PAUL CHESTERTON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Paul Chesterton/Imago Sportfotodienst/Profimedia
SLAVLJE HRVATSKE

VIDEO: Dinamov dragulj sjajnim golom šokirao moćne Engleze! Majstorija utišala tribine kultnog stadiona

Čaroban, fenomenalan potez Dinamove ‘desetke‘ Martina Baturine. O ovome će se pričati...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. ožujak 2023. 22:04

ENGLESKA - HRVATSKA 1:2 (Gibbs-White 87‘ 11m/Baturina 34‘, Beljo 53‘ 11m)

ENGLESKA (4-3-3): Trafford (od 46. Griffiths) - Lewis (od 63. Spence), Johnson, Wood-Gordon, Thomas (od 63. Aarons) - Garner, Ramsey (od 63. Gibbs-White), Doyle (od 67. Elliott) - Palmer (od 83. Gomes), Jones (od 83. Mcatee) Madueke. Izbornik: Lee Carsley

HRVATSKA (4-3-3): Kotarski - Čolina (od 81. Jurčec), Smolčić (od 70. Jelenić), Soldo, Jureškin (od 70. Perković)- Kačevenda (od 70. Perković), Baturina (od 81. Palaversa), Pršir - Frigan, Beljo (od 81. Šimić), Vidović (od 61. Marin). Izbornik: Igor Bišćan


Mlada hrvatska U-21 reprezentacija je spremna za velika djela na Europskom prvenstvu ako je zaključiti po onome što smo jučer vidjeli u Londonu. Dečki Igora Bišćana uspjeli su pobijediti jednog od favorita za naslov na tom natjecanju, mladu vrstu Engleske. Naši dečki odigrali su odličnu utakmicu i uzeli su skalp moćne reprezentacije. Engleski izbornik Lee Carsley promijenio je praktički kompletnu startnu postavu u odnosu na utakmicu s Francuskom koju su Englezi prije nekoliko dana pobijedili s uvjerljivih 4:0. Samo je na vratima ostao Trafford.

Međutim, u prvih 11 krenula su trojica koji su na tom ogledu bili zamjene, ali su ulaskom postigli tri pogotka, Jones, Ramsey i Madueke. Krenulo je nekako prema očekivanjima, Englezi su se nametnuli, iznimno snažno su pritisnuli, bilo je nekih gužvi u našem šesnaestercu, malo smo curili na lijevoj strani, gdje je Palmer stvarao probleme Jureškinu.

image
PAUL CHESTERTON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Paul Chesterton/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Međutim, domaćin nije imao nekih prilika, tek je nakon dvadesetak minuta igre Jones bio u zgodnoj situaciji, pucao je iskosa, ali je Kotarski sjajno obranio. Malo kasnije, uzvratila je Hrvatska, nakon kontre, dobro je opalio Frigan, no lopta je koji centimetar prohujala kraj vratnice. Englezi su imali veći posjed lopte, naši dečki su se orijentirali na brzu tranziciju nakon oduzete lopte i to je nekoliko puta zaista dobro izgledalo, nedostajala je samo završnica, onaj ključni pas, posljednje, ključno odigravanje. U prvih pola sata zabilježili smo i jedan jako dobar pokušaj Ramseya s nekih dvadesetak metara, ali bio je zamalo neprecizan.

A onda u 34. minuti čaroban, fenomenalan potez Dinamove ‘desetke‘ Martina Baturine. Zapravo, treba kazati da mu je prethodilo također jedno majstorstvo. Lukas Kačevedna je poput brzog vlaka projurio kroz englesku obranu, oborio ga je Lewis, bio je to slobodni udarac. Loptu je uzeo Baturina, a onda s nekih 18 metara preko zida loptu poslao u rašlje! Kakva golčina, kakav ‘masterpiece‘. Bilo je to briljantno umjetničko djelo modrog veznjaka, zorni dokaz o kakvom se mladom majstoru radi. Pogotku koji se pamti zapljeskao je kompletni kultni Craven Cottage, rijetko se tako nešto viđa.

>>> POGLEDAJTE POGODAK BATURINE

U završnici prve dionice Bišćanovi dečki su počeli još više prijetiti, zaista su odigrali jako dobrih 45 minuta, bila je to posve druga slika od one koje su ponudili protiv Izraela u Varaždinu.

Početkom druge dionice priprijetili su Englezi, Madueke je opalio iskosa s nekih desetak metara, ali Kotarski je bio siguran, ali uskoro u 53. minuti opet jedna majstorija, ovoga puta Frigana. Nakon što ga je Pršir uposlio sjajnom dugom loptom, poput Mbappéa se oslobodio Thomasa, ušao je u šesnaesterac, a onda ga je ovaj oborio s leđa, bio je to klasični jedanaesterac kojeg je sigurno u pogodak pretvorio Beljo.

image
ASHLEY WESTERN/COLORSPORT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ashley Western/colorsport/Shutterstock Editorial/Profimedia

Minutu nakon toga Hrvatska je mogla totalno nokautirati Engleze, nakon prodora Belje i ubacivanja po travi, Kačavenda se našao na pet metara od vrata, jako je pucao, ali vratar Griffiths je sjajno obranio. Bio je to čisti zicer. Nakon što naši dečki nisu poveli s 3:0, Englezi su počeli stvarati šanse, ali nesavladiv je bio naš vratar Dominik Kotarski. Što li je sve obranio...

Madueke, Ramsey, Dolye, Palmer... Svi su bili u prilikama, ali ništa nisu mogli protiv hrvatskog vratara. A tek što je tek obranio Smith-Roweu, čovjek je sjajno pucao glavom s četiri metra, ali Kotarski je bio čudesan. U jeku naleta Engleza, opet je Hrvatska mogla do 3:0. Beljo se nakon duge lopte našao sam pred Griffithsom, želio ga je predriblati, ali ga je vratar nadmudrio. Pred sam kraj junak utakmice, Dominik Kotarski skrivio je jedanaesterac, pa su Englezi uspjeli smanjiti rezultat.

Linker
13. travanj 2024 20:27