4 trofeja Lige prvaka osvojio je Lionel Messi u dresu Barcelone, ali od posljednjeg je prošlo već sedam godina (3-1 protiv Juventusa u Berlinu 2015.)

 MUSTAFA YALCIN Anadolu Agency Via Afp
VRAĆA SE LIGA PRVAKA

Nogometni rat svjetova: Messiju je Real prilika da uhvati formu, Modrić i društvo bore se na dva fronta

Liga prvaka vraća nam se na repertoar večeras (21.00) blockbusterom na Parku prinčeva
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 15. veljača 2022. 09:03

Kada bismo mu tražili odgovarajući filmski naslov, dvoboj bi lijepo funkcionirao kao "Jurski park", u podnaslovu "oprezno s nogometnim dinosaurima". Najbolji igrači Paris St-Germaina i madridskog Reala zašli su, naime, sjeverno od tridesete, sve češće se bore s ozljedama i treneri su im prisiljeni dozirati napore ili produžavati bolovanja.

Evo, za ilustraciju, Karim Benzema. U prosincu je francuski reprezentativac proslavio 34. rođendan, zbog čega više ne može računati da će ga Florentino Perez počastiti višegodišnjim ugovorom, nego tek aneksima u trajanju od jedne godine. Vremešni strijelac niti ove sezone nema problema s formom, prvi je klupski golgeter, na tri fronte postigao je već 24 pogotka. Benzema, međutim, ima problema s ozljedama. Ancelotti je najavio njegov povratak na teren za vikend na gostovanju kod Villarreala, ali onda se ipak predomislio, pa je u vrh napada gurnuo Garetha Balea (prvi put starter od kolovoza). Posljednji nastup Benzema je upisao 23. siječnja, i otad je u liječničkim rukama. Posljednje vijesti kažu da je doputovao s momčadi u Pariz te kako bi ipak mogao početi utakmicu.

Dvoboj sigurno neće započeti Sergio Ramos, dojučerašnji Benzemin suigrač, koji će za mjesec dana proslaviti 36. rođendan. Otkako je ljetos sletio u grad svjetlosti, dugogodišnji Realov kapetan muči se s ozljedama. Do danas je upisao samo pet nastupa, nikako ne uspijeva uhvatiti kontinuitet i još jednom će veliku utakmicu gledati s tribine. Kako bi izbjegli nepotreban rizik uoči dvoboja visokog uloga, Pochettino i Ancelotti u prvenstvu su oprezno rukovali s još nekolicinom važnih veterana. Luku Modrića (36) madridski strateg "u vatru" je gurnuo tek u završnici dvoboja, a pariški je šef iz igre, opreza radi, povukao Angela Di Mariju (34) kada je on osjetio zatezanje u mišiću. Poslije dva i pol mjeseca Pochettino bi na klupu mogao vratiti Neymara (30), napokon oporavljenog od teže ozljede gležnja.

image

4 trofeja u elitnom natjecanju, baš kao i Messi, ima i Luka Modrić. S Realom je na tronu zadnji put bio 2018., kad je u Kijevu srušen Liverpool

LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

City i Bayern favoriti

Premda je veteranska konkurencija žestoka, narativ bi se u sudaru dva velikana u normalnim okolnostima uvijek vrtio oko Lionela Messija (34). Okolnosti ipak nisu normalne, jer Messi od preseljenja nikako da uhvati formu i ritam koji su mu lani osigurali sedmu Zlatnu loptu France Footballa. Argentinac se uoči Božića razbolio, zbog težeg oblika covida preskočio je utakmice nacionalne momčadi, pa se na teren vratio pogotkom u mrežu Ive Grbića, kada je PSG razmontirao Lille (5-1). Onda je protiv Rennesa opet usporio, tako da mu je učinak poslije šest pariških mjeseci vrlo diskretan: sedam golova, samo dva u "le championnatu", gdje se Messi očito teže snalazi nego u utakmicama Lige prvaka. U skupini s Clubom Bruggeom, Red Bull Leipzigom i Manchester Cityjem postigao je pet golova.

Prije četiri godine Real je u istoj fazi eliminirao PSG s dvije glatke pobjede (2-1 i 3-1). Karte su bile bitno drukčije podijeljene, jer rekorder Lige prvaka (13 naslova) tada je još funkcionirao na golgeterski pogon Cristiana Ronalda, a s druge strane Neymar nije bio preuzeo uzde nove momčadi. Te sezone Real će otići do kraja te u finalu u Kijevu pobijediti Liverpool. Ravnoteža snaga u međuvremenu se promijenila, finale je u onoj korona sezoni igrao PSG (poraz protiv Bayerna), a Real se počeo spuštati na listama favorita u procjenama bookmakera. Oni na proljetnom startu Lige prvaka u prvi plan guraju Manchester City i Bayern, iza njih Liverpool i Chelsea. PSG je tek na petom mjestu (tečaj od 8 do 10), dok Real Madrid praktično guraju među autsajdere (tečaj od 16 do 20).

Šampanjac se već hladi

I bez Neymara, koji tek treba uloviti zalet, PSG osminu finala dočekuje kao favorit. Statistika kaže da je trenutačno u boljoj formi, četiri pobjede i jedan poraz (kroz raspucavanje jedanaesteraca protiv Nice) u posljednjih pet nastupa. S trinaest bodova prednosti ispred Marseillea u prvenstvu, Messi i društvo praktično su stavili šampanjac na hlađenje i mogu se mirno okrenuti jedinom natjecanju koje u godini Svjetskog prvenstva zaista intrigira katarske vlasnike kluba - valja osvojiti Ligu prvaka prije nego što to učine "neprijatelji" iz susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata, dakle, Manchester City. S druge strane, Real je u posljednjih pet nastupa ubilježio dvije pobjede, dva remija i jedan poraz u Bilbau. Sevilla mu u La Ligi puše za vrat (četiri boda razlike), što jamči stresnu završnicu kampanje...


Osmina finala Lige prvaka (utorak)

PSG - Real Madrid (21.00)

Sporting - Manchester City (21.00)

Linker
29. travanj 2024 10:16