GORAN MEHKEK Cropix
HEROJ PAMPLONE

Dalić ga je otpisao, a sad bi mogao biti prva špica Vatrenih: ‘On je hrvatski kauboj‘

Ante Budimir trenutačno je treći najučinkovitiji strijelac španjolske lige
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 07:16

Semafor je odbrojavao 76. minutu kada se na El Sadaru ukazao Zorro - maskirani osvetnik - ali ne onaj fiktivni, proizišao iz pera Johnstona McCulleyja, nego stvarni - u liku Ante Budimira. Osasunin je napadač, noseći preko lica zaštitnu masku, primio loptu na desnoj strani, otprilike 25 metara udaljen od Alavésovih vrata, a onda napravio tri koraka, ubacio se u sredinu i s vrha kaznenog prostora teledirigiranim projektilom maestralno pogodio Siverin suprotan kut za pobjedničkih 1-0.

Bio je to njegov 14. ovosezonski - ujedno i najljepši - pogodak u La Ligi, a kojim je momčad iz Pamplone pogurao na deseto mjesto prvenstvene ljestvice i očuvao njezine europske snove te zadržao status jednog od trenutačno najubojitijih golgetera elitnog razreda španjolskog klupskog nogometa.

Impresivne brojke

Od 32-godišnjeg hrvatskog centarfora ove su sezone na travnjacima La Lige više pogodaka postigli jedino Realov Jude Bellingham (16) i Getafeov Borja Mayoral (15), a prema Optinim podacima, posljednji Osasunin igrač koji je 14 puta u istoj sezoni zatresao suparničku mrežu bio je Iván Rosado, s tim da su španjolskom napadaču za taj učinak bile potrebne 34 utakmice.

Ako Budimirovoj ovosezonskoj golgeterskoj jednadžbi pribrojimo i dvije upisane asistencije, krajnja računica reći će da je "vatreni" izravno sudjelovao u 16 Osasuninih pogodaka, što je 52 posto ukupnog broja golova (31) koje je sastav Jagobe Arrasatea isporučio tijekom aktualne kampanje. Brojke, dakle, savršeno potkrjepljuju narativ o Budimirovoj sezoni iz snova i kristalno je jasno zašto baš on predvodi Sofascoreovu listu Osasuninih igrača s najvišom prosječnom ocjenom (7,25).

Heroj Pamplone

Osobito su, nadalje, hvalevrijedne njegove požrtvovnost i njegova srčanost, a koje se ogledaju u činjenici da je samo osam dana prije rušenja Alavésa i sam bio grubo srušen tijekom duela u utakmici s Las Palmasom - a tom je prilikom zadobio prijelom desnog maksilarnog sinusa, zbog čega je naknadno i izgubio svijest te bio hospitaliziran. Borbenog hrvatskog reprezentativca, međutim, to nije zaustavilo da se iz bolnice, s maskom na glavi, vrati treninzima, a onda i u prvoj sljedećoj utakmici nastavi trpati kao na traci.

Herojski pothvat drugog najboljeg strijelca u klupskoj povijesti (44 pogotka, vodeći je Roberto Torres sa 60) Osasunine su tribine, prilikom njegovog izlaska iz igre u 79. minuti, honorirale "standing ovationom". Razdragani su pamplonski navijači pljeskali i klicali Budimiru te mu iskazivali zahvalnost slično kao što je to, u brojnim knjigama i filmovima, radio puk Gornje Kalifornije nakon Zorroovih osvetničkih trijumfa nad tiranima i zlikovcima.

image
IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- Nisam se nećkao oko maske jer je to bio jedini način da budem na terenu. Bilo mi je svejedno hoće li smetati. Bio je ovo poseban tjedan za mene. Htio bih zahvaliti svima koji su se bili pobrinuli za mene nakon onoga što mi se dogodilo u utakmici s Las Palmasom. Stavio bih večeras i tri maske samo da mogu igrati jer je privilegija biti na terenu - rekao je "vatreni" nakon pobjede nad Alavésom pa se osvrnuo na udarac koji je riješio utakmicu:

- Uživao sam u sekundama dok je lopta letjela prema golu jer sam znao da će ući.

"Hrvatski kauboj"

Našem reprezentativcu naklonili su se i svi relevantni španjolski mediji pa tako Marca piše: "Činilo se da će se biti prisiljen odmoriti zbog ozljede, no potrebno je puno više da bi se nokautiralo Budimira. Napravio je sve moguće kako bi igrao protiv Alavésa i njegov se nastup pokazao ključnim", dok Mundo Deportivo ističe da je 32-godišnjak "ponovno spasio Osasunu", Sport ga naziva "hrvatskim kaubojem", a AS "neumoljivim maskiranim čovjekom".

Budimirova izvedba odjeknula je i s druge strane Atlantika, što potvrđuje tekst objavljen u Associated Pressu (prenijeli Washington Post i US Today) u kojem, između ostalog, stoji: "Iskusni centralni napadač isticao se od samog početka zbog svoje crne zaštitne maske, a posebnu pozornost dobio je prelomivši rezultat u tijesnoj utakmici sjajnim udarcem izvan šesnaesterca."

Najuvjerljviji kandidat za prvog napadača na EP-u

Iako Budimir predstavlja prototip punokrvnog centarfora, odnosno klasičnog egzekutora s izraženim "killerskim" instinktom, čiji je primarni djelokrug suparnički kazneni prostor (39 od ukupno 41 ligaškog gola za Osasunu zabio u tom polju terena), briljantnim projektilom protiv Alavésa dokazao je kako može biti izuzetno opasan i izvan šesnaesterca. Promatrajući vremenski raspon od završetka Svjetskog prvenstva u Kataru naovamo, mogli bismo, također, reći i kako je dokazao i da ga nikad nije mudro otpisivati.

Osasunin je centarfor, naime, nakon osvajanja bronce na bliskoistočnom Mundijalu, ispao iz planova Zlatka Dalića, te propustio šest od osam narednih kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, kao i završnicu Lige nacija. Svojim izvedbama u španjolskom prvenstvu, međutim, praktično je prisilio izbornika da ga vrati u nacionalnu vrstu - za potrebe posljednjeg kvalifikacijskog ciklusa - a onda u ključnom trenutku zablistao i prometnuo se u čovjeka odluke. Iz cipela "otpisanog" uskočio je, praktično preko noći, u ruho junaka nacije, postigavši (u posljednjoj utakmici kvalifikacija) pogodak Armeniji - kojim je osobno ovjerio hrvatsku vizu za izravan plasman u Njemačku.

Još ne tako davno, u hrvatskom je javnom prostoru bio snažno zastupljen narativ o "problemu" s reprezentativnim napadačima, no Budimir, kao treći najučinkovitiji strijelac La Lige, kojem u leđa gledaju superzvijezde poput Lewandowskog ili Griezmanna, takve teze, sada već kontinuirano, rastavlja na proste faktore.

Budući da koračamo (super)izbornom godinom, za kraj se možemo poslužiti i političkom terminologijom te kazati kako je 32-godišnji centarfor jasno istaknuo svoju kandidaturu za prvog hrvatskog napadača na EP-u, a njegove reference i program koji nudi - u ovom se trenutku čine daleko najuvjerljiviji

image
GORAN MEHKEK Cropix

Linker
29. travanj 2024 02:07