ARNAUD FINISTRE Afp
POTRAGA ZA IZGUBLJENOM SLAVOM

Gore ne može: Kriza trese velikane čije boje brane Hrvati, nekima čak prijeti ispadanje u niži rang

Slabi Ajax pokazao znakove života, Lyon u potpunom rasulu, Schalke i Sampdoria strahuju od treće lige
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. studeni 2023. 15:25

Igrači su izloženi nemilim kritikama, treneri se redaju kao na traci, upravljački resor potpuno se pogubio, narušenog su samopouzdanja, pobjednički duh ne vidi se ni u tragovima jer prikrivaju ga rijetko viđeni ili povijesno loši rezultati. Ajax, Lyon,, Schalke 04, Sampdoria i Basel na svom vrhuncu ugledno su društvo, zdrave i trofejne sredine, u pravilu i tvornice talenata. U sadašnjici, ni sjena momčadi kakve poznajemo, urušeni poput kule od karata i u potrazi za izgubljenom slavom koja će, sve je izglednije, nekima od njih još dugo nedostajati.

Tek je Ajax u posljednjem kolu pobjedom nad Volendamom (2:0) pokazao kakve-takve znakove života, premda je ona tek maleni korak unutar nikad snažnije krize na areni Johana Cruijffa. Nakon devet odigranih utakmica broje osam bodova na 15. mjestu ljestvice, a do prošlog kola Ajax je prvi put u povijesti boravio na začelju. Također, prvi put ikada zabilježio je pet ligaških poraza u nizu, odnosno 10 vezanih ogleda bez pobjede u svim natjecanjima. Njihova B momčad Jong Ajax istovremeno je dotakla dno druge lige, tako je Nizozemska prvi put svjedočila tomu da jedan klub istovremeno boravi na dnu prvog i drugog razreda tamošnjeg nogometa.

- Gledamo usr** ekipu s usra*** igračima, izgledaju poput autsajdera. Teško je priznati, ali ove sezone borit će se za opstanak - grmio je prošlog mjeseca, u svom stilu i bez dlake na jeziku, bivši prvotimac Ajaxa Rafael van der Vaart, jedan od mnogih velikana koji se zgražava viđenim.

image
MARCEL VAN DORST Nurphoto Via Afp

Nekad Total Football, danas totalna katastrofa. Učestalo su kritizirani i Josip Šutalo i Borna Sosa kao jedni od 11 prinova na koje je ljetos uloženo ukupno 110 milijuna eura. Zato će navijači zavapiti za Marcom Overmarsom, dugogodišnjim sportskim direktorom koji se pokazao znatno boljim od svojih nasljednika (četvrti ako ne računamo privremenog trenera Madura), no u siječnju 2022. morao je napustiti klub zbog neprimjerenih poruka prema ženskom osoblju, što će mnogi označiti kao početak krize produbljene odlaskom Erika Ten Haaga pet mjeseci kasnije. Jon van‘t Schip peti je trener od njegova odlaska, startao je pobjedom nad Volendamom i unio malo vedrine, no čak i da bude mnogo uspješniji od prethodnika, teško da će se Ajax boriti za vrh. Prije za gornji dio ljestvice, u nadi da će biti nešto bolji od povijesno najlošije 13. pozicije ostvarene u sezoni 1965./1966.

U domu Lyona, vrlo slična priča. Dejan Lovren, Duje Ćaleta-Car i suigrači na začelju su francuske Ligue 1. Tri boda u prvih devet kola uvjerljivo je najgori start u klupskoj povijesti. Drugi datira iz 1991./1992., kada su u istom razdoblju prikupili sedam bodova. Tada su postavili i negativan rekord s tek četiri postignuta gola u ovoj fazi natjecanja, a ove sezone zabilježili su drugi najlošiji golgeterski učinak sa sedam. Nadalje, Lyon prvi put ikada nije slavio u prvih devet susreta (tri remija i šest poraza), a obrana s 18 primljenih golova slovi za najlošiju još od sezone 1969./1970. Poražavajuć je i podatak da je Lyon, gledajući sve ligaške utakmice, u vodstvu nad protivnicima proveo tek 57 minuta od preko 800 odigranih.

- Moramo probuditi odgovornost i izvući se iz ovoga. Imamo dovoljno utakmica da osvojimo bodove i sustignemo ekipe koje su ispred nas. Oni koji ne vjeruju da ćemo to učiniti, trebali bi stati sa strane - inspirativno je prošlog tjedna govorio trener Fabio Grosso, koji je u rujnu zamijenio Laurenta Blanca.

image
CIRO DE LUCA Nurphoto Via Afp

Lyon su u beznađe gurnuli dugovi teški preko 300 milijuna eura na kraju prošle godine, što je poznata situacija i u Sampdoriji, koja u zadnjem tromjesečju 2022. nije mogla isplatiti plaće igračima i osoblju, a u ožujku 2023. obznanjeno je da je klub u minusu od oko 200 milijuna eura. Potom su ispali u Seriju B prvi put nakon 11 godina, klub je preuzeo Andrea Radrizzani, inače i vlasnik Leedsa, i premda ih je spaio bankrota, sada borave na 17. mjestu tablice (od 20) sa sedam bodova, dva više od posljednje ekipe. La Republica piše da je čuveni Andrea Pirlo, instaliran na trenerskoj klupi ovog ljeta, na tankom ledu. Izgubi li od Palerma u subotu, vjerojatno će postati bivši, a Sampdoria će i dalje strahovati od ispadanja u Seriju C prvi put u povijesti.

Strah od treće lige javlja se i u nekoć velikom Schalkeu. Kada je prošle sezone postalo jasno da će opet igrati u drugom razredu nakon samo jedne sezone provedene u Bundesligi, njihov bivši trener Manuel Baum govorio nam je da navijači to ne shvaćaju kao težak udarac, jer vjeruju da se klub kreće pravim smjerom. Gadno su se prevarili, Schalke je 16. nakon 11 odigranih kola, a to mjesto predviđa doigravanje za opstanak. Trener Thomas Reis smijenjen je početkom rujna, sudbina je podarena u ruke Karela Geraertsa, Belgijca koji nikad ranije nije bio glavni trener. Trebalo mu je tri utakmice za prvu pobjedu (3:2 s Hannoverom) koja ulijeva nadu u stabilnu sezonu. U Njemačkoj se može govoriti i o Union Berlinu. Momčad Josipa Juranovića izvela je senzaciju prošle sezone izborivši Ligu prvaka, da bi danas stajala na 15. mjestu Bundeslige (šest bodova, tri boda iznad začelja) i bilježila 11 vezanih poraza u svim natjecanjima!

Nula za nulom stiže i na adresu Basela. Klub Adriana Leona Barišića, koji je osvojio 20 naslova Švicarske (posljednji 2017.) doživio je vrhunac silazne putanje, oslikan boravkom na začelju lige s tek pet bodova iz 11 susreta. Odavno to nije ekipa koja će proizvesti zvijezde poput Mohameda Salaha, Granita Xhake ili Xherdana Shaqirija. Situaciju će pokušati promijeniti Fabio Celestini, četvrti trener u samo godinu dana. Baš kao i ostale povjerenike propalih velikana, čega ga iznimno težak posao...

Linker
25. travanj 2024 05:02