MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA
PRODAJA VELIKANA

U posljednji trenutak stigle dvije rekordne ponude za kupnju Manchester Uniteda, uskoro pada velika odluka

Najveća je točka prijepora što i jedni i drugi žele apsolutnu vlast, a ne samo djelomično preuzimanje
Piše: SNObjavljeno: 22. ožujak 2023. 23:31

Arapski milijarderi sa sjedištem u Kataru i sir Jim Ratcliffe dali su nove, i to značajno poboljšane, ponude za Manchester United u srijedu navečer – no, to i dalje ne znači da bi obitelj Glazer bila pošto-poto spremna prodati jedan od najvećih klubova svijeta.

Podsjetimo, United je stavljen na prodaju još u studenome, a u finalnome krugu Ratcliffe se bori s katarskim biznismenom šeikom Jassimom.

image

Amanda Staveley i Avram Glazer

GLYN KIRK Afp

Rekordna kupnja

Kao što se i očekivalo, obje su zainteresirane strane ponudile po 5 milijardi funti, što bi - u slučaju da se prodaja realizira - bio uvjerljiv svjetski rekord (oko pola milijarde funti manje koštala je kupnja Denver Broncosa). Ponude su stigle samo par trenutaka prije završetka roka (21:00 po zapadnoeuropskom, odnosno u 22:00 po srednjoeuropskom vremenu) koji je odredila američka banka zadužena za vođenje procesa.

image

Jim Ratcliffe

VALERY HACHE Afp

Najveća je točka prijepora što i jedni i drugi žele apsolutnu vlast u klubu, a ne samo preuzimanje djelomičnog udjela.

Oni, pak, stručnjaci koji su upućeni u ponudu šeika Jassima bin Hamada al-Thanija, kao i Ratcliffeove tvrtke Ineos, kažu da ni jedni ni drugi neće platiti cifru za koju smatraju da bi bila prevelika.

image

Alex Ferguson i Avram Glazer

GLYN KIRK Afp

Brojni su razlozi zašto bi kupnja Crvenih vragova bila dobra stvar. Na Old Traffordu očajnički traže ulaganja od dodatne jedne do dvije milijarde funti kako bi se podmirili raznorazni troškovi. Klupskome trening-kampu u Carringtonu također je potrebna skupocjena nadogradnja. Tu je i potreba kupnje velikih pojačanja u ljetnome prijelaznom roku kako bi trenutno trećeplasirani United iduće sezone bio konkurentan vodećem Arsenalu.

Navijači izgubili strpljenje

image

Šeik Jassim Bin Hamad Al Thani (desno)

MIKE EGERTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Bitan je faktor i nedostatak strpljenja navijača kultnoga kluba. Bilo što osim potpune prodaje vjerojatno bi izazvalo bijes među mnogobrojnim frakcijama Unitedovih fanova. Navijači su već razvili transparente na Old Trafford kojima pozivaju na apsolutnu rasprodaju, a povici "Želimo Glazere van!" već su dio folklora na svim utakmicama.

U svakome slučaju, očekuje se da bankarska grupa Raine vrlo uskoro objavi konačnu odluku koja će odrediti budućnost kluba s Old Trafforda.

Linker
24. travanj 2024 19:08