Jürgen Klopp

 JUSTIN TALLIS Afp
SJAJNO POJAČANJE

Veliki posao otkriva planove Jürgena Kloppa, stigao je nasljednik Salaha: ‘U njemu ima nešto doista posebno‘

Kolumbijski ofenzivac stigao je na Anfield Road iz redova Porta za odštetu od oko 50 milijuna eura
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. siječanj 2022. 20:00

Jürgen Klopp namjeravao ga je dovesti na ljeto kako bi pojačao konkurenciju u napadu, no konkretno zanimanje koje je pokazao Tottenham nagnalo je vodeće ljude Liverpoola na ekspresnu akciju. Tako je 25-godišnji Luis Diaz od jučer član momčadi s Anfield Roada, a vrijednost transfera procjenjuje se na oko 50 milijuna eura s bonusima.

Kolumbijski krilni napadač stigao je u Porto prije dvije i pol godine, a njegov bivši klub Junior FC inkasirao je odštetu od 7,22 milijuna eura. Portugalskom klubu smiješi se još jedna velika zarada, kakvih je znalo biti i u prošlosti, zahvaljujući odličnom skautingu portugalskog velikana.

Odbio Spurse

Prvotno je Liverpool nudio oko 40 milijuna plus bonuse koji bi se aktivirali tek ako bi Diaz postao uspješan u novoj sredini. Redsi su čak poslali i svoju ekipu u Argentinu kako bi tamo napravili liječnički pregled i realizirali transfer jer se igrač nalazi na reprezentativnoj dužnosti s Kolumbijom. Tottenham je, inače, već dosta odmaknuo u pregovorima za dovođenje Diaza, no kad se uključio Liverpool sve se promijenilo. Sky Sports, naime, tvrdi kako su Spursi učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali igraču se više svidjela opcija odlaska u Liverpool. Tako je Tottenham nakon odlaska Adame Traorea iz Wolverhamptona u Barcelonu, čini se, promašio još jednu metu u zimskom prijelaznom roku.

image

Luis Diaz

MIGUEL RIOPA Afp

Diaz je ove sezone u Portu postigao 15 pogodaka uz upisanih šest asistencija u 28 nastupa u svim natjecanjima. U portugalskom prvenstvu zabija svakih 108 minuta. Veliki potencijal ovaj krilni napadač koji djeluje po lijevoj strani terena nagovijestio je već nastupajući za kolumbijski Junior, u čijem je dresu postigao 20 pogodaka uz sedam asistencija u 86 nastupa. Za Porto je u 125 utakmica zabio 41 gol, uz 19 asistencija.

Stručnjak za portugalski nogomet Filipe Dias uvjeren je da je Diaz tip igrača kakve Klopp voli, te bi svojom pojavom trebao rasteretiti Mohameda Salaha i Sadia Manea, odnosno jednog dana postati i njihov dostojni nasljednik.

- Diaz je tehnički jako nadaren igrač, te je spreman za veće stvari pod portugalske lige. U ovom trenutku on je najbolji kolumbijski nogometaš, najbolji je igrač u Portugalu, a u napadu je sposoban izvesti bilo što, bez obzira na to što nije središnji napadač. U njemu ima nešto doista posebno. Ako će sve biti normalno, za mene nema dvojbe da će se savršeno uklopiti u Liverpoolovu koncepciju - istaknuo je Filipe Dias.

Najbolji strijelac Cope

Diaz je pobjednik, navikao je na osvajanje trofeja, a to je jedna od bitnih stvari kad dolaziš u klub poput Liverpoola. S Juniorom je bio kolumbijski prvak 2018. i 2019. godine, s Portom je osvojio naslov prvaka i Kup 2020., te Kup u prošloj godini, a s četiri pogotka bio je i najbolji strijelac prošlogodišnje Copa Americe.

Diaz je krilni napadač čija statistika otkriva vrhunski učinak kad su u pitanju pogoci, udarci i dodiri s loptom u suparničkom kaznenom prostoru. Osim toga, odličan i u osvajanju lopti u suparničkoj trećini, kreiranju prilika, sudjelovanju u kontranapadima, zračnim duelima, driblinzima i dodavanjima u zadnjoj trećini terena.

image

Luis Diaz (desno)

AFP

Nisu imali izbora

Kad su u pitanju napadački učinci, Diaza statistika svrstava uz bok Karima Benzeme i Mohameda Salaha. Diaz često sudjeluje i u fazi obrane, te se svojom dinamičnošću i radnim navikama odlično uklapa u momčad koja igra visoki presing. Analitičari na Otoku smatraju da će Klopp u Kolumbijcu dobiti sjajno pojačanje za ulog koji nije prevelik. Zapravo na Anfieldu i nisu imali izbora, morali su hitro reagirati kako im konkurencija ne bi preotela potencijalnog nasljednika Salaha i Manea.

Inače, ovaj posao za Liverpool odrađuje Julian Ward, koji će na ljeto naslijediti Michaela Edwardsa na poziciji sportskog direktora. To mu je prvi veliki transfer, no Edwardsova je uloga u cijeloj priči i dalje važna...

Linker
05. svibanj 2024 17:47