FELIPE MONDINO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Felipe Mondino/zuma Press/profimedia
OPROŠTAJ U BARCI

Odlazak ‘tihog dirigenta‘: Dok su ga nazivali presporim, iz sjene je gradio savršenstvo i ušao u legendu

Čuveni Johan Cruyff svojevremeno ga je nazvao "poklonom za čitav nogometni svijet"
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. svibanj 2023. 14:52

Kada gledate nogomet, ne vidite Sergija Busquetsa. Ali kada gledate Busquetsa, vidite čitavu igru. Tako je Vincente del Bosque, nekadašnji izbornik reprezentacije Španjolske, pokušao objasniti fenomen "tihog dirigenta", veznjaka kojeg su svijetla reflektora učestalo izbjegavala. Nije atraktivan poput suigrača s kojima se susretao, nema brzinu, ne asistira, ne šutira, ne postiže golove, ne zna za dribling, teško je u njegovu liku prepoznati ono što nazivamo "čarolijom". A opet, Sergio Busquets posljednji je i neizostavni dio onog mozaika koji će promijeniti ideju igre te likom i dijelom biti najbliže savršenstvu modernog nogometa.

- Nakon svega što sam predstavljao svih ovih godina u Barceloni, osjećam samo čast, san i ponos. Sve ima svoj početak i kraj, mislim da je došlo vrijeme, iako to nije laka odluka - tako je Busquets u 35. godini života najavio odlazak iz Barcelone, gdje je doživio "punoljetnost" provodeći 18 godina (721 nastup, 18 golova, 45 asistencija), pod tribinama Camp Noua, koje je još kao dječak svakodnevno idealizirao.

Impresivne brojke

Bit će mu ovo posljednja sezona u dresu Barce, legendarnu epizodu zaokružit će naslovom španjolskog prvaka, pobjedom kod Espanyola podići će ga već u nedjelju. Tada će Busquetsov trofejni popis izgledati ovako: devet naslova La Lige, tri Lige prvaka, tri Svjetska klupska prvenstva, tri UEFA Superkupa, sedam Španjolskih kupova i toliko Superkupova. Dakle, impresivna 32 klupska odličja, uz Svjetsko (2010.) i Europsko (2012.) prvenstvo s Furijom.

Neloša brojka za nogometaša kojeg su od ranih dana - dok se kao 11-godišnji dječak dokazivao u lokalnom klubu UE Lleida - nazvali "presporim za igru na visokom nivou", pružajući mu ispisnicu i nekoliko toplih želja u nastavku karijere, ako će ju uopće imati. A hoće, i to kakvu...

image
RUBEN DE LA FUENTE PEREZ Nurphoto Via Afp

- On je najbolji defenzivni veznjak Španjolske i jedan od najboljih na svijetu. Nikada nisam vidio tako inteligentnog igrača. Bez Busquetsa, Barcelona i Španjolska nikada ne bi postigli sve što jesu - riječi su njegovog trenera i nekadašnjeg suigrača Xavija Hernandeza, koji je tijekom ove sezone u više navrata Busquetsa nazivao temeljem igre.

Kraj ere

Odlaskom Busquetsa službeno se proglašava kraj jedne ere - posljednji je igrač slavne generacije s kojom je Pep Guardiola pokorio svijet, a isti ga je trener i uveo na velika vrata Camp Noua. Upoznali su se u Barceloni B, a kada je španjolski stručnjak 2008. zaradio promociju, Busquets je došao "u paketu". I ostavio neizbrisiv trag, iako ga je nogometni svijet uvijek ostavljao po strani držeći u prvom planu Xavija, Iniestu, Messija, Suareza, Neymara...

- Ne smeta mi što ljudi ne razgovaraju o meni. Ne dajem intervjue, nemam Twitter, nisam sebičan i ne žudim za pohvalama ili glavnom ulogom. Radije bih da napadači postignu gol prije nego ja, oni žive od toga. Ja volim svoju ulogu i posao koji radim - kazao je Busquets.

image
JOSEP LAGO Afp

Tko zna bi li se o najvećim Barcinim zvijezdama tako lijepo pričalo da im leđa u tišini nije čuvala ‘Hobotnica iz Badije‘, kako ga je Guardiola nazvao, koja će kontrolirati više dijelova terena bez da uopće posjeduje loptu u nogama, manipulirati protivnicima i neočekivanim potezom izbaciti ih iz ravnoteže, da bi se u trenutku otvorila mogućnost različitih rješenja i opcija za ‘španere‘ i vizionare koji to znaju kapitalizirati. Zato je Busquets enigma, dirigent iz sjene koji vidi nešto što drugi ne vide, ne znaš kako mu pristupiti, atipičan je veznjak atipične uloge, često opisane rukometnim rječnikom - on je pivot, a ne defenzivni veznjak.

Jedinstven igrač

- Biti pivot više znači biti taktički pronicljiv nego fizički dominantan. Moraš razmišljati, kalkulirati, nuditi rješenja obrambeno i ofenzivno, kontrolirati sve. To je Busquets, jedinstven igrač - rekao je donedavni izbornik Španjolske Luis Enrique tijekom SP-a u Kataru, koji je označio Busquetsovo umirovljenje od reprezentacije.

No, klupska mirovina još uvijek nije blizu. Što dalje? Busquets će, vjeruju španjolski mediji, prihvatiti jednu od "egzotičnih" ponuda u vidu američke lige (MLS) ili Saudijske Arabije. Al-Hilal ga motri mjesecima i navodno sprema ugovor kakav se ne može odbiti. Do prije nekoliko dana pisalo se da će mu upravo Messi tamo praviti društvo, ali sada su mnogo jače teorije da ‘petica‘ Barcelone napušta klub da bi se ‘desetka‘ mogla vratiti, jer zna se da će napustiti Paris Saint-Germain.

image
OSCAR DEL POZO Afp

O čemu se radi? Busquets zarađuje 24 milijuna eura godišnje, veliki je teret Barcinoj blagajni, koja je glavna prepreka slavodobitnog Messijevog povratka. Veznjaku ugovor istječe krajem ove sezone i može nastaviti uz određeno smanjenje plaće (na sedam milijuna), ali ni to ne djeluje kao savršena opcija jer Barca u borbi za Messija doslovno mora gledati na svaki cent.

Nije to prvi put da Barcine legende, među kojima je i Gerrard Pique, stavljaju klupske interese ispred vlastitih. Busquetsov odlazak dijelom je svojevrsni poklon Barceloni, posljednje što će im dati. A Busquets je - ustvrdio je svojevremeno čuveni Johan Cruyff - "poklon čitavom nogometnom svijetu". Primijetio je to i Messi još na prvom treningu. Motrio je Busquetsa, ušao u nekoliko duela, a zatim se okrenuo prema Guardioli s podignutim palcem i zadovoljno uskliknuo - Može!

Linker
09. svibanj 2024 18:56