VLADO KOS/CROPIX Cropix
Hoće se ekspresno oporaviti?

Bjelica iznenadio postavom, ali od nje nije dobio očekivano: Koliko će ispadanje uzdrmati Osječane?

Ono što je bilo dobro i što ne podliježe baš nikakvoj kritici je zalaganje Bijelo-plavih...
Piše: Darko RužićObjavljeno: 05. ožujak 2021. 16:19

Posljedice poraza Bijelo-plavih u četvrtfinalu Kupa od Rijeke tek će se spoznati. Svi se nadaju da ih neće biti i da će sad kad je Kup za njih ostao nedosanjani san, smoći snage i samopouzdanja da u prvenstvu nastave utrku s Dinamom za naslov prvaka. Od Kupa su se oprostili, prvenstvo je još u igri. Kao što i svi u Osijeku ističu, nakon bilo koje pobjede ne smije se pasti u euforiju, ali i nakon poraza u depresiju.

U deset dana su se Osijek i Rijeka dva puta ogledali. Oba puta u Gradskom vrtu. U onom prvenstvenom izborili su pobjedu s čistih 2:0, a sad u Kupu pognutih glava napustili igralište s porazom 1:2. Junak prvog susreta Ramon Mierez u Kupu je ispao tragičar. Ponajviše zato što nije realizirao najstrožu kaznu.

Iskorištene prigode

Činjenica je kako je trener Nenad Bjelica u potrazi za nekim novim rješenjima u igri svoje momčadi iznenadio s njenom početnom postavom. Nije dobio što je htio, sigurno nije, zna on to i sam. Međutim, Osijek protiv Rijeke ni ove srijede nije igrao loše. Imao je tijekom utakmice i uspona i padova, ali zakazao je u realizaciji.

- Nogomet je to. Rijeka je svoje prigode iskoristila mi svoje nismo. To je ono što je odlučilo - naglasio je nakon utakmice kapetan Bijelo-plavih i strijelac njihovog jedinog pogotka Mile Škorić.
Na njegovu žalost, a jasno i svih ostalih, malo je to bilo za konačan uspjeh.

- Najviše žalim što smo nakon poravnanja vodstva Rijeke imali prigode, pa i jedanaesterac, a ništa nismo pretvorili u pogodak - veli Škorić.

Tužni i razočarani odlazili su s travnjaka Gradskog vrta Bijelo-plavi u svlačionicu. Dali su koliko su mogli, ali nešto je nedostajalo.

- Tko zna u kojem bi smjeru otišla utakmica da je Mierez realizirao najstrožu kaznu. No, ne krivim ga. On nam je svojim golovima donio puno radosti i bodova, a nije jedanaesterac uvijek i gol, mnogi su to iskustvo stekli, tko puca uvijek mu se može dogoditi i da ne zatrese mrežu - kazao je trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Rasipanje energije

Kolo sreće se okreće. Uvijek, svuda u životu, a i u sportu. Mladi riječki vratar Ivan Nevistić pacerskom je reakcijom u prvenstvenom nadmetanju s Osijekom skrivio drugi Mierezov pogodak. Ovaj put je uz raspoloženog suigrača Roberta Murića bio jedan od Rijekinih junaka. Osim što je zaustavio udarac s “kreča”, još je u tri situacije vrsnim obranama sačuvao svoju mrežu, iz koje je tek jednom vadio loptu nakon odličnog udarca Škorića glavom.

Analizu razvoja događaja u utakmici ostavit ćemo Nenadu Bjelici i njegovom stručnom stožeru. I udarnu postavu koju je izabrao i način igre za koji se odlučio, pa i valjanost ili pravodobnost izmjena koje je načinio. Po nekima kasnije nego što je trebalo. Ali, u posao mu se nećemo miješati. Ono što je bilo dobro i što ne podliježe baš nikakvoj kritici je zalaganje Bijelo-plavih. Iscijedili su i posljednju kap znoja iz sebe. Najviše je to bilo primjetno na mađarskom reprezentativcu Laszlu Kleinheisleru, koji se toliko natrčao i naradio u prvom poluvremenu da je nakon petnaestak minuta u nastavku počeo disati na škrge i pokazivao očite znake umora. Cijelog sebe je do tada unio u igru, a u jednom je trenutku sa svoje polovice igrališta poput nekada Ivice Olića izveo juriš ka vrataru Rijeke, iako je i s tribine bilo jasno da je to uzaludan trud i muka. I ostali su njegovi suigrači “ginuli” primjenjujući visoki presing i napad na zadnju crtu obrane Rijeke, često prilično neracionalno rasipali energiju. Vjerojatno su i sami tako htjeli, tko zna, ali sve im je bilo uzaludno. Ova Rijeka s kojom su se nadmetali i koja ih je eliminirala iz daljnjeg natjecanja u Kupu sasvim je drugačija bila momčad od one koju su glatko slistili u prvenstvenom ogledu prije deset dana. Nazad se više ne može. Tako je u Kupu, popravka nema.

- Toga moramo biti svjesni i okrenuti se pripremi za iduću prvenstvenu utakmicu - naglasio je trener Nenad Bjelica.

Psihološka stabilnost

A opet njega i njegove učenike čeka zahtjevna zadaća. U nedjelju u Gradski vrt dolazi Gorica.

- Čeka nas teška utakmica, ali moramo zaboraviti na Rijeku i Kup i dati sve od sebe da se vratimo na pobjedničku stazu - izjavio je kapetan Bijelo-plavih Mile Škorić.

Život ide dalje, niti je stao niti će stati. Jedino što se Osječanima san o osvajanju Rabuzinovog sunca rasplinuo kao mjehur od sapunice. I na njima samima je velik dio krivice što je tako, ali mora se priznati ipak onaj veći pripada gostima iz Rijeke, koji su u Gradskom vrtu igrali mudro, pametno i osmišljeno pa zasluženo u slavlju izborene pobjede radosno podigli ruke u zrak.

​Nenad Bjelica je kao trener Bijelo-plavih u Gradskom vrtu nanizao deset pobjeda, samo je doživio poraz u kvalifikacijskom srazu Europske lige s Baselom i sada od Rijeke. U nedjelju će se vidjeti da li su nakon ovog što je bilo u srijedu njegova momčad ima psihološku stabilnost da neugodu prevlada i kada je već ispala iz Kupa u prvenstvu nastavi kao do sada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:33