Jean Catuffe/dppi/zuma Press/profimedia
NA RADARU IZBORNIKA

Rijeka pojačava uzdrmane Vatrene? Ovo su četvorica igrača koje će Dalić skautirati na derbiju

Nekoliko imena našlo se na listi potencijalnih kandidata iz vodeće momčadi HNL-a
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 20. listopad 2023. 19:53

Nedjeljni derbi della Učka sve je bliže, regionalni derbi između Istre 1961 i Rijeke dugo nije izazvao toliki interes, ne samo riječkih navijača, već i šire sportske javnosti.

Tijekom jučerašnjeg dana na Kvarneru je lijevala dosadna kiša, a na Rujevici je, barem slikovito, sijalo sunce. Pula je tradicionalno, što zbog svoje blizine, što zbog velikog broja Istrana koji više vole plavo-bijele nego zeleno-žute boje, privlačila mnoge navijače Rijeke, a nedjeljni dvoboj zanimljiviji je utoliko što se momčad s one strane Učke, nakon dugo vremena, ponovo nalazi na prvom mjestu SuperSport HNL-a.

Svoje mjesto na centralnoj tribini, kako je najavio, zauzet će i izbornik reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić koji se nakon dva debakla u kvalifikacijama (porazi od Turske i Walesa) mora naprosto okrenuti nekim novim rješenjima i poslati pozivnice nekim novim dečkima.

image

Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC Cropix

Jasno je da će Dalić “na radaru” imati nekolicinu igrača trenera Željka Sopića koji su svojim igrama od početka aktualne sezone itekako s razlogom postali predmetom želja izbornika i njegovog stožera koji više ne ovise sami o sebi kada je u pitanju plasman na Europsko prvenstvo iduće godine. Nekoliko imena našlo se na listi potencijalnih kandidata iz vodeće momčadi HNL-a, a gledajući deficitarne, odnosno ozljedama načete pozicije u reprezentaciji, riječka ofenzivna linija ima štošta toga za ponuditi Daliću i hrvatskoj izabranoj vrsti.

Franjo Ivanović silno je talentirani mladi napadač koji je svojim dolaskom u Rijeku naznačio o kakvom se potencijalu radi. Njegove igre pratili su i ostali hrvatski klubovi još dok je bio u mladoj momčadi Augsburga, no u konačnici se mladi napadač podrijetlom iz Vinkovaca odlučio za dolazak u Rijeku i - nije pogriješio.

Nije pogriješio

Od prvog dana navukao je osmijeh na lice, krenuo predano trenirati i pokazao zašto su ga, osim najboljih hrvatskih, u svome rosteru htjeli imati i brojni europski klubovi. Nije tajna ni da su upravo njega i još jednog silno potentnog i kvalitetnog mladića, Niku Jankovića, već nakon nekoliko odigranih kola htjeli i kupiti neki znatno bogatiji klubovi, mogao je predsjednik Mišković za njih dvojicu dobiti više od 10 milijuna eura, no spustio je rampu. Ne sada, i ne dok se praktički nisu niti dokazali u bijelom dresu, a cijena im, prema prikazanim igrama, može samo rasti.

image

Niko Janković

DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Silna energija, okomitost prema golu, mogućnost prolaska jedan na jedan, sve su to karakteristike modernog napadača kakav Ivanović jest. Naravno da je pred njime još puno posla, još puno dokazivanja no već je sada, u svojoj prvoj pravoj seniorskoj sezoni, pokazao da se na njega itekako može ozbiljno računati, ne u dalekoj, nego u bliskoj budućnosti. Brojke od svega 17 odigranih utakmica, uz sedam pogodaka i jednu asistenciju to i pokazuju, a više od brojki to pokazuje i njegovo zalaganje na terenu, odnosno trka koju je spreman uložiti ne samo kod napadačkih već i kod obrambenih zadaća.

Visoka razina

Još jedan riječki gastarbajter Marco Pašalić pokazao je kako zna i može igrati sjajan nogomet na visokoj razini i kako njegova fantastična ljevica, kojom uglavnom para protivničke mreže, može itekako biti odgovorna i podrediti se momčadi kada to trenutak zahtijeva. Imala je Rijeka u nekim ne tako davnim vremenima još jednog vrhunskog igrača na toj poziciji desnog krila, Roberta Murića, no za razliku od Pašalića, kod njega obvezna igra, pa niti igra bez lopte, nije bila niti na upola dobroj razini kao što je to slučaj kod donedavnog igrača dortmundske Borussije koji je imao i nekoliko nastupa za seniorsku momčad.

image

Marco Pašalić

VIGO MAVROVIĆ

Nije htio Pašalić imati epizodne uloge u Bundesligi, nije htio čekati ulaske s klupe u krajnjim minutama susreta i dodatno kaljenje jer je smatrao da može odmah i sada puno više i puno bolje, a to je sa šest golova i dvije asistencije u 16 susreta i pokazao. Naravno, kao i svaki mladi igrač, tako i Pašalić ima svoje mušice, nerijetko zna imati dodir više ili ne ispoštovati suigrača u boljoj poziciji, no trener Sopić će to, sigurno, znati ispraviti, baš kao što je i ispravio neke “mušice” riječkog dvojca koji je, primjerice, dvoboj protiv Rudeša započeo s klupe.

Naposljetku, možda bi i polivalentni Niko Janković, dečko s čeličnim plućima, mogao dobro doći izborniku Daliću u ofenzivnom dijelu, ne zaboravljajući pritom defenzivne zadaće. Energija i želja kod Jankovića nikada nije bila upitna, još kada je u aktualnoj sezoni svojoj sjajnoj igri dodao pogotke i asistencije (pet pogodaka i dvije asistencije u HNL-u, odnosno osam golova uz četiri asistencije ukupno u svih 17 utakmica), to je itekako dovoljan razlog da se trenutno najboljeg strijelca i drugog asistenta (Fruk ima asistenciju više) prvoplasirane momčadi lige uzme u obzir.

Napokon zdrav

Iskusni Marko Pjaca zasad je, u kratkoj i tek započetoj riječkoj epizodi, naznačio da je na dobrom putu da ponovno postane ono što je i bio prije svog odlaska u Juventus, a to je uvjerljivo najbolji igrač lige, samo su ga dvije teške ozljede spriječile da i danas ne bude jedna od udarnih igli Vatrenih. Najvažnije je da Pjaca opet, nakon mnogo godina, uživa u nogometu potpuno zdrav, a onda je samo pitanje vremena kada će se ponovo pronaći u društvu najboljih hrvatskih igrača.

Jedan je riječki nogometaš već standardni član Dalićeve vrste, imat će izbornik priliku još jednom vidjeti vrijednosti Nediljka Labrovića, koji strpljivo čekaju svoju priliku na vratima Vatrenih pokraj prvog čuvara mreže Dominika Livakovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 23:09