Danac Mikkel Damsgaard zabija Englezima iz slobodnog udarca u polufinalu Eura
 LAURENCE GRIFFITHS Afp
ROMANTIKA U DRUGOM PLANU

‘Umiru‘ li majstori za slobodne udarce? Samo još jedan genijalac prkosi modernom vremenu...

Na Euru smo tek u 50. utakmici turnira dočekali prvi gol iz slobodnog udarca, zabio ga je Damsgaard
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. srpanj 2021. 11:38

Na Euru gledamo jako dobar nogomet, puno je trke, energije, golova, autogolova... Međutim, nema puno individualnih majstorija, poteza koji se pamte i prepričavaju. Jedan detalj posebno bode u oči. Mikkel Damsgaard (21), mladi Danac, zabio je prekrasan gol iz slobodnog udarca. S 20-tak metara prebacio je živi zid, a Pickford je bio nemoćan.

Osim što je Damsgaard prvi i za sada jedini igrač koji je uspio zabiti gol Englezima na ovom turniru, on je i jedini igrač koji je uspio zabiti iz slobodnog udarca. Tek u polufinalu, tek u 50. utakmici turnira...

Samo je Messi redovit

S druge strane, vidjeli smo čak 11 autogolova. Na Eurima od 1984. palo ih je ukupno deset. Nogomet se mijenja, driblinzi i individualne akcije definitivno su mjesto prepustili momčadskoj igri, brzini, snazi i taktici. Nogometnim romantičarima to se neće dopasti, ali na kraju je ključno samo jedno pitanje: Kako izboriti pobjedu? Sve ostalo je u drugom planu...

Mikkel Damsgaard u kompletnoj je karijeri zabio tek 23 gola i vidjet ćemo hoće li slobodnjaci poput ovog protiv Engleza postati njegova prepoznatljivost ili je u pitanju bio tek trenutak velike inspiracije. U današnjem nogometu čarobnjak Lionel Messi je skoro pa jedini koji redovito zabija iz slobodnjaka. Neki je dan - u susretu Copa Americe protiv Ekvadora (3:0) - zabio slično kao i Damsgaard, prekrasno i neobranjivo. Bio je to osmi Messijev gol iz slobodnjaka za Argentinu, ali i 58. u karijeri.

Messi se tako približio krugu najefikasnijih izvođača slobodnih udaraca u povijesti nogometa, ali još uvijek je izvan kruga desetorice najboljih. Međutim, nedostaje mu još samo jedan gol da uđe i u to eminentno društvo. Deveto i deseto mjesto na toj listi drže dva Brazilca, Rogerio Ceni i Marcelino Carioca koji su zabili po 59 golova. Za one koji ne znaju Rogerio Ceni, danas 46-godišnji Brazilac koji je između 1992. i 2015. godine nastupao za Sao Paulo, karijeru je proveo na vratima kao golman. Pa ne može Messi dopustiti da golman bude uspješniji izvođač slobodnih udaraca od njega...

Cristiano Ronaldo dugo je zvučao kao sigurna oklada kad su slobodnjaci u pitanju, ali Portugalac je nekako zapeo na brojci 54 pogođenih i teško se diže. I tako već unazad možda i pet godina. No, i dalje je on prvi izvođač slobodnih udaraca gdje god igrao, u Juventusu ili Portugalu, pa ga nikako ne treba prekrižiti u lovu na TOP 10.

Vodeći na toj listi je Juninho Pernambucano, brazilski veznjak koji je zabio 77 slobodnjaka, većinu kao igrač Lyona. Juninho je u karijeri zabio ukupno 124 gola, što jasno ukazuje da mu je puno lakše bilo zabiti iz slobodnjaka nego u svim ostalim situacijama zajedno.

Nitko nije zabio hat-trick

Kad smo već na slobodnjacima, postoji još jedan neobičan povijesni detalj. Ni jedan od vodećih izvođača nije uspio na jednoj utakmici postići hat-trick iz slobodnih udaraca. No, petorici igrača to je pošlo za rukom. Škot Ray McKinnon u dresu Dundee Uniteda, Grk Kostas Frantzeskos u dresu PAOK-a te Brazilac Cristiano da Silva u dresu japanskog Kashiwa Reysola.

Brazilac je to napravio relativno nedavno, 2015. Ostala su nam dvojica mnogo poznatijih igrača,obojica su to napravili u dresu Lazija. Beppe Signori u travnju 1994. godine u utakmici protiv Atalante. Pet godina kasnije to je ponovio Srbin Siniša Mihajlović i to protiv svog bivšeg kluba Sampdorije. Mihajlović je tijekom karijere zabio čak 50 golova iz slobodnih udaraca. Baš kao i veliki Michel Platini.

Je li samo jedan gol iz slobodnjaka na Euru najava da će s novim vremenom majstora za takve golove biti sve manje? Nadajmo se da nije, ali da postoji realan strah - postoji...

NAJEFIKASNIJI IZVOĐAČI SLOBODNIH UDARACA U POVIJESTI

Juninho Pernambucano (Brazil) 77
Pele (Brazil) 70
Victor Legrottaglie (Argentina) 66
Ronaldinho (Brazil) 66
David Beckham (Engleska) 65
Diego Maradona (Argentina) 62
Zico (Brazil) 62
Ronald Koeman (Nizozemska) 60
Rogerio Ceni (Brazil) 59
Marcelino Carioca (Brazil) 59
Lionel Messi (Argentina) 58
Cristiano Ronaldo (Portugal) 54

Linker
04. svibanj 2024 23:46