DAVID BLUNSDEN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA David Blunsden/actionplus/profimedia
DOMINACIJA ZA KRAJ

VIDEO: Kovačić i Gvardiol na tronu Premier lige! Siloviti City uzeo četvrtu titulu zaredom

Momčad Pepa Guardiole slavila je protiv West Hama (3:1), dok je Arsenal bio bolji od Evertona (2:1)
Piše: Hina/SNObjavljeno: 19. svibanj 2024. 19:03

ARSENAL - EVERTON 2:1 (Tomiyasu 43., Havertz 89.; Gueye 40.)

ARSENAL (4-3-3): Raya - White (od 69. Timber), Saliba, Gabriel (od 59. Gabriel), Tomiyasu⚽ - Odegaard, Partey🟨, Rice🟨 (od 69. Smith Rowe) - Saka, Havertz, Trossard (od 78. Jesus)

EVERTON (4-4-1-1): Pickford - Godfrey, Tarkowski🟨, Branthwaite, Young - Garner, Gueye⚽, Onana, McNeil - Doucoure🟨; Calvert-Lewin (od 74. Chermiti)

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE


MANCHESTER CITY - WEST HAM 3:1 (Foden 2., 18., Rodri 59; Kudus 43.)

MANCHESTER CITY (4-1-4-1): Ortega - Walker, Dias, Akanji (od 70. Ake), Gvardiol - Rodri⚽- Silva, Doku De Bruyne, Foden⚽⚽ (od 90. Kovačić); Haaland

WEST HAM (4-2-3-1): Areola - Coufal, Ogbonna, Zouma, Emerson - Alvarez🟨, Soucek - Ward-Prowse, Paqueta, Kudus⚽ - Antonio (od 81. Earthy)

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE


Nogometaši Manchester Cityja obranili su naslov prvaka engleske Premier lige nakon što su u domaćem ogledu posljednjeg, 38. kola, pobijedili pred svojim navijačima West Ham 3:1.

Istovremeno, Arsenal je na svom Emirates stadionu pobijedio Everton 2:1, ali je Manchester City zadržao dva boda prednosti na vrhu ljestvice te je, kao i prošle sezone, slavio ispred drugoplasiranog Arsenala.

Manchester City je osvojio ukupno deseti naslov prvaka Premier lige, ali i šesti trofej u posljednjih sedam sezona. Arsenal i dalje čeka prvi naslov prvaka nakon daleke sezone 2003./04. Manchester Cityju je ovo bio četvrti uzastopni naslov prvaka što nikada u povijesti nije uspjelo ni jednom drugom engleskom klubu.

image
OLI SCARFF Afp

Rekorder po broju naslova je Manchester United koji je 20 puta bio prvak. Liverpool ima 19 naslova, Arsenal 13, Manchester City je sada na deset, a Everton na devet.

Manchester Cityju nije trebalo puno da bi poveo protiv West Hama. Već u drugoj minuti sjajno je s 18 metara odapeo Phil Foden i zabio u suprotne rašlje za 1:0. Već u 18. minuti Foden, najbolji igrač ove sezone u Premier ligi, je zabio novi pogodak za 2:0.

Kroz cijelo prvo poluvrijeme City je potpuno dominirao, mogao je zabiti još barem dva-tri pogotka, a onda su se gosti uspjeli vratiti u igru malo prije odlaska na odmor. Odlično je reagirao Kudus te je ‘škaricama‘ pogodio za smanjenje na 1:2.

U nastavku dvoboja igralo se gotovo isključivo pred gostujućim vratima, a sve je zaključio Rodri golom u 59. minuti za konačnih 3:1. Manchester City ove sezone još ima priliku osvojiti FA kup. Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol vrlo dobro je odradio cijelu utakmicu za Manchester City, a za prvaka je zaigrao i Mateo Kovačić koji je u igru ušao u 91. minuti.

image
ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Action Plus Sports Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Arsenal je ponovno ostao korak do titule premda je, na težak način, odradio svoj dio posla. Pobijedio je na Emiratesu Everton s 2:1 iako mu je to na kraju malo značilo. Gosti su poveli golom Gueyea iz slobodnog udarca u 40. minuti, a rezultat su na stranu domaćina okrenuli Tomiyasu i Havertz golovima u 43. i 89. minuti.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Trećeplasirani Liverpool je na Anfieldu, u posljednjem susretu gdje je Juergen Klopp vodio momčad, svladao Wolverhampton 2:0 pogocima Mac Allistera u 34. i Quansaha u 40. minuti. U Ligu prvaka izravno ide i četvrta Aston Villa koja je u zadnjem kolu teško nastradala kod Crystal Palacea. Pobijedio je Crystal Palace 5:0 te je tako začinio sjajan drugi dio sezone. Tri pogotka dao je Maateta, a dva Eze.

Iz Premier lige ispadaju Sheffield United, Burnley i Luton. Sve je bilo poznato i prije zadnjeg kola, a formalnost oko posljednjeg putnika u Championship je obavljena time što je Nottingham Forest pobijedio u gostima Burnley 2:1, dok je Luton pred svojim navijačima s 2:4 izgubio od Fulhama.

Chelsea je pobijedio Bournemouth 2:1 golovima Caiceda i Sterlinga čime je zadržao šesto mjesto na ljestvici, dok su iza njega sedmi Newcastle i osmi Manchester United.

🏆 Manchester City je postao prva momčad u povijesti engleske lige koja je osvojila četiri naslova u nizu. Uz to, imaju šest od posljednjih sedam naslova Premier lige.

Teren Etihada je preplavljen navijačima Manchester Cityja koji slave povijesni uspjeh svog kluba.

Gotova je i utakmica u Londonu. Arsenal je unatoč pobjedi ostao dva boda iza Manchester Cityja.

KRAJ UTAKMICE U MANCHESTERU

Manchester City je napravio ono što se od njega očekuje i došao je do četvrte titule u nizu. Navijači Cityja su odmah po posljednjem zvižduku utrčali u teren. Arsenal je također odradio posao, ali to nije bilo dovoljno.

89.⚽ GOOOL! Havertz zabija za tri boda Arsenala, ali to neće biti dovoljno za naslov prvaka.

83. Smith Rowe iz voleja trese gredu. Nema sreće Arsenal.

78. Umirlia se utakmica u Manchesteru. Svi samo čekaju kraj i proslavu naslova prvaka.

72. Nevjerojatan promašaj Arsenala. Odegaard s pet metara nije uspio ugurati loptu u mrežu.

74. Manchester United je poveo kod Brightona, dok je Brentford smanjio zaostatak protiv Newcastlea. Ukoliko Svrake ne pobijede, United skače na sedmo mjesto.

66. Udarac Haalanda je u posljednji trenutak blokirala obrana West Hama.

59.⚽ GOOOL! Rodri je dočekao loptu na rubu kaznenog prostora i lijepim udarcem zabio za 3:1. Ponovno se lakše diše u Manchesteru.

Ova sezona Premier lige postala je sezona s najviše golova u povijesti natjecanja.

Redaju se napadi Manchester Cityja koji traži treći gol. U Londonu Arsenal traži preokret protiv Evertona.

image
ADRIAN DENNIS Afp

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Kladionice vjeruju Manchester Cityju na čiju je pobjedu tečaj mizernih 1.03. Tečaj da će West Ham izvući bod ili pobjedu na Etihadu je 19, odnosno 51. Arsenalu će za prvu titulu nakon 20 godina trebati pravo malo čudo.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA


Sve je izgledalo idilično za Manchester City koji je vodio 2:0, dok je Arsenal gubio. No, golovi Arsenala i West Hama su ponovno zakomplicirali borbu za titulu. Odluka će pasti u posljednjih 45 minuta sezone.

image
OLI SCARFF Afp

43.⚽ GOOOL! Komplicira se situacija za City. Kudus je nevjerojatnim škaricama zabio za 2:1.

43.⚽ GOOOL! Arsenal se ekspresno vraća u utakmicu. Tomiyasu je dočekao loptu na rubu kaznenog i prizemnim udarcem matirao Pickforda.

40.⚽ GOOOL! Everton vodi na Emiratesu. Udarac Gueyea iz slobodnog udarca se odbio od Ricea i prevario Rayu.

Foden je pokazao zašto je ove sezone proglašen najboljim igračem Premier lige.

image
OLI SCARFF Afp

35. Liverpool vodi u posljednoj Kloppovoj utakmici. Strijelac je bio Mac Allister.

32. Velika prilika za Everton. Calvert-Lewin je zatresao vratnicu.

26. Newcastle vodi 2:0 protiv Brentforda. Ako ovako ostane Svrake će završiti na sedmom mjestu, a Manchester United za izlazak u Europu mora osvojiti FA Kup.

18.⚽ GOOOL! Manchester City udvostručuje vodstvo. Ponovno je strijelac Phil Foden.

Manchester City ne prestaje pritiskati, drugi gol visi u zraku.

17. Chelsea je golom Caiceda poveo protiv Bournemoutha. Ako ovako ostane, potvrdit će šesto mjesto.

15. Važan gol u borbi za Europu. Tottenham je golom Dejana Kuluševskog poveo protiv Sheffield Uniteda i došao na prag potvrđivanja petog mjesta.

14. Nova sjajna obrana Pickforda. Ovoga puta zaustavio je Trossarda.

12. Najbolja prilika Arsenala na utakmici. Udarac Ricea je obranio Pickford.

9. Crystal Palace je poveo protiv Aston Ville. Strijelac je bio Jean-Philippe Mateta.

3. ⚽GOOOL! Manchester City vodi. Phil Foden je primio loptu na rubu kaznenog prostora i zabio gol koji vodi Građane prema tituli.

3. Na dvije utakmice su već pali golovi. Brentford vodi protiv Newcastlea kojem trebaju bodovi u borbi za Europu, dok Nottingham Forest vodi protiv Burnleyja.

1. Počele su utakmice posljednjeg kola.

Liverpool se uoči posljednje utakmice Jürgen Kloppa na klupi od Nijemca oprostio ovim emotivnim videom.

Najavu piše: Dražen Krušelj

Traži li nadahnuće kako bi Arsenal u posljednjem kolu mogao preskočiti lidera i osvojiti titulu, Mikel Arteta sjest će u vremenski stroj i vratiti se u 1989. godinu. Premier liga tih se dana još uvijek zvala First Division, a 'topnicima' je za naslov trebala pobjeda s dva gola razlike u gostima kod vodećeg Liverpoola. Iščupali su je na Anfieldu u sudačkoj nadoknadi kada se Michael Tomas ušuljao ispred vratara Brucea Grobbelaara i pogodio za 2-0. S istim brojem bodova, uz izjednačen +37 gol-količnik, Arsenal je kroz ciljnu ravninu prošao ispred Liverpoola za dužinu palca, zahvaljujući većem broju postignutih golova tijekom kampanje.

Kakvi su izgledi da se u nedjelju dogodi nešto slično? Ako pitate bookmakere - samo simbolični. Dok izdvojeni na vrhu tablice zagrijavaju motore za završni krug ligaške sezone, Manchester City i Arsenal svjesni su da borba još jednom može zaglaviti u ciljnoj ravnini (čitaj: sudačkoj nadoknadi), ali kladionice razmišljaju drukčije jer 'topnicima' prepuštaju samo 10 do 13 posto izgleda za titulu. Vlada uvjerenje da će momčad Pepa Guardiole lako riješiti West Ham i da će braća Gallagher u drugom poluvremenu na tribinama skakati u šampanjsko-šampionskom raspoloženju.

Takvo je raspoloženje, upozoravaju oprezniji, u plavom dijelu Manchestera vladalo i uoči posljednjeg ligaškog kola 2012. . Menadžer Roberto Mancini parkirao je tada 'građane' u predsoblju raja, čekao se prvi naslov nakon 44 godine posta, kada je QPR šokirao publiku vodstvom 2-1 pripremivši tako teren za dobri stari rasplet u kojem pehar još jednom podiže Sir Alex Ferguson.

Onda su Džeko i Agüero golovima u 92. i 94. minuti ipak spriječili kolektivno samoubojstvo Cityjevih navijača, okrenuli poraz u 3-2 pobjedu i isporučili titulu.

Brzo premotavanje u sadašnjost i City je navedenom naslovu prvaka dodao još šest premierligaških 'kanti' i jednu Ligu prvaka. Da parafraziramo ime onog benda, City je stigao kao neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rješava stvar, pa onda tako iz godine u godinu. S Guardiolom na klupi momčad je utvrdila standarde na šampionskoj granici od 90 bodova, što znači da izazivač mora odraditi sumanuto dobru sezonu ako zaista namjerava razvlastiti 'građane' pretplaćene na prvo mjesto. Posljednji je to učinio Jürgen Klopp čiji je Liverpool u sezoni 2019/20 vratio naslov na Anfield nakon 30 godina čekanja osvojivši pritom čak 99 bodova.

Arteta se prošle godine s 84 boda našao blizu, a sezonu poslije podignuo je letvicu i pobjedom protiv Evertona u posljednjem krugu doći će do učinka od 89 bodova, ali kako stvari trenutačno stoje to će još jednom biti dovoljno samo za drugo mjesto. Nakon derbija s Arsenalom krajem ožujka City je u sljedećih osam utakmica ubilježio osam pobjeda.

Drugim riječima, teško je pronaći legitimnijeg kandidata za naslov od momčadi čijoj su igri posljednjih mjeseci hrvatski reprezentativci utisnuli prepoznatljiv pečat. Kroz partnerstvo s Rodrijem i suradnju s De Bruyneom, Mateo Kovačić svojem je nogometu udahnuo novu dimenziju. Dok trči za 20. trofejom u karijeri, 30-godišnji veznjak je onaj koji drži utakmice za ovratnik i ubire sve veće simpatije navijača. Joško Gvardiol zasad je osvojio 'samo' osam trofeja, do kraja sezone mogao bi okrenuti brojčanik Premier ligom i FA Cupom, ali i bez tih komada u vitrini stigao je do najvećeg priznanja. On je, naime, spektakularnim igrama i golovima već u debitantskoj sezoni postao kultna figura među navijačima...

Linker
11. lipanj 2024 16:01