ANTE CIZMIC Cropix
JASNA POUKA

Milijuni eura rade razliku! Sve škole Hajduka unatrag zadnjih 15-ak godina nosile su istu poruku...

Unai Emery održao je Bijelima dvije lekcije španjolskog poimanja nogometa
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. kolovoz 2022. 16:49

Prvu je započeo s “dobar dan, dragi učenici” kroz četiri epizode, a u drugoj je sve zaključio kroz dvije lekcije s “laku noć”, a potom i “ doviđenja”. Još je uz to domaćinu kazao ono što voli čuti...

- Šteta ja da klub s ovakvim navijačima ne igra Europu - poručio je iskusni Španjolac, koji je sa svojim Villarrealom ostao u Splitu i dan nakon utakmice, odradivši trening na igralištu Sloge u Mravincima, gdje ga je poklonima počastio solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić.

Da, lijepo te riječi zvuče iz usta četverostrukog osvajača Europske lige. Emery je prošao svijeta, nauživao se nogometnog spektakla, ne samo u La Ligi, već i na klupama Paris Saint Germainea i Arsenala. Zna što je ambijent i njegova pohvala ima težinu koja odzvanja Europom. Dođe Bijelima kao moralna satisfakcija, a navijači su pritom presretni jer ih je prepoznao klasni stručnjak. Sve je to škola koju je prolazio i Emery, kod kojeg je ipak isključivo rezultat određivao uspone i padove. Tko zna gdje bi mu karijera otišla da je s PSG-om prije pet godina prošao Camp Nou, da je ona Neymarova lopta otišla koji centimetar lijevo, a noga Sergija Roberta bila drukčije “kalibrirana” u onih 1:6.

Na Poljudu nije imao tih problema jer s druge strane nije bilo klase koja bi ga stavila u probleme. Dapače, ovog puta je Emery taj koji drugima dijeli lekcije. Nisu besplatne jer svaka se školarina plaća...

- Poginuli smo časno, dali smo sve od sebe. Imali smo svoje prilike, ali kad ne zabiješ protiv ovakve ekipe, nemaš što tražiti dalje. Nažalost, primamo opet golove iz naših pogrešaka, ali to je sve škola. Voljeli bismo da možemo učiti na tuđim pogreškama, ali moramo na našim - istaknuo je Filip Krovinović nakon poraza od Villarreala.

Ali, što je Hajduk zapravo mogao naučiti od Villarreala? Nemojmo se zavaravati, mogao je naučiti sve isto što od Evertona prije pet godina, od Maccabija Tel Aviva prije šest, Libereca prije sedam i Dnjipra prije osam godina. Nikola Kalinić je igrao za Dnjipro tog ljeta 2014. kada su Bijeli odigrali junačkih 0:0 na Poljud, a pritom su bez jeseni u Europi ostali zbog poraza u gostima (1:2). Činilo se tako blizu, ali bilo je u milijunima eura daleko. Možemo otići i korak dalje, petnaestak godina unatrag, kada je školarinu Bijelima ponudila i Sampdoria, protiv koje su Bijeli odigrali 1:1 u uzvratu nakon poraza 0:1 u Splitu. Ili s Deportivom, kada su 2008. imali 0:0 u Španjolskoj, pa su također poraženi 0:2 na Poljudu. Sve su to bile škole koje su nosile istu pouku. Treba uložiti u momčad!

Nema druge pouke ni poruke, ali isto tako je jasno da proces osim novca traži ljude i vrijeme. Od Tobola je Hajduk puno napredovao u godinu dana, a što je naučio ove sezone u Europi znat ćemo tek sljedećeg ljeta. S rezultatom u prvenstvu i potom formiranjem ekipe za novi europski izazov. Ove godine kao rijetko dosad Hajduk ima žaliti isključivo za ždrijebom, ali ne i nesrećom u dvije utakmice. Nisu kao protiv Dnjipra, Sampdorije ili Maccabi Tel Aviva ostali kratki za jednu loptu. Bili su kratki za klasu ili čak dvije. Pred Bijelima je zato duga godina dana u kojoj trebaju smanjiti kvalitativnu razliku. Uspiju li u tome, znat ćemo da su usvojili španjolske lekcije koje im je rutinski podijelio Villarreal, kao i mnogi prethodnici.

Dambrauskas sada ima tek dva dana do susreta s Osijekom, a isto toliko i treninga. Praktički nema vremena za ozbiljno vježbanje pred susret s Osijekom, ali zato sigurno ima vremena razmisliti kakva su osvježenja potrebna startnoj postavi Bijelih. Nikola Kalinić je spreman, nema spora da bi Solinjanin mogao zaigrati od prve minute u Osijeku. Zajedno s Livajom u špici ili će “desetka” Bijelih stati iza centarfora Kalinića kao povučeni napadač. Dvojba je uvijek ista, ali kako bi rekao jedan naš slavni trener “sve je to metar gore, metar dolje”.

Livaja i Nikola Kalinić trebali bi u Osijeku krenuti zajedno od prve minute, a s njima i Gergo Lovrencsics, autor posljednjeg pogotka Bijelih u Gradskom vrtu. Preciznije rečeno, Lovrencsics je u listopadu prošle godine šutirao, a lopta je na putu prema vratima okrznula Lončara i završila u mreži. Hajduk je tim pogotkom došao do 1:1 i boda u Osijeku, a Lovrencsics bi se u nedjelju trebao vratiti u prvu postavu. Mikanović evidentno nije u formi koja ga je krasila prošlog proljeća. Neće pritom biti jedini koji bi mogao na klupu jer pored Awaziema izgledan je Borevković za stoperski tandem.

U sredini nije realno očekivati da bi Fossati nakon mjesec dana stanke mogao odigrati i treći susret u samo osam dana, stoga se naziru Grgić i Krovinović kao tandem veznih. Treba još do nedjelje vidjeti hoće li biti promjena Sahitija i Biuka, hoće li Dambrauskas posegnuti za veznjakom viška i pritom se odreći jednog od krilnih napadača. Ima puno opcija i razmišljanja koja će se “bistriti” do nedjelje, ali zasad se naziru tri promjene za Gradski vrt.

Najskuplje udarne postave europskih klubova koje su istrčale na Poljudu prema TM-u

130,50 mil. € Everton (2017./18.)

120,00 mil. € Inter (2012./13.)

95,20 mil. € Villarreal (2022./23.)

57,90 mil. € Zenit (2010./11.)

55,50 mil. € Stoke (2011./12.)

50,70 mil. € Anderlecht (2010./11.)

39,30 mil. € Dnjipro (2014./15.)

33,40 mil. € Deportivo (2008./09.)

28,05 mil. € Sampdoria (2007./08.)

21,90 mil. € Vitoria Guimaraes (2022./23.)

21,80 mil. € AEK Atena (2010./11.)

16,55 mil. € Maccabi TA (2016./17.)

14,85 mil. € FCSB (2018./19.)

13,60 mil. € Unirea (2010./11.)

13,60 mil. € Dinamo B. (2010./11.)

13,35 mil. € Bröndby (2017./18.)

Linker
30. travanj 2024 08:47