Franjo Ivanović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PUT DO EUROPE

Jasan cilj Jakirovića: Sve riješiti u gostima, a onda ekipu od 250 milijuna pretvoriti u povijesni uspjeh

Riječki nogometaši u utorak su krenuli putem Farskih otoka u nadi da će ekspresno otkloniti dvojbe
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 15:45

Nogometaši Rijeke jučer su, u ranim jutarnjim satima, već u četiri ujutro, bili spremni za polazak prema krajnjoj destinaciji na kojoj će odigrati prvi ogled trećeg pretkola Konferencijske lige - Farskim otocima. Torshavn, glavni grad ove danske autonomne pokrajine koja nije dio Europske unije, njihova je konačna destinacija, gdje je riječka ekspedicija, nakon presjedanja u Kopenhagenu, sletjela u večernjim satima utorka na jedini aerodrom imena Vagar.

Neće biti lagan zadatak

Jakirovićevi puleni će protiv kluba, koji ima isti naziv kao i glavni grad s prefiksom B36 (godina osnutka kluba je 1936., op.a.) pokušati već u prvoj utakmici riješiti pitanje prolaska u play-off natjecanja iako to sigurno neće biti lagan zadatak, barem ne onako lagan na način na koji je Rijeka u Prištini više igrom nego rezultatski nadigrala Dukagjini, kosovskog predstavnika koji je na Rujevici posebno teško stradao i primio šest pogodaka.

image

Sergej Jakirović

TOM DUBRAVEC Cropix

Nakon samog dvoboja protiv Torshavna, četvrtoplasiranog kluba tamošnje 1. lige u prošloj sezoni, riječki će dečki prenoćiti na otocima poznatima po ribarstvu i stočarstvu, te posebnom zelenom bojom travnjaka koji, zbog jakih vjetrova usred Atlantika, prevladavaju u vegetaciji.

Nakon “šestice” Kosovarima, ništa bolje nije prošla niti Istra, uz jednaki broj primljenih golova Riječani su na kraju deklasirali goste s one strane Učke i u konačnici - smijenili trenera Karoglana. Nekadašnji trener Hajduka na pulskoj je klupi izdržao svega tri utakmice u kojima je osvojio jedan bod, no ono što je bilo presudno jest loša igra i pola tuceta golova primljenih u ‘Derbiju della Učka’, sve to bilo je previše za baskijske vlasnike istarske momčadi koji su se, nakon gol razlike od čak 1:10 odlučili za brzopoteznu smjenu Karoglana i njegova stručnog stožera.

Samo jedna iznimka

Uz iznimku zvanu Jadranski derbi, koja je očito, prema svemu viđenom, bila splet raznih nes(p)retnih okolnosti, pa i akumuliranog umora izazvanog putovanjima i remećenjem jasnog reda i treninga riječkog stručnog stožera, Riječani su ušli u sezonu na prilično efikasan i učinkoviti način, koji navijačima s Kvarnera i svima onima koji vole Rijeku ne skida osmjeh s lica, a neki su otišli toliko daleko da su Rijeku proglasili i jednim od legitimnih kandidata za naslov ove sezone.

Jedno je sigurno, Rijeka na čelu s trenerom Jakirovićem uživa veliko povjerenje navijača kluba s Kvarnera, a dokaz tome jest i broj godišnjih pretplata koji je ove sezone, primjerice, veći nego što ih je Rijeka imala u sezoni 2017./18. kada je ligu započela kao aktualni osvajač povijesnog prvenstva i Kupa. Zaključno s jučerašnjim danom, gotovo 4.700 navijača Rijeke kupilo je svoju godišnju ulaznicu, njih točno 4.679. Rijeka je za aktualnu sezonu rasprodala više od polovice stadiona (56,51%) koji prima 8.279 gledatelja.

image

Franjo Ivanović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Predsjednik Mišković, koji odnedavno ponosno nosi i titulu djeda, može itekako biti zadovoljan rezultatima prodaje, a posebno izvedbama na terenu svoje momčadi, koja je u nekoliko odigranih ovosezonskih utakmica pokazala da itekako ima kvalitete i potencijala biti ozbiljan takmac u prvenstvu i nacionalnom kupu.

Konačni europski cilj, odnosno grupna faza Konferencijske lige, ako Riječani prođu predstavnika Farskih otoka, donijela im je najtežeg mogućeg protivnika, francuski Lille, no to nipošto ne znači da su se Riječani odrekli svojih snova i ambicija na europskoj sceni. Uostalom, rušila je Rijeka i znatno veće klubove od francuskog predstavnika u Europi.

Jasno je tko je favorit u tom dvomeču, jasno je i da je kvaliteta debelo na strani Francuza, čija je vrijednost procijenjena na više od 250 milijuna eura, no favoriti u kvalifikacijama kroz povijest su bili i Stuttgart, Kopenhagen, RB Salzburg...Svi su oni u konačnici ispali od - Rijeke. Zašto Lille ne bi bio novi povijesni uspjeh riječkog prvoligaša, zašto Lille ne bi bio Kekov Stuttgart?

Prenoćit će u Kopenhagenu, pa od tamo za Zagreb

U petak ujutro Riječanima slijedi let prema Kopenhagenu, no kako tog dana iz danske prijestolnice nema direktnog leta prema Hrvatskoj, odlučeno je da će momčad i ostatak radne zajednice prenoćiti, pa put Zagreba krenuti u ranim jutarnjim satima subote, a slijetanje na zagrebački aerodrom “Franjo Tuđman” očekuje se u ranim popodnevnim satima subote. Bit će to jedna prava mala “đačka” ekskurzija s obzirom na razne putešestvije i duljinu trajanja iste, a sve to samo potvrđuje navode trenera Jakirovića da je odgoda ligaškog dvoboja protiv Gorice, koji se trebao igrati ove nedjelje, bila jedina ispravna i normalna odluka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 11:47