ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
POGLEDAJTE POGOTKE

Turski napadač i autogol domaćina za prvi trijumf Primorca i prvu pobjedu Hajduka nakon dva mjeseca

Farmaceuti već na početku ostali bez najboljeg igrača, VAR dugo provjeravao drugi gol
Piše: SNObjavljeno: 21. studeni 2020. 16:31

SLAVEN BELUPO - HAJDUK 0:2 (Umut 45'+2', Soldo (ag.) 56')

SLAVEN BELUPO: Filipović - Božić, Van Bruggen (od 55. Bogojević), Soldo - Lulić (od 88. Boakye), Mlinar,, Paracki, Glavčić, Goda - Jeffren (od 55. Knöll), Bačelić Grgić - (od 10. Krstanović, od 88. Iličić ).

HAJDUK: Posavec - Jakoliš, Vušković, Simić, Dolček - Jurić, Jradi - Jairo (od 90. Atanasov), Caktaš, Brnić (od 76. Gyurcso) - Umut.

Žuti kartoni: Paracki (53 - prigovor), Vušković (84 - preoštar start), Krstanović (84 - prigovor), trener Stipić (90 - prigovor), Boakye (90 - preoštar start).


U susretu 12. kola Prve HNL Hajduk je kao gost u Koprivnici svladao Slaven Belupo sa 2-0 (1-0).

Hajduk je poveo u samoj završnici prvog poluvremena golom Umuta (45+2), da bi Soldo (56-ag) nespretnim autogolom početkom nastavka povećao prednost Splićana na 2-0.

Iako je Slaven Belupo imao inicijativu u prvom poluvremenu i stvorio nekoliko poluprilika, na odmor se otišlo s prednosti Hajduka koji je iz svoje jedine prav eprilike stigao do gola. Dolček je u drugoj minuti sudačke nadoknade proigrao Caktaša na lijevom krilu, a Hajdukov kapetan ubacio je na peterac gdje je Umut nadskočio svog čuvara i postigao prvi pogodak od svog dolaska na posudbu iz Besiktasa.

Do drugog gola splitski je sastav stigao iz kontroverzne situacije koju su suci u VAR sobi pregledavali više od pet minuta. Lopta je glavom prebačena do Caktaša na lijevu stranu kaznenog prostora, ovaj je poslao prizemnu loptu u peterac gdje je utrčao Umut. Turski je napadač promašio loptu koja je potom pogodila braniča domaćih Soldu i od njega se odbila prema golu. Vratar Filipović uspio ju je završiti tek nakon što je za pola metra prešla liniju gola i sudac bebek je pokazao na centar. No, potom su se u VAR sobi pregledavale dvije, a možda i tri situacije iz te akcije u kojima su igrači Hajduka bili na rubu zaleđa. Nakon više od pet minuta procijenjeno je kako niti u jednoj situaciji nije bilo zaleđa te je susret nastavljen s dva gola prednosti Hajduka.


REZULTATI 12. KOLA
Petak:
Lokomotiva - Varaždin 2-2 (Chajia 10, Papadopoulos 89 / Delić 6, Hendija 60-ag)
Šibenik - Gorica 1-3 (Ampem 7 / Čabraja 61, Suk 82, Lovrić 90+3)

Subota:
Osijek - Dinamo 2-0 (Pilj 54, Žaper 89)
Slaven B. - Hajduk 0-2 (Umut 45+2, Soldo 56-ag)

Odgođeno:
Istra 1961 - Rijeka

LJESTVICA:
1. Dinamo 11 8 2 1 29-11 26
2. Osijek 11 7 2 2 16-9 23
3. Gorica 9 6 1 2 22-14 19
4. Rijeka 8 5 0 3 9-9 15
5. Hajduk 10 4 2 4 13-10 14
6. Šibenik 12 4 1 7 13-17 13
7. Slaven B. 11 2 5 4 13-14 11
8. Lokomotiva 11 1 3 5 8-17 8
9. Varaždin 11 2 2 7 9-19 8
10. Istra 1961 10 2 2 6 6-18 8

KRAJ UTAKMICE!

90'+5' Nastup će upisati i mladi Jani Atanasov koji ulazi umjesto Jaira.

90' Igrat će se čak devet minuta sudačke nadoknade zbog brojnih prekida u igri.

89' Propuštena nova meč-lopta hajdukovaca! Prvo je Gyurcso izbio sam pred Filipovića koji to nekako brani, a zatim Božić čisti ispred Umuta. Nova VAR provjera! Moguće je da je Božić pritom napravio prekršaj na turskom napadaču... Ipak, nema prekršaja, sve je čisto, a trener Tomislav Stipić dobiva žuti karton zbog prigovora.

88' Dvostruka zamjena kod Koprivničana, Stipić ulazi u maksimalan rizik. Izašli su Krstanović i Lulić, priliku dobivaju Iličić i Martin Boakye.

83' U istoj minuti 'požutjeli' su Simić i Vušković, obojica zbog grubih prekršaja na Ivanu Krstanoviću!

82' Nakon dugo vremena prijeti i Slaven! Paracki se lijepom minijaturom riješio svog čuvara i opalio s ruba šesnaesterca, ali sjajno to brani Posavec.

78' Novi prekid jer je došlo do sudara glavama između Stanka Jurića i Tomislava Božića. Bit će sve u redu s igračima i igra se nastavlja...

76' Prva zamjena u momčadi Hajduka. Umjesto Brnića u igri je Gyurcso.

72' Propušta Stanko Jurić u potpunosti riješiti susret, s deset metara iskosa šalje loptu nebu pod oblake! Ovo je bila mat-pozicija...

71' Umut pokušava atraktivno petom nakon Jairova ubačaja, odlazi to pored gola.

67' Još jednom prijete hajdukovci, Jakoliš je izvrsnim centaršutom pronašao Umuta čiji udarac glavom prolazi iznad grede.

56' GOOOL! Caktaš je ubacio s lijeve strane, a Soldo nespretnom reakcijom ugurao loptu u vlastitu mrežu! Ipak, Bebek se konzultira s VAR sobom, provjerava se je li zaleđe u pitanju, a i netko je izvan igrališta uspio ubaciti baklje na teren usred akcije za pogodak... dugo traje ovaj prekid, punih pet minuta. Priznaje se pogodak, Hajduk vodi 2:0!

55' Tomislav Stipić vuče prvi potez. Izlazi Jeffren, u igri je Bruno Bogojević.

54' Paracki je prvi igrač sa žutim kartonom na susretu. Inače je vrlo korektna utakmica, bez ozbiljnijih prekršaja.

51' Jakoliš sjajno gura Jaira u šansu, Brazilac se ubacuje u kazneni prostor i šutira isprve, međutim pogađa samo vanjski dio mreže!

48' Stanko Jurić griješi i predaje loptu suparniku, ali Krstanović i društvo nisu iskoristili taj poklon.

46' Krstanović je odmah na startu isprobao svoj udarac s vrha šesnaesterca, no hvata to lako Posavec.

46' Slijedi nastavak u Koprivnici bez novih promjena u sastavima.

POLUVRIJEME Mlako i prigodama siromašno poluvrijeme sve do pogotka Umuta Nayira u smiraju prvoga dijela kojime su Bijeli došli u vodstvo. Farmaceuti su ostali bez iskusnog Stipe Bačelić-Grgića već na samome startu, zamijenio ga je Ivan Krstanović i domaći su nogometaši bili bolja momčad na terenu sve dok ih nije šokirao spomenuti pogodak. Turčinu je to bio prvijenac u bijelome dresu.

45'+2' GOOOL Turski napadač Umut Nayir je nakon teledirigirane lopte Mije Caktaša glavom pogodio za vodstvo Hajduka u Koprivnici u zadnjim sekundama prvoga poluvremena!

45' Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade, dugo je trajao prekid kod ozljede Bačelić-Grgića.

42' Goda je završio na tlu nakon duela sa Stankom Jurićem. Nasreću, pridigao se i nastavit će susret, iako je u prvi mah izgledalo bolno.

38' Brnić na drugoj strani pokušava iz voleja, odlazi to visoko iznad grede.

35' Prijeti sada Ivan Krstanović! Pokušao je s ruba šesnaesterca, ali Farmaceuti zasad ne uspijevaju pronaći put do mreže.

31' Nakon jednog kornera Umut je najviši u skoku, međutim turski napadač i dalje čeka svoj prvijenac u bijelome dresu.

27' Pomalo neobičnu i nepotrebnu paradu Josipa Posavca nije uspio kazniti Lulić udarcem iz daljine.

22' Nova šansa za Farmaceute. Glavčić je iz slobodnjaka pronašao Krstanovića koji glavom pokušava prevariti Posavca, a vratar Hajduka to hvata bez poteškoća.

17' Zagužvalo se nakon jednog kornera Koprivničana, Soldo i Jradi bili su u duelu, no srećom za gostujuću momčad, završilo je sve u gol-autu.

15' Paracki je razbio početnu monotoniju dalekometnim udarcem koji je prohujao iznad grede.

10' Silom prilika ulazi veteran Ivan Krstanović, ozljeda Bačelić-Grgića ne izgleda dobro.

5' Šok za Koprivničane na samome startu! Nakon relativno bezazlenog duela Bačelić-Grgića i Stefana Simića ostao je ležati iskusni veznjak Farmaceuta i morat će iz igre. Dugo traje ovaj prekid...

1' Počinje susret u Koprivnici. Glavni je sudac Ivan Bebek iz Rijeke.


Gostovanje Hajduka u Koprivnici uvijek je bilo nogometni praznik. Nažalost, u ovo pandemijsko vrijeme kad publika ne smije na tribine neće se osjetiti ono svečano raspoloženje i uzbuđenje među domaćim i gostujućim navijačima. Torcida je tradicionalno u srcu Podravine pružala glasnu potporu svojim ljubimcima, dok Farmaceuti nemaju organizirane navijače, ali su u ogledima s Dinamom i Hajdukom redovito mogli osjetiti da i oni uživaju podršku svojih poklonika. Utakmicu će ovaj put pratiti tišina, vidjet ćemo tko će se bolje snaći u takvim uvjetima.

Splićani su daleko od svojih najboljih dana, u ovom trenutku Slaven je na ljestvici ispred njih. Boro Primorac dobio je zadatak stabilizacije momčadi, napredak se mogao vidjeti već protiv Osijeka, no situacija u kojoj mu se nalazi momčad sugerira da u Koprivnici “mora” osvojiti sva tri boda. Nikad nije lako kad se nešto mora, pogotovo kad je s druge strane suparnik koji je rasterećen bilo kakvih imperativa, a ujedno dodatno motiviran i pun želje za dokazivanjem. Pokazao je Slaven i u prvom ovosezonskom međusobnom susretu na Poljudu koliko je nezgodan i opasan suparnik, imat će što pokazati i danas.

- Bez obzira na to tko dolazi u Koprivnicu, nitko nije favorit protiv nas. Mi to ne možemo priznati i tako ćemo se postaviti. Kako se ono u nas kaže, “uhvatit ćemo se Hajduka kao krpelj”. Iako, znamo da će to biti teška utakmica - rekao je Tomislav Stipić, trener Slavena Belupa.

Priprema je bila sve, samo ne jednostavna.
- Bilo je jako teško pripremiti se za taj susret, ne samo zbog korone, nego zato što Hajduk tako igra. U zadnjoj liniji ima određene automatizme, a prema naprijed je sila, energija i individualnost. Za to smo se morali pripremiti, nastojat ćemo to spriječiti kroz duel igru.

Puno toga promijenilo se pojavom korone, ni sport nije što je nekad bio. Sva prijašnja pravila više ne vrijede, od trenera i stručnih stožera traže se neke nove vještine, prilagodba i improvizacija ponekad dolaze u prvi plan.
- Najgore bi bilo tu situaciju ne prihvatiti i boriti se protiv nje, te na taj način trošiti dosta energije. Danas smo došli u situaciju da se sve preko noći mijenja. Sva logistika, taktika, svi planovi mogu pasti u vodu ili se preko noći preokrenuti. Mene najviše boli ta bespomoćnost trenera koji se daje, koji ulaže, koji misli, a sad i ljudi u klubu vide kako je treneru dok odjednom pet-šest igrača otpadne...

Nije tajna da je Stipić za vrijeme služenja vojnog roka u Lori često sa sjevera Poljuda navijao za Hajduk, a sad s njim ima vrlo zanimljiva iskustva kao trener. Dobio je jednu utakmicu, jednom je remizirao, dvaput izgubio.

Koliko se u pripremi novog ogleda s Bijelima obazire na ono što je bilo prije?
- Tradicija je jedan aspekt koji daje dodatno samopouzdanje i energiju ako je pozitivna. Ako je negativna, onda uglavnom kažemo da je tradicija nebitna. Što se tiče Hajduka i moje tradicije s njim, uvijek su to bili neki spektakli. Onaj “fatamorgana gol” na Poljudu, pa naš promašeni penal u zadnjoj sekundi, onih 2:2 u Splitu nedavno, pa naša pobjeda od 2:1 doma. Bilo je dosta lijepih stvari, bile su to atraktivne utakmice, i mislim da će opet to biti jako dobra utakmica. Reflektori će se upaliti, mi ćemo gristi, oni će se postaviti na svoj način.

Slavenov strateg očekuje da će utakmica biti izjednačena.
- Nadam se da ćemo mi biti ti koji ćemo pobijediti. Atmosfera u svlačionici je pozitivna, ali i podijeljena. S jedne strane neizvjesnost, a na drugoj znatiželja. Neizvjesnost jer smo prekinuti u vrijeme kada smo pružali dobre igre, a znatiželja jer nas zanima kako ćemo naše snage prenijeti na teren. Veselimo se suboti, čekamo utakmicu puni samopouzdanja i vjere. Bit će svega jer su naše utakmice s Hajdukom uvijek bile specifične i zanimljive - zaključio je Stipić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:53