Gianni Infantino

 Ulmer/markus Ulmer/imago Sportfotodienst/profimedia
PRVI ČOVJEK FIFE

Infantino komentirao plavi karton i VAR komunikaciju: ‘Teško je čuti što se događa u kabini‘

U trenucima dok u Hrvatskoj traje VAR afera, slična tema poteže se i na svjetskoj razini
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. ožujak 2024. 13:26

Plavom kartonu je odzvonilo i prije nego što je prijedlog njegovog uvođenja stavljen na stol. Prvi čovjek Fife Gianni Infantino slikovito je objasnio: "Crveni karton plavom kartonu."

Rasprava o uvođenju novog kartona trebala bi biti jedna od tema o kojoj će raspravljati Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) na svojoj godišnjoj skupštini u Škotskoj, ali ta ideja nije naišla na odobravanje. Plavi karton zamišljen je kao kazna između žutog i crvenog kartona, a igrači bi napustili teren na deset minuta zbog prekršaja ili prigovora sucu.

- Fifa se potpuno protivi plavim kartonima. Nema šanse. Moramo biti ozbiljni. Uvijek smo otvoreni za razmatranje ideja i prijedloga i sve se mora tretirati s poštovanjem, naravno. Ali također morate zaštititi bit i tradiciju igre - rekao je Infantino.

Premier liga se već distancirala od uvođenja plavih kartona, a protiv je bilo i nekolicina trenera. Menadžer Tottenhama Ange Postecoglou rekao je kako bi njegovo uvođenje bila "užasna ideja".

Jedna od tema o kojoj će se, pak, ozbiljno raspravljati je VAR. Pristup komunikaciji između suca i VAR sobe u stvarnom vremenu međutim još uvijek neće biti moguć.

- Bit će teško na stadionu čuti što se događa u VAR kabini. Ali objašnjenje suca važan je korak u pravom smjeru u objašnjavanju javnosti i ljudima na stadionu zašto je donio određenu odluku. VAR nije toliko star. Puno je napredovao i napredovat će još - rekao je prvi čovjek svjetskog nogometa dodajući kako vjeruje u koncept VAR-a.

- Apsolutno. Ne možete više zamisliti nogomet bez VAR-a. Nitko to ne može.

Linker
28. travanj 2024 13:52