Vojko Bašić/Cropix
APSURDNA SITUACIJA

Bliži se rođendan, ali na Poljudu ne žele feštu. Hajduk ne može probiti limit, vladaju rezignacija i oprez

Dva posljednja dvoboja preokrenuli su atmosferu, Bijeli jednim okom moraju gledati konkurenciju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. veljača 2024. 07:25

Trebala je nedjelja biti slavljenička, budući da Hajduk za četiri dana navršava 113 godina postojanja. Kao i mnogo puta dosad, Belupo je trebao biti idealni suparnik za rođendansku proslavu. Međutim, nakon jednog boda u 180 minuta proljetnog nastavka, iluzorno je pričati o nekakvoj fešti...

Ususret rođendanu Bijeli idu s dva boda manjka iza vodeće Rijeke, a premda im Dinamo trenutno gleda u leđa, Modrima se nudi opcija pretjecanja Hajduka s pobjedom u zaostalom dvoboju s Varaždinom. Drugi ili treći, sa zaostatkom unutar jedne utakmice. Nije dobro ako se pogleda odakle su Bijeli krenuli krajem siječnja, ali je puno bolje u odnosu na protekle sezone.

Koliko god izgledalo apsurdno, Hajduk je minimalno napredovao, rođendan čeka u boljoj poziciji nego je to bio slučaj proteklih godina. Optimisti će u tome potražiti nadu, realisti će pričekati na prognozu, a pesimisti će biti zabrinuti zbog silazne putanje u kojoj se nalazi momčad. Ali činjenice su nesporne, Hajduk ima svoj limit, koji nije bitno probio ni ove sezone.

image

Mislav Karoglan

Vojko Bašić/Cropix

Prije godinu dana Hajduk je pobjedom u Varaždinu na početku veljače ostao na “minus sedam” u odnosu na lidera iz Maksimira (41-48). Uz to, imali su i otežavajuću okolnost, utakmicu viška u odnosu na Dinamo. Situacija je nakon 21 odigranog dvoboja nudila šansu na teoretskoj osnovi tijekom rođendanske proslave. Bijelima je i tada ostalo 15 utakmica do kraja s tankom nadom da bi se nešto bitnije moglo promijeniti. U proljeće se ušlo s vjerom u čudo jer Bijeli su imali šest bodova zaostatka i utakmicu viška. Jasno, čudo se nije dogodilo. Već su do proslave rođendana navijači prizemljeni.

"Zapeli u prometu"

Najbolju situaciju uoči rođendana imali su Bijeli pred dvije zime. U veljači 2021. također je stizao Belupo, točno u nedjelju na 13. veljače. Na 111. rođendan kluba ostvarena je pobjeda 3:1, proslavljen je povratak Nikole Kalinića, a Hajduk je imao pet bodova manjka u odnosu na Dinamo. Međutim, imali su Bijeli zaostali susret s Modrima na Poljudu, a imali su i formu. U posljednjih deset godina Hajduk nikad u vrijeme rođendana nije bio u ovako uskoj utrci za titulom, međutim, ono što najviše brine navijače jest forma. Otkad se igra Liga 10, nikad nisu porazom otvorili proljeće, dapače, imali su tek jedan remi.

Shodno tome, jasno je koliko su navijači Bijelih početkom proljeća imali optimistični stav. Međutim, u trenutku kad bi sve trebalo još snažnije krenuti uzlaznom putanjom, Hajduk je “zapeo u prometu”. Zato u nedjelju nitko ne pomišlja na slavlje, čak štoviše, Belupo se dočekuje s dozom velike rezignacije i opreza.

image




Božidar Vukičević/Cropix

Dakle, Slaven Belupo sada stiže na Poljud dva dana prije rođendana Hajduka, ali znali su Farmaceuti dolaziti i na sam slavljenički datum. Jedino Belupo, nijedan drugi klub nije dolazio na Poljud u vrijeme rođendana u posljednjih 20 godina. Pred dvije godine Hajduk je rođendan proslavio pobjedom 3:1 u ogledu s Koprivničancima. U proslavi 105. rođendana također je sudjelovao Belupo na splitskom stadionu kad su Bijeli slavili 2:0. Godinu ranije Belupo je došao na Poljud dva dana nakon rođendanske fešte. Uz sve to, Bijeli vole igrati protiv Farmaceuta, u zadnjih 10 poljudskih susreta omjer je 8-2-0. Dominantan je Hajduk s Belupom na svom stadionu, “obožava” Koprivničance zvati na feštu, ali ne ide sve po planu ovog proljeća.

image

Marko Livaja protiv Slaven Belupa

Božidar Vukičević/Cropix

Nimalo neočekivano, u četiri zime otkad je Jakobušić na čelu Hajduka, ogroman je pomak u vrijeme rođendana. U veljači 2021. Hajduk je rođendan dočekao na šestoj poziciji, daleko od europskog plasmana i velike momčadi. Došao je tek Lovre Kalinić na posudbu, čekao se Livaja... Bili su to počeci stvaranja današnje ekipe. U tri sljedeće godine Hajduk je došao do statusa legitimnog kandidata za naslov, ali još uvijek nije prvi.

Velika zebnja

Zadnji put su Bijeli na rođendan uživali u prvom mjestu davne 2005. godine. Isto kao i s jesenskim naslovom, već 19 godina nismo na rođendan kluba Hajduku nazdravili kao lideru HNL-a. Ali, postoji teoretska šansa za popravni. Mogu Bijeli i ovaj put rođendan dočekati kao lider prvenstva, ali za takav rasplet trebat će im dva rezultata. Pobjeda protiv Belupa na Poljudu i poraz Rijeke u nedjelju u Velikoj Gorici. Nije neizgledno, posebno kad se na papiru bavimo kalkulacijama.

Što mogu napraviti najvažniji ljudi, nogometaši na terenu, tek ćemo vidjeti. Ali rođendan se čeka s velikom zebnjom. Dva posljednja dvoboja preokrenuli su atmosferu, od proslave prvog mjesta Bijeli su stigli u situaciju gdje moraju jednim okom stalno gledati što radi konkurencija. Nisu više gospodari svoje sudbine, ovise o drugim rezultatima, ali prije svega moraju misliti na sebe, svoj rezultat. Koliko posla za rođendan...

Jugo i kiša u nedjelju

Nije ni vrijeme saveznik, budući da za nedjelju vremenska prognoza sugerira jaku kišu i jugo. Cijeli je vikend, nakon dugo vremena, u kišnim oblacima, ali posebno se nedjelja ističe kao dan s izraženim oborinama. Termin utakmice ide u prilog navijačkim željama, igra se poslije nedjeljnog ručka s početkom u 15.00 sati, ali jasno je da će vremenske prilike bitno utjecati na posjet. (jr)

Minimalan pomak

Hajduk ima 42 boda, Rijeka 44 nakon 21 kola. Analiza bodova i stanja na tablici jasno potvrđuje da Bijeli trenutno imaju najbolji doseg. Nikad više bodova nisu osvojili u ovoj fazi u posljednjih pet sezona. Dapače, otkad je Lige 10 nisu imali više bodova za rođendan, niti su bili bolje plasirani. Doduše, bodovni učinak je najčešće varirao u dva-tri boda, a zanimljivo je da su čak u tri navrata imali identičan 41 bod iz 21 odigrane utakmice pred rođendan. Bez obzira kakva su bila ulaganja u ekipu, tko je bio na klupi i terenu, Hajduk je sredinom veljače imao 41 bod iz 21 odigrane utakmice s Dambrauskasom, Kopićem i Tudorom. U rasponu od osam godina, od Tudora u veljači 2014. preko Kopića 2018. do Litavca u ulozi trenera pred dvije sezone, svi su imali isti učinak u toj fazi sezone. Ove su godine Bijeli osvojili bod više. Pomak je minimalan, a šampionska utrka drži neizvjesnost isključivo zbog slabijih ostvarenja konkurencije. Znala je Rijeka, primjerice, imati i 55 bodova, čak 17 viška u odnosu na Hajduk, a Dinamo je u nekoliko navrata bio na dvoznamenkastoj razlici. (jr)

HAJDUK ZA ROĐENDAN U LIGI 10

SEZONA 2013./14.

2. Hajduk (41/21). 1. Dinamo (48/20)

SEZONA 2014./15.

3. Hajduk (29/19), 1. Dinamo (52/20)

SEZONA 2015./16.

3. Hajduk (39/21), 1. Dinamo (45/21)

SEZONA 2016./17.

4. Hajduk (20/37), 1. Rijeka (52/20)

SEZONA 2017./18.

2. Hajduk (41/21), 1. Dinamo (53/21)

SEZONA 2018./19.

6. Hajduk (29/20), 1. Dinamo (51/20)

SEZONA 2019/.20.

2. Hajduk (41/21), 1. Dinamo (53/21)

SEZONA 2020./21.

5. Hajduk (26/20), 1. Dinamo (48/21)

SEZONA 2021./22.

3. Hajduk (41/21), 1. Dinamo (46/21)

SEZONA 2022./23.

2. Hajduk (41/21), 1. Dinamo (48/20)

Napomena: brojke u zagradama predstavljaju osvojene bodove i odigrane utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 06:30