ANTE ČIZMIĆ/Cropix
BRILJANTNA HRVATSKA

VIDEO: Petarda na Rujevici, Vatreni napunili mrežu Latvije, Dalić pronašao ubojit napad

Dva pogotka zabio je Bruno Petković, a po jedan su dodali Ivanušec, Kramarić i Pašalić
Piše: Marko Crnjak, Ivan Alaupović, Vladimir Zrinjski, Siniša LončarObjavljeno: 08. rujan 2023. 22:42

HRVATSKA - LATVIJA 5:0 (Petković 3., 44., Ivanušec 13., Kramarić 68., Pašalić 78.)

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol (od 46. Vida), Sosa (od 67. Barišić) - Brozović (od 60. Vlašić), Modrić (od 60. Pašalić) - Kramarić ⚽, Ivanušec ⚽, Perišić - Petković ⚽⚽ (od 67. Musa).

LATVIJA: Purinš – Savalniks (od 56. Krollis), Černomordijs, Dubra, Sorokins – Jaunzems (od 86. D. Ikaunieks), Emsis, Tobers (od 86. Saveljevs), Ciganiks ? – Uldrikis, J. Ikaunieks (od 77. Daskevics).

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.


Hrvatska nogometna reprezentacija u Rijeci je u svojoj trećoj utakmici u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine, uvjerljivo svladala momčad Latvije i time nastavila svoj nevjerojatan niz uspjeha, bila je ovo 37. domaća utakmica zaredom u sklopu kvalifikacija za Euro u kojima Vatreni nisu poraženi.

Nije moglo bolje početi za domaćine na rasprodanoj Rujevici, već u trećoj minuti novi igrač Manchester Cityja, Joško Gvardiol, izborio je slobodni udarac u zoni udarca, na nekih 25 metara od gola, lagano iskosa s lijeve strane. Stavio je vratar Latvije čak četvoricu igrača u živi zid znajući kakve majstore slobodnih udaraca Hrvatska ima, no na kraju mu niti to nije pomoglo. Loptu je uzeo Bruno Petković i maestralno naciljao preko živog zida, ravno u desne rašlje nemoćnog Purniša koji je loptu uspio samo lagano dotaknuti, bila je to još jedna demonstracija sjajne forme centarfora zagrebačkog Dinama. Petkoviću je ovo bio ukupno deveti pogodak u “kockastom” dresu u 32. nastupu

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nije bolje moglo početi za Dalićeve pulene, a već je u 13. minuti semafor pokazivao - 2:0. Dominirali su Vatreni posjedom i prilikama u minutama prije toga, a tada je Perišić ubacio oštru loptu u peterac s lijeve strane koja pogađa Petkovića i odbija se na nogu Ivanušeca. Odnedavni igrač Feyenoorda ovakvu priliku nije propustio i silovitim je udarcem iz blizine, odnosno novim pogotkom, praktički riješio svaku dvojbu oko pitanja pobjednika susreta, ako je ona uopće i postojala...

Koliko je Hrvatska na Rujevici bila dominantna možda najbolje oslikava podatak da je lopta u nogama Modrića i društva u prvih pola sata igre bila čak 81 posto! I sve to, kao i još pokoja nerealizirana prilika domaćina poput onog udarca Kramarića iz 26. minute, skoro je moglo pasti u vodu u 29. minuti kada su gosti iz svoj prvog udarca u okvir gola mogli smanjiti zaostatak. Srećom, Livaković je u situaciji jedan na jedan s latvijskim napadačem Robertsom Uldrikisem koji se nakon pogreške Šutala sjurio prema hrvatskom šesnaestercu, bio uspješniji i skinuo mu čisti zicer.

Nakon tog kratkog blackouta Vatreni su bez većih problema kontrolirali susret i igru, a gosti, osim jednog skraćenog kornera, nisu praktički imali izlete u blizini Livakovića.

I kada su navijači pomislili da će to biti jedina dva gola prvog dijela, prevarili su se. U 44. je Perišić još jednom sjajno prošao po lijevoj strani i onda prizemnom loptom proigrao usamljenog Petkovića na drugoj vratnici kojem nije bilo teško postići svoj drugi pogodak na susretu za glatkih 3:0.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nastavili su Vatreni u istom vatrenom ritmu i u nastavku, Modrić je u 48. skoro sam sebi poklonio najljepši rođendanski dar, no njegov je udarac, nakon pravog dar-mara, zaustavio Purinš uz pomoć grede. Krollis je pak 10 minuta kasnije nakon jednog ubačaja s desne strane glavom uputio i drugi udarac Latvije u okvir, no Livaković je bio siguran.

U 60. minuti Dalić je napravio dvostruku zamjenu, Brozovića je zamijenio Vlašić, dok je Pašalić ušao umjesto kapetana i lidera momčadi Luke Modrića, kojem se naklonio i zapljeskao mu cijeli stadion. U 64. ponovno prijete sve hrabriji gosti, ponovo je opalio Krollis, ovoga puta iskosa, no Livaković je još jednom lijepom intervencijom sačuvao mrežu čistom.

Kazna za neiskorištenu priliku goste je sustigla četiri minute kasnije kada je pao i četvrti gol. Barišić je iz slobodnog udarca filigranski precizno na drugoj vratnici pronašao Kramarića koji ovakve prilike ne prašta, uslijedila je sigurna egzekucija volej udarcem za poker golova u mreži Latvije, a za “petardu” se, nakon krasne solo akcije, maestralnim golom potrudio Pašalić deset minuta kasnije za sigurnu, uvjerljivu pobjedu uoči odlaska u Erevan gdje Vatreni igraju već u ponedjeljak...

Standings provided by Sofascore

Prva polovica rujanskog ciklusa odrađena za čistu peticu, slijedi nam Armenija.

Taj je ispit na redu u ponedjeljak u 18 sati, dakako opet uz tekstualni prijenos na našem portalu.

Hvala vam što se bili s nama, a u nastavku večeri donosimo vam sve najvažnije reakcije i komentare.

Livaković je nakon utakmice otišao pozdraviti navijače, koji ga više neće tako često viđati na hrvatskim travnjacima. Lijepa gesta donedavnog vratara Dinama.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Situacija u skupini D nakon večerašnjih utakmica.

Hrvatska je sada drugoplasirana i već se u ponedjeljak može izjednačiti s Turskom (koja ima dvije utakmice više), upiše li sva tri boda u Erevanu.

image
UEFA

Završna statistika:

image
SOFASCORE

? Evo kako ste vi doživjeli pobjedu Hrvatske...

"Ostaje jedino žaliti što Perišić nije zabio gol. Najbolji i najborbeniji." (Joe Ivo Andrić)

"Bravo Perišić!" (Željko Čizmić)

"Sve pet. Igra, zalaganje, koncentracija. Izmjene da se sačuvaju glavni igrači. Samo jedna stvar mi smeta. Kad će izbornik shvatiti da je tri godine spašavanja karijere malog od seke dovoljno jer on je jednostavno mrtva priroda?" (Dražen Dražen)

Nekako pretpostavljamo da je riječ o Vlašiću...

Bila je to potpuno jednosmjerna utakmica. Već u 13. minuti glavno pitanje nije glasilo hoće li Hrvatska pobijediti, već kojom gol razlikom. U konačnici, Rujevica je svjedočila "petardi" u režiji dvostrukog strijelca Petkovića, Ivanušeca, Kramarića i Pašalića. Posebno dobro izgledali smo na lijevoj strani, gdje su ordinirali Perišić i Sosa. Hrvatska je drugo poluvrijeme odradila u "nižoj brzini", svejedno uspjela još dvaput zatresti mrežu i sada mirna srca može put Armenije, gdje nas čeka znatno teži zadatak.

Evo promjene kod rezultata u srazu između Armenije i Turske. Golom Bertugs Yildirima u 88. minuti, Turci su uspjeli izvući remi i trenutno su vodeći s 10 bodova. Doduše, imaju dvije utakmice više od Hrvatske, a jednu više od preostalih reprezentacija u našoj kvalifikacijskoj skupini D.

KRAJ UTAKMICE

90+1. Perišić je opasno potegnuo s distance ljevicom, naciljao u bliži kut, no obranio je Purinš. Šteta, zaslužio je Perišić pogodak danas.

90. ?

Igrat će se još najmanje četiri minute.

Zlatko Dalić izgleda prilično ozbiljno za nekoga čija momčad vodi 5:0.

Ali vjerujemo da će gosti u njegovom varaždinskom restoranu večeras također dobiti gratis rundu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

87. Kakav šut Juranovića! Naš desni bek silovito je opalio iskosa s nekih 15-ak metara, no udarac je sjevnuo pored vratnice. Bit će korner, očito je netko od braniča barem okrznuo loptu.

86.

Posljednje izmjene na susretu. Izlaze Tobers i Jaunzems, a ulaze Saveljevs i Davis Ikaunieks.

85. Ubalaj Daskevicsa presjekao je Šutalo, nema opasnosti za Livakovića.

Nikoli Vlašiću nije se svidjela jedna odluka glavnog suca Philipa Farrugije. Gospodin je inače s Malte i doletio je Ryanairom.

image
Ante Čizmić/Cropix

84. Barišić je još jednom fantastično ubacio, Šutalo je prvi na lopti, no glavom pogađa ravno u vratara Purinša.

83. Uldrikis je pokušao "škaricama" s Vidom na leđima. Uspio je pogoditi loptu i drugi-treći red na tribinama iza Livakovića.

Početak je bio obećavajuć, ali moramo primijetiti da je navijanje na Rujevici prilično otužno. Sada se nakon dugo vremena kratko prolomilo "Volim te, Hrvatsko", nakon što smo desetak minuta slušali uglavnom žamor i pojedinačne povike s tribina.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

81. ?

Ciganiks prvi ulazi u bilježnicu glavnog suca.

78.

GOOOOOOOOOOL! Mario Pašalić za 5:0 Hrvatske, evo petarde na Rujevici! Perišić ga je pronašao kratkim dodavanjem, Pašalić se potom sjurio prema vratima s lijeva na desno i neobranjivo potegnuo za veliku prednost Hrvatske.

Rujevička čestitka Modriću stigla je i do španjolskih medija.

76.

Ikaunieks izlazi iz igre, ulazi Daskevics.

Armenija i dalje vodi protiv Turske, u Eskişehiru je do kraja ostalo još 20 minuta.

75. Juranović je potegao iz prve na ubačaj s lijeve strane i prebacio okvir gola.

74. Dugo je Kramarić "kemijao" na rubu kaznenog prostora, dvaput "prodao" lažnjak, a onda odlučio pronaći Vlašića, koji je brzoostao bez ideje...

72. Šutalo je krenuo u solo prodor prema sredini, no izgubio loptu na centru. Brzo ju je vratio u posjed, a do kraja akcije Vlašić se probio do peterca, ali i izgubio kontrolu nad loptom.

Odred za golove večeras radi punom parom. Hrvatska je drugi put u tri mjeseca uspjela zabiti suparniku najmanje četiri gola. Protiv Nizozemske je u polufinalu Lige nacija, podsjećamo, bilo 4:2 nakon produžetaka.

image
ANTE CIZMIC Cropix

68.

GOOOOOOOOL! Andrej Kramarić za 4:0 Hrvatske! Barišiš, koji je maločas ušao u igru, sjajno je ubacio iz slobodnog udarca. Lopta se spustila točno pred Kramarićem, koji nepogrešivo cilja iz blizine pored "ukopanog Purinša.

67.

Barišić i Musa ulaze u igru, izlaze Petković i Sosa.

64. Nepotrebna dekoncentracija u redovima Vatrenih. Latvija je sada imala solidnu šansu, s desne strane stigla je dijagonalna lopta na nekog od gostujućih napadača, koji je imao previše vremena i prostora za reakciju. Iskosa je šutirao prema Livakoviću, koji je pravovremeno izletio s crte, skratio kuteve i upisao još jednu izvrsnu obranu.

Evo kakva je situacija u ostalim utakmicama...

image
UEFA

62. Solidno je ubacio Kramarić, nakratko su dobro reagirali gosti, a onda lopta stiže do Perišića, koji se nije uspio snaći u gužvi. Nema opasnosti za Latviju.

60.

Pašalić i Vlašić ulaze u igru, a na klupu će Brozović i Modrić.

59. Vida je nakratko napustio teren uz pratnju lječnika. Izgleda da je u zračnom duelu bez lopte, odnosno u skoku s Krollisom iz maloprijašnje situacije, zaradio udarac.

Službeni spiker je na razglasu rekao da na Rujevici dvoboj između Hrvatske i Latvije prate 8.152 gledatelja.

58. Evo udarca Latvije! Uldiriks je zapucao glavom nakon ubačaja s desne strane, Livaković hvata loptu u ruke.

Pogled na Petkovićevo slavlje iz drugog kuta.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

56.

Prva izmjena kod gostiju - Krollis će na mjesto Savalniksa.

Osim sa saudijskim iskustvom, Marcelo Brozović u reprezentativni se dres vratio i s novom frizurom. Dosad bez poteškoća obavlja sve zadatke, osvojio je šest od 10 duela na zemlji i jedan u zraku. Dodavanja drži na praktički perfektnoj razini. Broz bilježi 96 posto točnosti u 79 izvedenih paseva.

image
Ante Čizmić/Cropix

Veliko iznenađenje u drugoj utakmici naše skupine. U Eskişehiru Armenija je povela protiv Turske (1:0) golom Vahana Bičakhčjana u 49. minuti. Ako taj rezultat ostane te će dvije reprezentacije imati po devet bodova, Turci imaju dvije, a Armenija jednu utakmicu više od Vatrenih.

53. Petković je pronašao Ivanušeca, koji jednim potezom otvara prostor za šut ljevicom, no brani to Purinš.

52. Ne ide Latviji ni iz prekida, prilikom izvođenja slobodnog udarca netko od protivničkih napadača bio je u zaleđu. Ionako ne bi bilo opasnosti budući da je Petković bio najviši u skoku.

"Ajmo sada prijeći centar", kao da čujemo latvijskog izbornika kako viče prema svojim igračima. Latvijci trenutačno djeluju prilično pogubljeno.

image
Ante Čizmić/Cropix

48. Kakva sada šansa za 4:0! Modrić je napravio pomutnju kod gostiju i potegnuo ljevicom, obranio je vratar uz pomoć grede, a onda se lopta odbila do Kramarića, koji nije dovoljno silovito zapucao na poluprazna vrata, pa je netko od latvijskih braniča zaustavio loptu pred gol-linijom.

47. Juranović je ubačajem pokušao naći Kramarića, no Dubra je dobro reagirao i presjekao dodavanje.

46.

Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Zlatko Dalić napravio je jednu izmjenu, izvadio je Joška Gvardiola, a ušao je Domagoj Vida kojemu je ovo 102. nastup za Vatrene.

Bliži se početak drugog dijela, igrači se polako vraćaju na teren. Kome će Zlatko Dalić dati priliku u sljedećih 45 minuta?

Dvojica rutinera.

image
Ante Čizmić/Cropix

? Nekoliko vaših dojmova nakon prvog dijela:

"Poluvrijeme: Dinamo - Latvija 3-0." (Robo Robo)

"Podignuti spomenik Perišiću... I to za života." (Mate Tandara)

"Dokle ćemo više trpjeti Kramarićev sebičluk?" (Mario Babić)

"Da nema Perišića s jednog boka i Juranovića s drugog ne bismo im ni napravili šansu." (Zoran Ribarić)

...zato su i na terenu, zar ne?

Evo kako izgleda statistika prvog dijela.

image
SOFASCORE

Što reći? Tako to rade svjetske velesile, ovakvi protivnici moraju pasti bez ikakvih poteškoća, a upravo to se i događa. Latvija nema lijeka za Vatrene, pogotovo na strani kojom ordiniraju Sosa i Perišić.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+1. Kakav udarac Ivana Perišića! Opucao je s 30-ak metara ljevicom, ciljao je ravno u "rašlje", no pogodio malo iznad grede. Dodajmo da će se igrati dvije minute nadoknade, dakle još jedna.

image
Ante Čizmić/Cropix

44.

GOOOOOOOOOOOL! Petković za 3:0, sve smo riješili u prvih 45 minuta! Juranović je odigrao Perišića, koji je trkom pored uspavane obrane osvojio mnogo prostora i na suprotnoj strani niskom loptom pronašao Petkovića, koji ima iznimno lagan zadatak pred polupraznim vratiama.

41. Evo nam i najskupljeg stoperskog udarca! Joško Gvardiol silovito je potegnuo s više od 20 metara. Odlična putanja, no malo iznad vratnice.

Osim pjesme i crteža, kapetana Modrića dočekao je i transparent.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

40. Perišić lako otklanja ubačaj prema prvoj vratnici, a u nastavku akcije Livaković hvata centaršut sa suprotne strane.

39. Latvija će imati slobodni udarac pored korner zastavice, dobra je to šansa za ubačaj prema nekom od protivničkih "gorostasa".

Lijepa gesta Rujevice. Navijači su skandirali Luki Modriću koji će sutra proslaviti 38. rođendan.

A evo i posebnog poklona jedne navijačice. Nadamo se da će crtež doći do Luke. ?

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

36. Mirna kontrola igre, u ovim trenucima bez opasnijih naleta Vatrenih... Gvardiol je sada pokušao dugom loptom pronaći Kramarića ili Petkovića, no Dubra je ispravno reagirao i otklonio opasnost.

Fokusiran i hladnokrvan. Doktor Bruno večeras je opet u najboljem izdanju.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX

33. Još jednom poteže Kramarić! Opucao je ljevicom s 20-ak metara, ali lopta leti daleko iznad gola...

30. Perišić je silovito potegnuo ljevicom na ubačaj s desne strane, ali preko gola Latvije.

29. Evo neugodnosti za Hrvatsku! Kontranapad gostiju rezultirao je opasnom šansom pred Livakovićem. Udrikis je izbio pred našeg vratara, koji je pravovremeno izletio i skratio sve kuteve, zatim i obranio silovit udarac.

Zorislav Srebrić, bivši glavni tajnik HNS-a, pomno je prostudirao sastave obje momčadi.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX

26. Kramarić je sjajno potegnuo iskosa, no brani Purinš! Modrić ga je sjajno pronašao kratkom loptom, a Krama je zapucao u bliži kut.

26. Solidna šansa za Ivanušeca! Petković je "iščupao" loptu iz gužve koju je stvorio Modrić, a zatim odigrao na Ivanušeca, koji s 15-ak metara šutira u blok.

22. Evo nam i Kramarića! I napadač Hoffenheima odlučio je okušati desnicu iz daljine i pogodio u Purinša.

21. Još jednom smo dugo gradili napad, da bi Juranović bezuspješno potegnuo s distance.

Ako slučajno ne zna što bi s dresom poslije utakmice, Ivan Perišić mogao bi ispuniti ovu želju.

image
DAMIR SKOMRLJ

19. Sosa još jednom ubacuje s lijeve strane, ovaj put u ruke vratara Purinša. U idućoj akciji Ivanušec se na dodavanje Modrića još jednom sjurio u sredinu i opucao s ruba kaznenog prostora, ali u protivnički blok.

18. Ivanušec je krenuo u obećavajući trk u sredinu i pokušao pronaći Modrića, no presjekao je to netko od Latvijaca.

16. Dugo smo gradili akciju pred protivničkih 16, u konačnici je Modrić pokušao pronaći kakvo rješenje ubačajem, no završava to u bloku.

Za Luku Ivanušeca ovo je prvijenac u reprezentativnom dresu. Bivši veznjak Dinama do sada je nastupio u 15 službenih utakmica.

13.

GOOOOOOOOL! Ivanušec za 2:0 Vatrenih! Perišić je ubacio s lijeve strane, netko od stopera Latvije loše reagirao u skoku, nakon čega se lopta odbila do Ivanušeca, koji s ruba peterca zabija na poluprazna vrata. Jesmo li sve riješili u početnim minutama ogleda? Tako to rade svjetske velesile...

12. Lijepo je i Perišić sada stvorio prostor na lijevoj strani. Lažnjakom je potpuno izbacio svog čuvara, zatim ubacio prema petercu, ali nije pronašao nikoga u kockastom.

12. Sosa još jednom ubacuje s lijeve strane, ovaj put na Kramarića, koji je najviši u skoku, ali nije dobro zahvatio loptu. Vatreni pletu mrežu oko 16-erca Latvije u potrazi za drugim golom.

11. Sosa poteže, ali samo u blok! Odličan "trokut" izveli su Gvardiol, Perišić i Sosa, nakon čega je naš lijevi bek potegao iskosa s 10-ak metra i naciljao u gostujućeg braniča.

10. Na trenutke je djelovalo opasno! Cigankis je probio po lijevoj strani i niskom loptom tražio Uldrikisa, koji je ipak ostao korak-dva prerkatak, stoga nije bilo neugodnosti za Livakovića.

Najraniji je ovo pogodak hrvatske reprezentacije u bilo kojoj utakmici još od listopada 2015., kad je Ivan Perišić u kvalifikacijama za Euro 2016. zabio Bugarskoj u drugoj minuti.

Na Maksimiru je tada bilo 3:0, a zabili su još Rakitić i Kalinić. Potonja dvojica više nisu među Vatrenima.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

8. Pokušali su Jaunzems i Savalniks nešto iskombinirati po desnoj strani, no Sosa je koncentriran, presjekao je loptu i otklonio eventualnu opasnost za Livakovića.

Za Brunu Petkovića ovo je deveti gol u 32. nastupu u nacionalnom dresu. Prvijenac je zabio još u lipnju 2019. godine tijekom prijateljskog sraza protiv Tunisa.

7. Perišić je šutirao glavom nakon ubačaja s desne strane, ali izvan okvira gola.

3.

GOOOOOOOOOOOOOOL! Petković postiže gol direktno iz slobodnog udarca! Perfektno je naciljao Dinamov centarfor, prebacio četvoricu u "živom zidu", vratar Purinš dotaknuo je loptu, no bio je to presilovit udarac za obranu.

2. Slijedi i ubačaj Perišića, no gosti su viši u skoku. U nastavku akcije Gvardiol je izborio slobodni udarac na nekih 25 metara od gola. Odlična pozicija za šut.

"Volim te, Hrvatsko", zaorilo se s tribina čim su Vatreni krenuli u prvi napad.

image
ANTE CIZMIC Cropix

2. Sosa je oštro ubacio nisku loptu u 16-erac gostiju, no otklonila je to latvijska obrana.

1. Počinje utakmica! Lopta je u nogama Vatrenih.

20.44 Treba li brinuti kada nam mrežu čuva čovjek nominiran za najboljeg vratara svijeta? Sekunde nas dijele do početka ogleda!

image
ANTE CIZMIC Cropix

20.41 Igrači su izašli na travnjak Rujevice. Slijede nacionalne himne.

Nakon Final Foura Lige nacija strepili smo oko Modrićevog ostanka u reprezentaciji, ali dobitna kombinacija nije se promijenila. Izbornik i kapetan ciljaju nove vrhunce na Euru 2024.

image
Ante Čizmić/Cropix

20.38 Bliži nam se početak utakmice, igrači su u tunelu i čekaju izlazak na teren.

20.36 Večeras se, inače, igra ukupno sedam kvalifikacijskih utakmica u skupinama A, D i J.

Dosad je završio dvoboj između Španjolske i Gruzije u skupini A, u kojem su gosti napunili mrežu domaćina sa 7:1.

U našoj skupini u 20.45 počinje okršaj Turske i Armenije. Ostali parovi su Cipar - Škotska (A), BiH - Lihtenštajn (J), Luksemburg - Island (J) te Slovačka - Portugal (J).

Još malo atmosfere iz objektiva našeg Ante Čizmića.

image
Ante Čizmić/Cropix

image
Ante Čizmić/Cropix

image
Ante Čizmić/Cropix

image
Ante Čizmić/Cropix

20.29 Međusobni omjer Hrvatske i Latvije jasno pokazuje zbog čega su Vatreni večeras toliki favoriti.

Četiri utakmice, četiri pobjede Hrvatske, uz gol-razliku 10:1.

20.25 Vedran Ćorluka objasnio je zašto Matea Kovačića nema u prvih 11:

- Vidjet ćemo nakon ove utakmice kako će se Mateo osjećati za iduću utakmicu, ali nismo htjeli ništa forsirati. Ideja je da s Ivanušecom dobijemo igrača koji će tražiti loptu između linija. Također, nadamo se da će Petković 'podvaljivati' one lopte kakve smo naviknuli gledati od njega. Dobro smo analizirali naše protivnike i nadamo se brzom golu - rekao je za Novu TV.

Kapetan uštimava nišanske sprave.

image
ANTE ČIMZIĆ/Cropix

20.20 Dalić & co. nakon večerašnje utakmice nemaju puno odmora. Nakon što sutra ujutro u Rijeci odrade press konferenciju i trening, u 13.40 polijeću prema Erevanu, gdje će u ponedjeljak u 18 sati po našem vremenu (20 sati po lokalnom) igrati protiv Armenije.

Navijači zauzimaju mjesta na Rujevici. Do početka je ostalo još pola sata.

image
Ante Čizmić/Cropix

? Izdvajamo nekoliko vaših komentara na sastav Hrvatske:

"Vau, pa igramo protiv Latvije. Mogao je igrati Musa ili Frigan, Erlić od prve, Majer..." (Ivan Poturić)

"Protiv Armenije će biti totalno drugačiji sastav, ovo je OK." (Franjo Jurčević)

"Odkud Livaković? Turci rekoše da je ozlijeđen pa ne brani..." (Dragan Grbavac)

20.06 Rujevica je rasprodana za ovu utakmicu. Na tribinama se očekuje nešto više od 8000 gledatelja, uz napomenu da gostujuće tribine praktički nema jer je latvijsku reprezentaciju dopratila mala skupina navijača koji će se smjestiti u lože ili na zapadnu tribinu. U "kavezu" će, dakle, biti hrvatski navijači.

Više pročitajte ovdje.

Dobra atmosfera uoči zagrijavanja Vatrenih.

image
Ante Čizmić/Cropix

19.45 Zlatko Dalić ostavio je Matea Kovačića na klupi za rezerve, na njegovo će mjesto Luka Ivanušec, kojeg ćemo danas očito gledati u još naglašenijoj playmakerskoj ulozi. Treba odmah reći, Vatrenima je Latvija na papiru znatno lakši ispit od gostovanja u Armeniji, stoga bismo Kovačićev status početne rezerve mogli protumačiti kao svojevrsni odmor. Naš reprezentativac neumorno je pokrivao sve dijelove terena u dresu Manchester Cityja i, ako već treba birati termin odmora, utakmica protiv Latvije logičnija je opcija.

Kao što je i logičnija opcija za eventualne eksperimente, a Ivanušec na poziciji ofenzivnog veznjaka jedan je od takvih poteza. Ovakva postavka pruža Daliću nekoliko mogućnosti ovisno o događanjima na terenu: Kovačić može ući na mjesto Ivanušeca, ali i umjesto Ivana Perišića, a u tom bi se scenariju Ivanušec preselio na lijevo krilo.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti Dalićeve večerašnje dosjetke, a nadamo se da će sve proći u najboljem redu, pa bi značajnu minutažu mogli dobiti i igrači poput Lovre Majera ili Nikole Vlašića, kojima bi za samopouzdanje dobro došao pokoji dobar potez. Ili pogodak...

19.40 Bit će ovo druga službena utakmica u kojoj će Andrej Kramarić i Bruno Petković krenuti od prve minute kao napadački dvojac. Prva utakmica u kojoj je Zlatko Dalić isprobao ovu kombinaciju bila je u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Japana u kojoj su Vatreni slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

19.34 Stigli su sastavi. Zlatko Dalić večeras se odlučio za sljedeću formaciju:

Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić - Kramarić, Ivanušec, Perišić - Petković

Mateo Kovačić je, dakle, iznenađujuće ostao na klupi, a Bruno Petković i Andrej Kramarić tek će drugi put zajedno startati u prvih 11.

Statistički pogled na dvije reprezentacije:

image
SOFASCORE

19.14 Naš je reporter Dražen Antolić uoči utakmice prošetao riječkim ulicama i susreo novu zvijezdu Rijeke Marca Pašalića. Između ostalog nam je otkrio da je prije dolaska na Rujevicu pregovarao s još dva hrvatska kluba.

Detaljnije pročitajte ovdje.

Ovako trenutačno izgleda situacija u skupini D, u kojoj je Hrvatska dosad upisala domaći remi s Walesom (1:1) te gostujuću pobjedu protiv Turske (2:0).

image

Skupina D, Euro 2024.

UEFA

Dobra večer, dragi čitatelji.

Gotovo tri mjeseca prošla su od Final Foura Lige nacija u Rotterdamu, gdje je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila svoju četvrtu medalju s velikih natjecanja. Nakon dugog, toplog ljeta, godišnji odmor večeras završava i za Vatrene

Manje od dva sata dijele nas do kvalifikacijske utakmice za Euro 2024., u kojoj će Dalićeve trupe ugostiti Latviju. Sve osim pospremanja novih bodova u zapećak na putu prema Njemačkoj bila bi velika senzacija; navijači na Rujevici nadaju se da će večeras gledati ofenzivnu igru, kreaciju i golove.

Utakmicu ćemo, kao i svaki put, pratiti i komentirati iz minute u minutu, a dotad čekamo sastave i pratimo navijačko zagrijavanje u Rijeci.

Linker
14. svibanj 2024 12:04