JUSTIN TALLIS Afp
NEĆE BITI KALKULIRANJA?

Sudar divova na Veltins Areni: Borba Španjolaca i Talijana u utakmici koja je od velike važnosti za Vatrene

Peti puta uzastopno na velikim natjecanjima sastaju se Furija i Azzurri
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. lipanj 2024. 13:24

Na petom uzastopnom turniru najboljih europskih reprezentacija, Španjolska i Italija sastaju se međusobno, ovaj put u dvoboju 2. kola skupine B. Kako su obje reprezentacije pobjednički umarširale u natjecanje i osvojile tri boda protiv Hrvatske i Albanije, u Gelsenkirchen dolaze u odličnom raspoloženju, a premda bi pobjeda za bilo koga značila siguran plasman u osminu finala, opcija neodlučenog rezultata također im je dobra.

Hoće li potencijalni remi, koji praktički znači i prolaz za višestruke prvake Europe i svijeta, determinirati i nešto oprezniju taktiku u derbiju takozvane “skupine smrti”, ipak nije lako prognozirati. Ako je suditi po utakmicama 1. kola Eura u Njemačkoj u kojima se u svim skupinama igrao beskompromisni i otvoreni nogomet bez kalkulacija, onda bi se moglo očekivati nastavak takvog pristupa i stila igre, a pogotovo se to odnosi na Španjolce.

Družina izbornika Luisa de la Fuentea je među onima koje su ostavile najbolji dojam u startnom dvoboju razbivši Hrvatsku s tri gola u prvom poluvremenu, pokazavši odmah i da se ne žele prilagođavati bilo kome.

Zašto bi onda drugačije bilo protiv Italije, koja brani naslov prvaka, ali protiv Albanije nije krenula onako uvjerljivo i dojmljivo kao što je to bilo na prošlom Euru, kada je od prve utakmice djelovala baš moćno. Sada se takva ocjena može dati Španjolcima, koji su se neočekivano lako obračunali s Hrvatskom i odmah razbudili nadu navijača Furije da bi ovo mogao biti njihov turnir.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

- Na početku Eura govorilo se da nismo kandidati za osvajanje, ali pobijedili smo Hrvatsku 3:0, koja je bila finalist Svjetskog prvenstva 2018. i koja je stigla do finala Lige nacija. Mislim da je sve što se radi u Španjolskoj manje prepoznato od onoga što se radi u drugim momčadima, ali ne brinemo. Luis de la Fuente već je osvojio Ligu nacija i sigurno nas vodi na pravi put - uvjeren je Lamine Yamal, koji je u prvoj utakmici ušao u povijest kao najmlađi igrač na završnim turnirima EP-a i još imao asistenciju za treći gola Carvajala.

Napadač Barcelone će 13. srpnja napuniti 17 godina, a želja mu je da dan kasnije igra finale u Berlinu.

- Jako smo sretni zbog startne pobjede i samopouzdanja koje momčad ima za sljedeću utakmicu s Italijom u kojoj želimo biti još bolji. Jako sam zadovoljan i stilom igre koji odgovara krilnim napadačima poput mene i Nice Williamsa. Obojica volimo koristiti ulazak u prostor i ugodno se osjećamo kada nas veznjaci hrane loptama. Vjerujem da će to biti recept za pobjedu nad Italijom kao novom koraku prema finalu i osvajanju titule - zaključio je Yamal, a očekuje se da će De la Fuente startati s istom jedanaestoricom kao protiv Hrvatske jer je i sam napomenuo “da se pobjednička formula ne mijenja”.

Kako će Italija odgovoriti na moć veznog reda Španjolaca i trojicu napadača, a protiv Hrvatske tri različita strijelca dolazila su iz sve tri linije, dok su tri različita igrača bili i asistenti. Prednjačio je veznjak PSG-a Fabian Ruiz, koji je uposlio Moratu za prvi i sam zabio drugi gol. Izbornik Italije Luciano Spalletti je protiv Albanije igrao s četvoricom u zadnjoj liniji, ali neće biti iznenađenje ako Furiji suprotstavi momčad s tri stopera u formaciji 3-4-2-1. Zna Spalletti da se neće biti jednostavno nadigravati sa Španjolcima, makar to više nije tika-taka, već znatno direktniji nogomet baziran baš na dvojici krilnih brzanaca Yamalu i Williamsu. Njih je i Dalić nastojao maksimalno zatvoriti, u čemu je Hrvatska uglavnom i uspjela, ali otvorili su se veliki krateri u sredini, što je dobra opomena za Talijane da ne dopuste isto.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Stoga izbornik razmišlja da Pellegrinija zamijeni nešto čvršćim i za obranu boljim Cristanteom, moguća je i promjena na desnom beku gdje bi zaigrao Darmian umjesto Di Lorenza, uz potencijalno uvođenje trećeg stopera Mancinija. Talijanski mediji tvrde da nije sigurna ni pozicija Scamacce u špici, a opcija je Retegui ili čak Raspadori, koji se u utorak pojavio i pred novinarima.

- Svakom od 26 igrača je cilj nametnuti se i dobiti minutažu na ovako velikom natjecanju. Postoje različiti aspekti na koje se možemo usredotočiti kako bismo iznenadili suparnika, čak i ako Španjolska igra vrlo visokim tempom što je pokazala protiv Hrvatske. Nastojat ćemo biti što sigurniji u igri kada imamo loptu i svakako pokušati stvoriti prilike za gol - podvukao je Gaicomo Raspadori, kojeg za izbornika Spallettija vežu najljepše uspomene jer su s Napolijem osvojili naslov prvaka Italije prošle godine.

- Ključ će biti temeljiti igru ​​na našim vrlinama, a ne na njihovim manama - podvukao je veznjak Jorginho kojeg s Barellom čeka velika borba u sredini terena, gdje će se vjerojatno i lomiti mogući pobjednik.

Na prošlom Europskom prvenstvu igrali su u polufinalu na londonskom Wembleyu, a odluka je stigla tek nakon jedanaesteraca. Chiesa je u 60. minuti donio prednost Azzurima, ali je Morata pogotkom u 80. minuti osigurao produžetke u kojima je ostalo 1:1. U raspucavanju s bijele točke Morata i Olmo nisu bili precizni za Furiju, a zadnji gol za konačnih 4:2 postigao je baš Jorginho. U finalu Italija je također boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala Englesku i drugi put u povijesti uzela europski naslov.

Linker
20. lipanj 2024 13:25