CROPIX
NA KLUPI DRUGOLIGAŠA

Doktorica nogometa naslijedila legendarnog Iliju Lončarevića: ‘Obožavam Kloppa, imamo isti temperament‘

Kustošiju nakon odlaska legendarnog trenera vode Ugo Klingor i Petra Mandić
Piše: JL.Objavljeno: 20. listopad 2022. 06:24

Piše: Ivan Alaupović

Otkako je Ilija Lončarević (77) prije dva kola napustio klupu zagrebačkog drugoligaša Kustošije mjesto glavnog trenera pripalo je muško-ženskom dvojcu koji su do sada radili kao pomoćnici. Ugo Klingor i Petra Mandić dan prije utakmice devetog kola protiv TK Dubrave saznali su da će pred njima biti uloga glavnih trenera. Odradili su taj zadatak bez greške, Kustošija je slavila 1:0 i prekinula je seriju od tri utakmice bez pobjede. Nakon poraza kod Jaruna u prošlome kolu (3:0) kontaktirali smo 36-godišnju Petru Mandić koja je trenutno jedina ženska trenerica u drugom razredu hrvatskog nogometa i pravo osvježenje na sceni. Prva je doktorica nogometa u Hrvatskoj, bivša trenerica ženske momčadi Splita i Osijeka, šefica trenera u Futsal Dinamu, autorica brojnih znanstvenih radova na temu sporta, nekadašnja kondicijska trenerica u Hrvatskom dragovoljcu, a danas uz Klingora glavna trenerica Kustošije.

"Iako je moja trenerska biografija dugačka, mislim da je zapravo tek počela. Iznimno sam zahvalna Kustošiji i predsjedniku Vladimiru Babiću (72) što su mi dali priliku jer koliko god nogomet napreduje i dalje je malo žena na tim pozicijama, rijetko koji će klub pokazati hrabrost,a Kustošija to jest. Dobila sam priliku pokazati rezultate na terenu i nastojim dati 1000 posto sebe u toj ulozi. Ne 100, već 1000", govori Petra koja se prisjeća svojih nogometnih početaka:

"Iako je djed Ante bio glavni trener u NK Valu iz Kaštela, a otac Srećko vodio malonogometne momčadi i imao nogometnu karijeru, ljubav prema nogometu došla je sama od sebe. Od rođenja je lopta uvijek morala biti uz mene. Trenirala sam tenis do 16. godine, ali još sam kao mala nakon što mi je završio trening bježala u NK Val na treninge s dječacima bez da sam to govorila svojim roditeljima. Čak sam i za vrijeme pauze na tenisu samo gledala da odigram s nekim ‘dva na dva‘ na male golove", kaže Petra kojoj je u obitelji sport u krvi jer je njena sestra Tanja također igrala profesionalno ženski nogomet. Čak je nastupila za reprezentaciju, a druga sestra Mija trenirala je ritmičku gimnastiku:

"Znale smo sve tri doći na igralište, a onda je moja sestra krenula radit zvijezde na terenu", kroz smijeh govori Petra koja se čak i kad nije uz aut liniju od nogometa, kaže, ne odvaja.

image

Petra Mandić i Ugo Klingor.

CROPIX

"Imam sportski paket na tabletu, evo primjerice, u subotu kad je završila naša utakmica protiv Jaruna, čim sam došla doma gledala sam utakmice domaće lige, pa kasnije Juventus i tako isto drugi dan, nema pauze od nogometa."

Kako smo se dotakli te teme, zanimalo nas je koji je trenerski čudotvorac Petrin idol odnosno postoji li netko s kime se može najviše poistovjetiti.

"Nije tajna da obožavam Kloppa. Kako sam iz Dalmacije, temperamentna sam osoba, baš kao i on, ali mi se sviđa kako upakira sve te emocije i zafrkanciju u određenu dozu autoriteta prema svojim igračima. Djeluje kao da je uvijek dostupan i na raspolaganju, ali pravila se kod njega strogo poštuju", govori naša sugovornica.

U svojoj je karijeri, kako smo ranije naveli radila u Hrvatskom dragovoljcu, tamo je bila kondicijska trenerica, a glavni je trener bio Mario Carević. Od njega je, kaže Petra. puno naučila, ali suradnja s Ugom Klingorom sada u Kustošiji onakva je kakva treba biti u svim klubovima, pa dodaje:

"Organizacija treninga nam je na vrhunskoj razini, gušt je raditi s Ugom jer ima iskustva treniranja u inozemstvu (pomoćni trener u Akron Togliattiju). Unaprijed sve imamo isplanirano, a podijelili smo se tako da sam ja više zadužena za kondiciju, a on za taktiku. O nogometu sam više naučila iz razgovora uživo s ljudima s kojima sam se družila nego iz knjiga. Više volim praksu od teorije jer tako lakše učim stoga mi je iskustvo koje dobim na terenu, u komunikaciji s igračima, suradnicima, stručnim stožerom, najvažnije. Na utakmice dolazim čak i sat i pol vremena ranije kako bih proučavala metode zagrijavanja."

image

Trenerica Petra Mandić

CROPIX

Zaključili smo razgovor o tome što možemo očekivati od Kustošije u nastavku prvenstva.

"U momčadi vlada odlično raspoloženje, a to se moglo vidjeti i nakon Jaruna. Bez obzira na poraz dečki su tu jedni uz druge. Nekad jednostavno nijanse odluče utakmicu kao što je to znalo biti slučaja ove sezone. Bitno je dignuti glavu, čeka nas novo kolo već u subotu protiv BSK-a i trebamo dati maksimum na terenu. Rezultat će sigurno doći"; u pozitivnom tonu zaključila je simpatična Petra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 16:33