ANTE CIZMIC Cropix
EUFORIJA U SPLITU I DALMACIJI

Gattuso je posramio sve ‘znalce‘ i pokazao da nije samo borac. Tko bi osim njega ovo učinio?

Trener je pokazao odlučnost, a najbolji igrač da je prava klasa
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 15. rujan 2024. 12:49

Ala gušta, Hajduk je dobio derbi na Maksimiru, potpuno zasluženo, priredio je iznenađenje, šokirani su ostali mnogi, pa i bookmakeri (podcijenili su "bijele" svojim kvotama: pobjeda Dinama 1,65, neriješeno 4,5, pobjeda Hajduka čak 7). Eno Željko Kerum, bivši gradonačelnik Splita, inače pasionirani navijač Hajduka i reprezentacije poslije utakmice odmah je objavio: "Čapa san soma eura…", pohvalio se na račun svoje vjere u "bijele".

Maestro Gennaro Gattuso ovom prilikom zaslužio je sve pohvale, pa je usput se mora konstatirati, posramio sve one "znalce", koji su ga unaprijed tretirali kao bivšeg trenera Hajduka. Ipak, tko zna što će se dogoditi na slijedećem ispitu "bijelih" protiv Bilogore 91 u Grubišnom Polju za kup ili na Poljudu slijedeće subote protiv Gorice, možda kiksaju, ali sada je logično slavlje, dapače likovanje "prgave familije" obzirom na turbulentne događaje u taboru splitskog kluba.

Dakle, Mister Ringhio iliti ga Režalo, pokazao je da nije isključivo borac, nervčik, živac nego i znalac, koji je pripremio svoju momčad da se suprotstavi moćnom Dinamu. Svime što je dosad napravio u Hajduku zaslužio je samo pohvale, kao trener i kao čovjek.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Velika hrabrost

Bilo ih je koji su se plašili poraza, debakla, pa i katastrofe, neki su se možda i nadali, najavljivali su otkaz Gattussu. Brojno objavljuju ustrajno kako talijanski trener sa svojim stožerom ima ugovor od 2,4 milijuna eura, što je pretežak teret za nemoćno blagajnu Hajduka, možda su se neki na Poljudu nadali da bi ga mogli nagovoriti na odlazak ili da će Gattuso poslije neočekivane smjene Nikole Kalinića sam, kako se to u splitskom žargonu kaže, "pokupiti tunju" i napustiti Split, otići natrag u Marbellu šetati po rivi sa svojim psom. Ništa od toga, najprije Gattuso sa svojim ljudima košta Hajduka upola manje, a osim toga pokazao je da zna svoj posao. To bi na račun igre i pobjede na Maksimiru, trebala biti poruka onima, koji su stalno grintali kako se u igri ne vidi ruka trenera, kako njegova momčad provodi taktiku antinogometa, pa su našli i novu frazu da je to "nenogomet".

Ringhio je pripremio svoju momčad na aktivni otpor "modrima", uzdao se, kako je i najavljeno u magiju Marka Livaje, koji je potvrdio, ne jedino ovim značajnim golom za pobjedu, da je klasa od igrača, pokazao je da je pod rukom Gattusa dosegnuo životnu formu. Hajduk je na šest utakmica u prvenstvu postigao osam golova, svih osam s potpisom Livaje (pet zgoditaka, tri asistencije), što znači da je neposredno zaslužan za osvajanje svih 14 bodova. Kada je jedan od značajnih članova Hajdučke zajednice svojevremeno, dok su "bijeli" uživali u bodovnoj prednost u odnosu na Dinama i Rijeku još u prosincu prošle godine, upozorio prijatelja Lukšu Jakobušića da mu "u svlačionici vlada nered, a na terenu nerad", bivši predsjednik se oglušio na to alarmantno stanje. Srećom je onda stjecajem okolnosti nastupio sportski direktor Nikola Kalinić, koji je pravilno dijagnosticirao ambijent Hajduka. On je nagovorio, izmolio, priveo Gattusa na Poljud kako bi u prvom redu uveo disciplinu u svlačionici i proveo rad, kojima ima opsesivne elemente, na terenu.

Marko Livaja (najbolji igrač Hajduka)

Hajduk je na šest utakmica u prvenstvu postigao osam golova, svih osam s potpisom Livaje (pet zgoditaka, tri asistencije)

Ajde, molim vas, koji bi to trener osim Gennara Gattusa (moguće i Željka Sopića) odrebatio zahtjev predsjednika kluba da se obrati igračima, da uoči zahtjevnog zadataka u derbiju, pokuša raščistiti neke optužbe Kalinića? To je u stanju, pokazalo se, jedino "uomo di ferro", čovjek, odnosno trener od željeza, koji priznaje jedino u red i rad, žestoke treninge, u zajedništvo, koje je rezultiralo pobjedom na Maksimiru.

Istina, Dinamo je imao svoje prilike da povede, pogotovo izjednači rezultat, pa s tog aspekta je splitska momčad imala i sreće. Ali u cjelini kako su pojedini komentatori konstatirali "školovao je Jakirovića". I ne jedino to, nego je poslije utakmice potvrdio svoju ljudskost, nepokolebljivost, širini duha…Zamislite, odlučio je sve svoje igrače posebno nagraditi, poklonit će svakome od njih najmodernije I-phone, taj gušt darivanja koštat će ga tridesetak tisuća eura.

image

Gennaro Gattuso

CROPIX

Užitak bez premca

Bez obzira na realnost, to da Hajduk objektivno nema tako širok igrački kadar, koji se može u nastavku prvenstva suprotstaviti Dinamu, ali ga je u stanju pratiti. Za nadati se je, ako pričamo o navijaču Hajduka, da će se u nastavku natjecanja u HNL-u sve i dalje odvijati na isti način prema postulatima talijanskog stratega. Isključivo na pogon ovog nesalomljivog trenera, naravno i magičnih sposobnosti prvog i najboljeg igrača Marka Livaje.

Pobjeda u derbiju, trenutni makar kratki užitak zbog vodećeg položaja na ljestvici, pogotovo beskompromisna igra kakvu je momčad pokazala protiv Dinama, u najmanju ruku zahtjeva respekt prema treneru. Vidjet ćemo što donosi budućnost...

Budućnost će pokazati koliko je pobjeda u derbiju pravi pokazatelj da splitska momčad može nastaviti u istom "tonu"

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 12:49