ULI DECK Dpa Picture-alliance Via Afp
BUDUĆNOST VATRENIH?

Budi se napadač za kojega se Dalić borio rukama i nogama. Hajduk i Rijeka ljetos ga nisu htjeli

Mladi napadač u Karlsruheu pokazuje klasu kakva ga je dovela na radar Hrvatskog nogometnog saveza
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. veljača 2024. 19:51

Hoće li Zlatko Dalić dobiti napadača za kojeg se borio rukama i nogama i kojeg je HNS najavio kao budućega asa Vatrenih ili će to ostati samo iluzija? Igor Matanović se budi, u posljednjih šest utakmica zabio je pet golova za Karlsruhe i prezentirao barem dio onoga kako je predstavljen što je svakako dobar znak...

Kad bi to bilo u prvoj, a ne drugoj Bundesligi ne bi čudilo da ga izbornik brzo priključi kadru A vrste, ovako ga tek čeka pravo dokazivanje je li kvaliteta kakva treba Vatrenima... Dalić je još pretprošle godine obasipao komplimentima njegove igračke kapacitete, a pogotovo su to činili direktor reprezentacije Stipe Pletikosa i nekadašnji izbornik mladih Igor Bišćan, pa je logično očekivati da ga HNS ima na radaru.

Daleko od A vrste

Izbornik Zlatko Dalić osobno je potegnuo do Frankfurta kako bi ga zajedno sa Stipom Pletikosom uvjerio da odjene naš dres umjesto njemačkog. Igor Bišćan premijerno ga je pozvao u U-21 reprezentaciju za lipanjske susrete 2022. godine. Na kraju tog ciklusa zabio je krucijalan gol Danskoj u uzvratnoj utakmici doigravanja s kojom su izboreni jedanaesterci i kasnije Europsko prvenstvo. Prema pričama iz svlačionice jedan od čelnika HNS-a predstavio ga je riječima: “On će biti budući A reprezentativac, a vi se potruditi da bude i netko od vas”. Ironija je da su to slušali Josip Šutalo, Josip Stanišić, Luka Sučić, Martin Baturina, Dion Drena Beljo... koji su u međuvremenu itekako zaigrali za najbolji državni sastav, a Matanović je još daleko.

image
ULI DECK Dpa Picture-alliance Via Afp

U prvim igrama za mladu vrstu nije impresionirao, a potom se u veljači 2023. godine ozlijedio. Stradalo je rame zbog čega je bio izvan akcije do kraja sezone te je u Hrvatskoj gotovo zaboravljen. Međutim, u drugoj Bundesligi pokazuje napredak što sigurno veseli Dalića, a moralo bi i Dragana Skočića koji ga nije niti jednom zvao u mladu reprezentaciju iako za nju i dalje ima pravo nastupa pa bi ga trebao uzeti u obzir već za sljedeće okupljanje. Iako je odluka njegova...

Podsjećamo da je Dalić nakon što je napadač odabrao Hrvatsku kazao:

- Sjajno je to što Savez radi, službe u HNS-u, i mi svi skupa zajedno. Kada pogledate da je Hrvatska u proteklom razdoblju pridobila Stanišića, Vidovića i Matanovića, koje je željela Njemačka, odnosno Sučića kojeg je željela Austrija - to je sjajno. Oni su ipak druga generacija Hrvata, i svejedno su izabrali Hrvatsku, što nije lako. To je zasluga svih u Savezu i prava stvar za naš nogomet jer smo dobili sjajne igrače za budućnost. Moramo nastaviti tako raditi i dalje, a ovi dečki su svojim odlukama primjer i onima koji dolaze.

Hajduk i Rijeka ljetos ga nisu htjeli

Igor Bišćan je naglasio velike Dalićeva zasluge što je Igor ostavio Njemačku za koju je igrao u mlađim uzrastima...

- Njegov sam veliki navijač, vjerujem da će biti velika snaga naše reprezentacije. Igra na ozbiljnoj razini već sada, visok je, brz i zna - to dovoljno govori - poentirao je Bišćan.

Pletikosa je iskazivao uvjerenje da će se odluka pokazati ispravnom te da će njegove igre donijeti puno veselja i njemu i Hrvatskoj.

Igor Matanović rođen je 31. ožujka 2003. godine u Hamburgu. Snažni napadač visok 194 cm igrao je za Njemačku od U-17 do U-19. U drugoj njemačkoj ligi je za St. Pauli imao 56 nastupa u kojima je dao samo tri gola uz pet asistencija. Puno je više zabijao kao kadet kad je za St. Pauli U-17 u 27 utakmica postigao 19 pogodaka. Za spomenute njemačke selekcije u osam utakmica dao je pet golova. Za Hrvatsku U-21 ima dvije igre i taj jedan gol.

Eintracht iz Frankfurta kupio ga je 2021. od St. Paulija za 500 tisuća eura, ali ostavio ga je na posudbi da bi ga lani dao u Karlsruhe. Ovog ljeta vraća se u Frankfurtu i pitanje je hoće li ostati jer za njega se zanimaju klubovi kao Club Brugge, Gent, Southampton te bi mu cijena mogla biti 5-6 milijuna eura. No, osim njih zagrizao je i Dinamo koji je razmišljao da ga otkupi ove zime i ostavi u Karlsruheu do kraja sezone, ali Eintracht je tražio 3-4 milijuna eura što je ohladilo plave dvore. Po transfermarktu je procijenjen na samo milijun eura. Njegov menadžer Ivan Jolić prošlog ljeta preporučio ga je i Hajduku i Rijeci, ali Bijeli imaju Livaju, a Rijeka je uzela radije Franju Ivanovića za kojeg nije morala platiti nikakvu odštetu.

U tekuću sezonu ušao je lagano, u pravilu uskakao s klupe do listopada kad je dao gol i bio asistent protiv Schalkea. Ovo časa na kontu ima sedam pogodaka i tri asistencije, od posljednjih devet utakmica čak osam je igrao kompletnu minutažu, u zadnje dvije s HSV-om i Wehenom postigao je tri gola.

Igra najbolji nogomet karijere

Ova 2024. vrlo je bitna za Matanovića, hoće li potvrditi lijepe riječi struke Vatrenih i HNS-a. Sa 21 godinom itekako ima vremena, a logično je očekivati da od ljeta zaigra napokon u najvišem rangu u nekoj zemlji. Visok i fizički moćan centarfor, koji ima i snalažljivost i pokretljivost u St. Pauliju nikako nije uspijevao probiti barijere seniorskog nogometa što mu sada u Karlsruheu, koji je bio sretan i za neke Hrvate prije njega, sve bolje ide. Na seniorskoj razini igra svoj najbolji nogomet i to mu je veliko ohrabrenje.

Linker
20. travanj 2024 16:23