžira, ali Mauritanija je imala svoje planove te je na kraju ostvarila senzacionalnu pobjedu (1:0) i poslala Alžirce kući s Afričkoga Kupa nacija. Strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Yali Dellahi u 37. minuti.

Bila je to prva pobjeda Mauritanije u povijesti ovog natjecanja, zahvaljujući kojoj je prošla u eliminacijsku fazu turnira.

- Neobično je što osjećamo i kroz što prolazimo. Rekao sam svojim igračima da vjeruju do posljednjeg zvižduka, i na kraju smo uspjeli pobijediti. Individualno i kao tim, pokazali smo puno odlučnosti. Igrači su odigrali povijesnu utakmicu. Rekao sam im da trebaju upisati svoja imena u povijesne knjige mauritanskog nogometa i oni su to učinili – blistao je od sreće Amir Abdou, izbornik Mauritanije.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Najboljim pojedincem susreta proglašen je mauritanski vratar Babacar Niasse. Čuvar mreže francuskog Guingampa upisao je šest važnih obrana, a nagradu za igrača utakmice posvetio je svojim suigračima.

- Jako sam ponosan na ovaj trofej, ali on je zajednički, pripada svima nama jer smo ovo zajedno pripremali i izveli. Zahvalan sam Mauritaniji što mi je pružila priliku, jako sam ponosan što mogu predstavljati svoju zemlju. Znali smo da će ova utakmica biti teška, ali znali smo i da možemo nešto učiniti. Što se tiče mog doprinosa, pokušat ću učiti iz svojih pogrešaka i poboljšati se – izjavio je Niasse.

image

Dellah Yaly i Amir Abdou

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Alžirski izbornik Djamel Belmadi pokušao je objasniti što se to dogodilo njegovim nogometašima, no pravo objašnjenje očito nije pronašao.

- Neke stvari ne mogu objasniti. Nismo mogli zabiti iako smo imali dobar plan i taktiku. To je misterij nogometa. Da ne stvaramo šanse, da je suparnik stvorio više prilika, da smo puno promašili, tada bismo mogli reći da nešto nije bilo dobro, ali to nije bio slučaj u utakmicama koje smo igrali, stoga te stvari ne mogu objasniti – kazao je.

Alžirci su drugi put zaredom na ovom natjecanju ispali već u skupini.

- I to je nogomet, tako je kako je. Nismo mogli postići pogodak, nismo uspjeli napraviti razliku. Na ovom turniru nema malih momčadi, kazna te može stići bilo kada – komentirao je Belmadi.

Linker
18. svibanj 2024 14:47