Landeka iz doba suradnje sa Silvijem Marićem u Rudešu

 DAMIR ŠKOMRLJ/CROPIX Cropix
UPIJAO JE ZNANJE

Što rade treneri kada su bez posla? Primjer hit-trenera HNL-a može biti putokaz za sve mlade stručnjake

Mladi i ambiciozni trener ispunio je ljeto i bez posla u nekom klubu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. listopad 2022. 16:28

Uvijek je zanimljivo sresti trenere koji su bez posla. Opušteniji su, nema pritiska, nema stresa koji klupa donosi sa sobom. S druge strane - nema ni posla. Što opet nije ugodno, posebno ako si tek na početku karijere. A Ivica Landeka (43) nije baš na samom početku karijere, vodio je Kustošiju i Rudeš, ali trenerski je jako mlad.

Pa, gospodine Landeka, što radi trener koji je bez posla?

- Učim i završavam za Pro licencu, ciljano obilazim neke trenere i gledam njihove treninge, gledam jako puno utakmica uživo, a na internetu opet postoji pregršt materijala koji trenerima mogu biti iznimno korisni. Tko želi, može po cijele dane učiti i uvijek će biti novog gradiva.

Afirmacija mladih igrača

Idemo ipak redom. S Rudešom ste napravili odličan posao u Drugoj HNL. Osvojili drugo mjesto i podnijeli ostavku. Zašto?

- Kada smo moj suradnik Mario Jurić i ja preuzeli Rudeš, dogovor je bio da tijekom sezone afirmiramo što je moguće više mladih igrača kojih je bilo puno, te da pokušamo igrati dobar nogomet. Skromno ću reći da smo u tom planu uspjeli daleko iznad svih predviđanja i Rudeš je došao do toga da se s Varaždinom bori za naslov prvaka. I onda se dogodi jedna lošija utakmica, jedan poraz i sve padne u vodu. Osjetiš da si izgubio povjerenje ljudi koji odlučuju u klubu. A kad nema povjerenja, jedino što možeš je razići se, jer nema smisla raditi u takvom ozračju. Treneru ili vjeruješ ili ne vjeruješ. Kao i trener igraču. Ili ćeš stati iza njega ili nećeš.

Rekli ste kako ste ciljano gledali neke trenere i njihov rad?

- Bio sam u Austriji na pripremama Torina koji vodi naš Ivan Jurić. I pomno iz prvog reda upijao sve njegove treninge. Jurić neupitno pripada krugu mladih trenera koji nadiru, a već su na velikoj sceni i koji imaju iznimno moderne poglede na nogomet. I puno toga sam vidio.

Što vas se najviše dojmilo na Jurićevim treninzima?

- Intenzitet je dosta jak, ali treninzi su iznimno raznovrsni i dinamični, nema praznog hoda i vidi se da igrači vole takav način rada, bez obzira na to što je naporan. Međutim, posebno je dojmljivo gledati kako Jurić od njih “pravi” igrače koji moraju prihvatiti 100-postotnu odgovornost u igri. Dakle, svaki njegov igrač u fazi obrane ima suparničkog igrača koji je samo “njegov” i mora ga ispratiti gdje god ovaj bio i što god radio. To je iznimno zahtjevno, takav pristup ima malo trenera u svijetu, ali Jurić ga primjenjuje i ima dobre rezultate i odličnu reputaciju.

Razmišljate i vi preuzeti takav način igre?

- Određene segmente svakako, iako sam dosta toga kroz naše treninge već primjenjivao. Nisam ipak sklon tome da igrači do kraja u svakoj situaciji imaju takvu obrambenu odgovornost. Više sam za preuzimanja u nekim situacijama. S druge strane, visoki pritisak i snažan intenzitet igre nešto su što uvijek tražim i od svojih momčadi. Mislim da je nogomet već danas otišao u tom smjeru da drugačije i ne možeš.

Mogu li drugoligaški igrači izdržati takve zahtjeve?

- Po meni mogu. Mogli su to i dečki u Kustošiji i u Rudešu. Ne svi, ne možda odmah, ali kroz vrijeme su se privikli i imali smo dobre rezultate do kojih smo dolazili kroz jako dobre igre.

Oduševljen Varaždinom

Nadigrali ste proljetos Varaždin, bilo je 3:0 u Rudešu, a Varaždin je danas hit HNL-a?

- Moglo je biti i više od 3:0, baš smo ih nadigrali i to kroz igru. To mi je i danas satisfakcija za rad u Rudešu. Taj Varaždin je protiv nas igrao s osam igrača koji su i danas starteri. A mi ih tako nadigramo.

Vaš kolega Mario Kovačević napokon je dočekao priliku u elitnom hrvatskom razredu i odmah je hit trener?

- Varaždin je stao iza njega i on je to radom vratio. Nije se uplašio onoga što donosi elitna liga. Nije ljetos tražio 10 pojačanja kako su mu mnogi sugerirali, tražio je ih je samo nekoliko. I odlučio je ostati svoj te igrati nogomet kako ga vidi, a ne kroz bunker tražiti ostanak u ligi. I svaka mu čast, gledam Varaždin s oduševljenjem. Mislim da je njegov primjer put za svakog od nas mladih trenera. Vjeruj u svoj rad, u svoju nogometnu filozofiju i vjeruj u svoje igrače.

Vi ste imali ponuda u međuvremenu?

- Jesam. Zvala me Kustošija, još jedan drugoligaš, te Posušje iz BiH. Nisam nigdje osjetio da je to projekt u kojem bih se kao trener mogao nastaviti razvijati. A ne želim raditi samo da bih radio i uzimao plaću. Radije ću gledati Jurićeve treninge, kao i treninge nekoliko hrvatskih klubova, odnosno trenera da ih sada ne nabrajam, te ulagati u sebe. Vjerujem u sebe i samo tražim sredinu koja je zdrava i koja će vjerovati u ono što radim. Mislim da to doista nije previše s moje strane.

Strast i energija s kojom priča o trenerskom poslu otkrivaju izgled mladog trenera koji će pronaći svoj put. Samo treba biti strpljiv. Rudeš proljetos nije bio strpljiv. Šteta, bili su na dobrom putu...

Linker
29. travanj 2024 00:37