Dragan Skočić

 TEA CIMAS/CROPIX Cropix
ODLUČENO JE?

Je li ovo novi izbornik mladih Vatrenih? Čeka se proglas iz Kuće nogometa, jedno je ime u prvom planu

Ima rejting koji pomalo i nadilazi mladu reprezentaciju, ali tu je podloga za budućnost
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. travanj 2023. 22:21

HNS će ovih dana objaviti ime novog izbornika U-21 reprezentacije.

- Do kraja tjedna izvijestit ćemo javnost o odluci Izvršnog odbora tko će biti novi izbornik mladih - kazao nam je glasnogovornik Tomislav Pacak.

To će ovog časa biti jedina odluka, iako je pod povećalom javnosti bio i Josip Šimunić koji vodi U-19 vrstu. Na ranije novinarska pitanja je li HNS zadovoljan Šimunićevom redom nije bilo konkretnog odgovora, no Joe ostaje “u sedlu”. Koliko još vidjet će se, zasad taj posao radi četiri godine.

Tomićev ugovor

Mlada U-21 reprezentacija igra na Europskom prvenstvu čiji su domaćini Rumunjska i Gruzija počevši 21. lipnja, a suparnici u skupini u Bukureštu su Ukrajina, Španjolska i Rumunjska. Kroz razgovore s ljudima iz HNS-a čuli smo četiri imena koja su se našla njihovoj skraćenoj listi želja: Ivica Olić, Dragan Skočić, Sergej Jakirović i Goran Tomić. U medijima se pojavilo i ime Mislava Karoglana, nekadašnjeg trenera Hajduka, no u Kući nogometa više nam je izvora naglasilo da žele stručnjaka s iskustvom koji iza sebe ima rezultate jer mlada reprezentacija je vrlo bitna, ona izravno daje igrače za A vrstu, a čeka je Europsko prvenstvo koje je ujedno i kvalifikacijsko za Olimpijske igre.

image
FARSHAD ABBASI Afp

Prvi favorit i po svemu sudeći novi izbornik bit će Dragan Skočić. To se i logički nameće ako se analizira ova lista i ako ne iskrsne neko šesto ime.

Ivica Olić prvi je spominjan, no na kraju neće biti on. Jedni kažu zato što se nije oduševio s tom opcijom jer čeka neki drugi trenutak i okolnosti da se upusti ponovno u samostalan rad, drugi da Savez želi stručnjaka s više trenerskih utakmica u nogama. U svakom slučaju Zlatku Daliću ostat će kompletan stožer.

Sergej Jakirović i Goran Tomić imaju ugovore, prvi u Rijeci, a drugi u Al Nasru. Istina, po pitanju Tomićeva posla u Emiratima možda bi se stvari dale riješiti. Tomić je trener kluba Al Nasr iz Dubaija, dakle ne onoga u kojem igra Cristiano Ronaldo, serijom od tri pobjede popravio je stanje na tablici i došao blizu da osigura ostanak što mu je bio zadatak. Iako je posljednji susret izgubio.

image
JURE MISKOVIC Cropix

- Čast mi je ako me se spominje u kombinacijama za hrvatskog izbornika U-21 reprezentacije, ali ovog časa mogu jedino kazati da sam posvećen radu u klubu u kojem imam ugovor do 1. lipnja, a postoji i opcija da ostanem duže. Bio sam pet godina u hrvatskom nogometu, sve dobro znam, pisalo se i pričalo svašta, da ću u neke klubove (Dinamo posebnice nap.a.), to se nije dogodilo. Htio bih ovdje ostaviti trag kao što sam u Kini - rekao nam je Tomić.

Nije želio odgovoriti na pitanje je li ga tko iz HNS-a zvao, je li i službeno kandidat, ništa više nije želio reći na tu temu, ali stekli smo dojam da on ovaj put nije taj. Već ga se vezalo za U-21 kad ga je nakanio postaviti Davor Šuker u ljeto 2019. godine, ali tada je na neko vrijeme sačuvan Nenad Gračan, da bi kasnije tijekom jeseni bio imenovan Igor Bišćan.

Lov na Olimpijske igre

Dragan Skočić je iskusan trener i trebao bi biti dobar izbor, štoviše takvog rejtinga da bi netko mogao kazati kako nadilazi mladu reprezentaciju, ali potvrdi li ovih dana HNS njegov ulazak u sustav to bi moglo znači čak i da bi jednog dana mogao biti ozbiljan kandidat iza nasljednika Zlatka Dalića. Kad god se to dogodi.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Skočić je doveo Iran na Svjetsko prvenstvo u Katar, nakon što ga je spasio uslijed lošeg starta kvalifikacija da bi ga potom smijenili pred sam turnir u vrtlogu tamošnjih političko-nogometnih previranja. Dogodilo mu se nešto slično kao Vahidu Halilhodžiću u Maroku, i njega su “bušili” pojedini igrači. No, za razliku od Maroka Iran nije ostavio dubok trag na Svjetskom prvenstvu. Izgubio je od Engleske i “smrtnog neprijatelja” SAD-a, a svladao je Wales te bio treći u skupini.

Prije toga Skočić je vodio brojne klubove, u dva navrata Rijeku s kojom je osvojio Hrvatski kup, a ima i slovenski Kup i Superkup s Olimpijom. Puno je radio po Aziji, 54 su mu godine. Kao igrač afirmirao se u Rijeci, a bio je u dva španjolska kluba Las Palmasu i Composteli. Pred kraj karijere tri godine igrao je u Novalji, matičnom klubu predsjednika HNS-a Marijana Kustića gdje su bili suigrači. Možda je to Kustić koristio kao adut kako bi ga privolio da preuzme mjesto izbornika mlade reprezentacije.

Skočić ima reputaciju, ambiciju, a logično je da bi mu HNS trebao dati ugovor i za sljedeći ciklus neovisno kako prođe na Euru. Igor Bišćan dvaput je doveo mlade Vatrene na kontinentalnu smotru da bi nedavno postao trener Dinama. Ciljevi za Euro ovisit će i o igračkom kadru, a želja je dakako plasman na Igre u Parizu. Za što treba biti među prva tri ili četiri ako je među nositeljima medalja Francuska.

Linker
01. svibanj 2024 07:00