JOSE JORDAN Afp
NAPAD NA VINICIUSA

Predsjednik FIFA-e o trojcu osuđenom zbog rasizma: ‘Moraju biti isključeni, nisu dio naše zajednice‘

U ponedjeljak su trojica nogometnih navijača Valencije osuđena na osam mjeseci zatvora
Piše: HinaObjavljeno: 10. lipanj 2024. 22:29

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino rekao je kako je osuda trojice navijača Valencije na osam mjeseci zatvora zbog rasističkih uvreda prema brazilskom igraču Viniciusu "pozitivan korak".

"Zadovoljan sam što vidim čvrstu akciju i kaznu koju su odredile španjolske vlasti u vezi s rasističkim ponašanjem protiv Viniciusa, to je pozitivan korak," napisao je šef Fife na svom profilu na Instagramu.

U ponedjeljak su trojica nogometnih navijača Valencije osuđena na osam mjeseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Reala Brazilcu Viniciusu Jr., što je prva presuda donesena za rasističke uvrede na nogometnim stadionima u Španjolskoj.

U Španjolskoj zatvorske kazne kraće od dvije godine za nenasilne zločine rijetko zahtijevaju da optuženi bez prethodnih osuda služi zatvorsku kaznu, tako da će njih troje vjerojatno ostati na slobodi, osim ako ne počine daljnja kaznena djela.

image

Gianni Infantino

MANAN VATSYAYANA Afp

Trojica navijača također su dobili dvije godine zabrane ulaska na nogometne stadione.

Incident se dogodio na Valencijinom stadionu Mestalla u svibnju prošle godine tijekom prvenstvene utakmice kada je Vinicisu vrijeđan na rasnoj osnovi.

"Kao što sam jasno ponovio na nedavnom Kongresu FIFA-e u Bangkoku, ne možemo više prihvatiti ono što se događa na stadionima i na terenu. Naša poruka onima koji se i dalje ponašaju na rasistički način kada su u vezi s nogometom, ovi ljudi moraju biti isključeni, oni više nisu dio naše zajednice ili nogometa," dodao je Infantino.

Predsjednik FIFA-e je dodao kako se zalaže za "priznavanje rasizma kao kaznenog djela" u svim zemljama svijeta.

Linker
21. lipanj 2024 18:54