TOM DUBRAVEC Cropix
IGRA SAMO POBJEDA

Recept za prolaz Hajduka je jasan: Evo što Bijeli moraju napraviti da neutraliziraju najveće oružje Slovaka

Gattuso teško pobjeđuje, ali i ne gubi. Međutim, ovog puta je pobjeda imperativ
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 12:44

Ružomberok je protivnik kojeg treba respektirati, baš kao i svaku momčad s kojom se susrećete u Europi, ali jasno je da je Hajduk gospodar svoje sudbine. Hajduk je taj koji ima utakmicu u rukama, kvalitetom drži kontrolu uzvrata.

Gdje su se Slovaci pokazali slabima u prvom dvoboju jako je zanimljivo pitanje, no ispravnije bi ga bilo preokrenuti, preciznije bi bilo reći - gdje su to Slovaci pokazali da ih se treba respektirati, čime bi mogli iznenaditi Bijele u uzvratu?

Prekidi su njihovo glavno oružje, u tom segmentu igre mogu napraviti nešto više. Zato je primarna zadaća Splićana zadržati loptu na polovici Slovaka, ne dopustiti da protivnik dođe u poziciju da se iskaže sa svojim najjačim segmentom igre. Drugi je adut Slovaka kontranapad jer očito je da se povučeni Ružomberok oslanja na udare iz protuofenzive. Doduše, nisu se u prvoj utakmici nauživali takvih situacija jer Hajduk je zaustavio njihovu potencijalnu tranziciju.

Iz svega nabrojanog jasno je gdje je prilika Hajduka u večerašnjem poljudskom uzvratu. Pritisak na polovici gostiju, proboji po krilu, povratna lopta na Livaju i Pukštasa iz drugog plana. Istina je da Hajduk na početku sezone nikoga nije uvjerio u veliku kreativnu moć, ali kontinuitet napada trebao bi rezultirati šansama, a shodno tome i pogocima. Upornost i strpljenje trebali bi krasiti Bijele.

Pitanje je, dakako, može li Hajduk u kontinuitetu držati protivnika pritisnutog na njegovoj polovici, ispred kaznenog prostora, budući da su u proteklih pet utakmica uspijevali Bijeli tek po 20-ak minuta tijekom utakmice stvarati jači pritisak. Zato protiv Ružomberoka moraju podići razinu igre ili u najgorem slučaju primijeniti recept iz dvije domaće pobjede. Brzi pogodak na početku dvoboja i čvrsta defenziva koja čuva pobjedu.

Jer, protiv Ružomberoka neće se igrati za umjetnički dojam već isključivo za prolaz, što Hajduku i nije teško jer ne igra lijepo za oko, Gattusov nogomet je pragmatičan i temelji se na učinku klasnog pojedinca u napadu i discipliniranoj obrani. Zato teško pobjeđuje, ali i ne gubi. Međutim, ovog puta je pobjeda imperativ.

Uremović siguran u prolaz

Jedna od rijetkih pozitivnih stvari u nestabilnom otvaranju sezone Hajduka je obrana, iako je Filip Uremović jako nezadovoljan jer su u prvenstvu u dva kola primljena već dva gola i to zbog gluposti Bijelih. Tako će bar reći stoper rodom iz Požege. Svjestan je Uremović svih boljki koje muče njegove kolege na startu sezone i da ima mnogo toga za zamjeriti u igri Hajduka. Dojam je kako se ekipa često povuče puno natrag, u krilo Ivanu Lučiću...

- Nikome se nije u cilju povući, ali nekad se mora svih 11 braniti za rezultat. To nam se u prošloj utakmici obilo od glavu.

Nema za Uremovića spora da je Hajduk bolji od Ružomberoka, a jasno je najavio kakav ishod očekuje na Poljudu.

- Bolja smo ekipa od njih i proći ćemo, u to sam siguran, nema nikakvog pritiska. (F. Maršić)

Linker
15. rujan 2024 13:03