ANTE CIZMIC Cropix
ŽDRIJEB EUROPSKIH NATJECANJA

Evo s kime mogu igrati Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek: Potencijalni susreti s Chelseajom i Partizanom

Ovo izgleda kao ljeto kada bismo lako mogli imati barem dva hrvatska predstavnika u skupinama
Piše: SNObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 10:39

S čak 47 odigranih utakmica u četvrtak, kompletirana su druga pretkola Europske i Konferencijske lige. Dobre vijesti za ljubitelje hrvatskog nogometa leže u tome što su sva tri hrvatska kluba prošla u iduću fazu. Rijeka je nakon mučenja svladala rumunjski Corvinul, Hajduk je rutinski odradio uzvrat na Farskim otocima protiv Torshavna, dok je Osijek još u prvom susretu riješio pitanje prolaska protiv estonske Levadije.

Hrvatski klubovi već znaju svoje protivnike u trećem pretkolu. Rijeka će u dvomeču trećeg pretkola Europske lige čiji prolazak značiti osiguranje europske jeseni igrati protiv švedskog Elfsborga koji je izbacio starog znanca hrvatskih klubova Sheriff. Hajduk čeka susret sa slovačkim Ružomberokom, dok Osijek ide na daleko putovanje u Azerbajdžan gdje će igrati protiv Zire.

Sada se iščekuje ponedjeljak gdje će hrvatski predstavnici saznati potencijalne protivnike u playoffu Europske, odnosno Konferencijske lige. U ovoj fazi natjecanja se uključuje i prvak Dinamo koji će također u ponedjeljak saznati tko mu stoji na putu do Lige prvaka.

Ždrijeb playoffa Lige prvaka na rasporedu je u ponedjeljak u 12 sati, a Modri mogu igrati protiv devet klubova. S obzirom na to da imaju status nositelja, popis protivnika nije toliko zastrašujuć, ali se na njemu svejedno nalaze zahtjevni suparnici. Ponajviše se ističe turski Galatasaray koji je uvjerljivo najteži protivnik s popisa.

Tu su još pobjednici dvoboja između Qarabaga i Ludogoreca, Slovana Bratislave i APOEL-a, Bodo Glimta i Jagiellonije te Sparte Prag i rumunjskog FCSB-a. Sparta Prag je prošle sezone izbacila Dinamo u playoffu Europske lige, no unatoč tome dojam je da ako Dinamo izbjegne Galatasaray ima jako dobre šanse za ući u najelitnije europsko klupsko natjecanje.

Sat vremena kasnije će se u Nyonu održati ždrijeb Europske lige gdje će svog potencijalnog protivnika saznati i Rijeka. Najteži mogući protivnici "na papiru" su Ajax i Braga, a tu se nalaze i nezgodni protivnici poput Midtjyllanda, Anderlechta ili austrijskog LASK-a. Ukoliko Rijeka prođe dalje, moguć je čak i susret sa srpskim Partizanom koji u trećem pretkolu igra protiv švicarskog Lugana.

Najkompliciranija situacija je u ždrijebu Konferencijske lige od 14 sati gdje Hajduku i Osijeku prijeti uistinu širok dijapazon klubova. Najzvučnije ime je bez sumnje engleski Chelsea koji će sigurno biti jedan od glavnih favorita za osvajanje cijelog natjecanja. Iz "liga petice" tu su još Fiorentina, Real Betis, Lens te Heidenheim. Protivnici koje bi sigurno bilo dobro izbjeći.

Od nešto "lakših" protivnika nameću se moldavski Sheriff, kazahstanska Astana te Omonia s Cipra. U ovom ždrijebu se može pronaći i Rijeka u slučaju da izgubi od švedskog Elfsborga. Oni bi u tom slučaju pali među nenositelje stoga im prijete isti protivnici kao Hajduku i Osijeku.

Puno pametniji oko šansi hrvatskih klubova za europsku jesen ćemo biti u ponedjeljak kada će svi znati svoje potencijalne protivnike. Kako sada stvari stoje, ovo izgleda kao ljeto kada bismo lako mogli imati barem dva hrvatska predstavnika u skupinama europskih natjecanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. kolovoz 2024 09:17