VLADO KOS/CROPIX Cropix
BORBA ZA EUROPU

Branitelj naslova silno je uzdrmao Bjelicu i društvo: Kakvi će biti razmjeri štete i u borbi s Dinamom?

Bjelica jednostavno nema 15-20 podjednakih igrača, pa da može stalnim rošadama držati svježinu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. ožujak 2021. 08:06

Bila je ovo za obje momčadi utakmica velikog uloga. Ostanak u borbi za trofej nametao se kao imperativ i Riječima, braniteljima tog naslova, kao i silno ambicioznim Osječanima, koji žele žurno, već ove sezone, donijeti neku “kantu” u svoje prazne vitrine. I u svakom je slučaju lakše doći do trofeja u “sprinterskom” natjecanju kao što je Kup, nego u mukotrpnom prvenstvenom maratonu.

Rijeka je, eto, ostala u utrci za obranom naslova, osvojenog lani u Šibeniku, finalnom 1:0 pobjedom protiv Lokomotive. Zanimljivo, tada je trener Lokosa bio Goran Tomić, kojem se, eto, iznova ukazala prilika da iz blizine pogleda prema Rabuzinovu Suncu.

Prvi, veliki korak uspješno je napravio, a ova pobjeda za klub s Rujevice ima dvostruku težinu. Osim plasmana u polufinale Kupa, mogla bi biti i odskočna daska za izlazak iz očite rezultatske krize, zbog koje je ostavku podnio trener Simon Rožman.
S druge, pak, strane, eliminacija iz Kupa mogla bi imati još kako opipljive posljedice za osječku momčad.

Dosad je trener Nenad Bjelica, naime, crpio maksimum iz svoje momčadi, ali sve je teže pobjeđivao, sve se češće mučio i patio. Ali, pobjedonosni je hod držao optimizam u pomalo umornoj svlačionici i Osječani su već po inerciji upisivali bodove u dvobojima u kojima nisu briljirali, niti dominirali. Netko bi to nazvao pragmatičnom igrom, no Bjelica je predobar i preiskusan trener da ne bi znao kako je riječ o nečem drugom. O pomanjkanju kvalitativne širine i dužine rostera, Bjelica jednostavno nema 15-20 podjednakih igrača, pa da može stalnim rošadama držati svježinu i istodobno ostvarivati rezultat...

Mogu li se podignuti?

Bit će stoga zanimljivo vidjeti kako će se Osijek ponašati u dolazećim prvenstvenim dvobojima i koliko će ovaj neuspjeh uzdrmati Bjeličinu momčad. Nije, naime, uopće upitno da je poraz protiv Rijeke uzdrmao i potresao Osječane, upitno je tek kakvi su razmjeri pretrpljene štete. Odnosno, hoće li moći izdržati u utrci za naslov s goropadnim Dinamom, vidjet ćemo imaju li Osječani moć da do kraja dahću za vrat Zagrepčanima.

Rijeka je u posljednjim prvenstvenim dvobojima kompromitirala svoj položaj na ljestvici i umjesto “mrtve utrke” za treće mjesto s Goricom pred Tomićevom je momčadi borba s Hajdukom za četvrtu poziciju. I zato je ovaj uspjeh u Osijeku iznimno vrijedan Riječanima, ostali su utrci za trofej, ali i proširili svoje šanse za plasman u Europu.

Podsjetimo, naime, kako se ove sezone izlazi u europska natjecanja: prvak ide u 1. kvalifikacijsko kolo za ulazak u Ligu prvaka, dok će osvajač kupa, te drugoplasirani i trećeplasirani u prvenstvu, europsku pustolovinu početi u drugom pretkolu novoosnovane Konferencijske lige. Bude li osvajač Kupa plasiran među prva tri u prvenstvu, tada i četvrto mjesto vodi u Europu...

Linker
22. travanj 2024 16:14