MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
ANALIZA SUĐENJA

Na Maksimiru se dogodio nevjerojatan raritet, evo kako je djelitelje pravde u derbiju vidio Bruno Marić

Hajduk je u cijelom prvom dijelu imao samo jedan prekršaj, a Dinamo dva...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2021. 23:14

Zdenko Lovrić jako je dobro i sigurno sudio utakmicu, bio je koncentriran, pokreljiv i samopouzdan, nakon njegove izvedbe netko bi mogao reći kako bi utakmicu Dinama i Hajduka bez problema sudio svatko. Toliko je ostao nevidljiv i lagano priveo posao kraju.

To je najveći kompliment, iako pomoglo mu je i što nije bilo puno rubnih situacija koje znaju dizati tenzije i dovesti suca na sklizak teren. Sve mu se poklopilo. Nije napravio nijednu pogrešku koja bi imala imalo bitnije značenje.

Lovrić je od starta imao lagan posao jer igrao se korektno, nevjerojatan je raritet za derbije Dinama i Hajduka da je prvi prekršaj suđen u 24. minuti kad je Menalo nepropisno zaustavio Biuka pred kaznenim prostorom. Što je rezultiralo slobodnim udarcem nakon kojeg je Livaja dobro iskušao Livakovića.

Hajduk je u cijelom prvom dijelu imao samo jedan prekršaj, a Dinamo dva. Vjerojatno je i to pridonijelo što sudac Zdenko Lovrić za taj nepropisan start nije dao žuti karton Ljubičiću. Igrala se 27. minuta kad je Hajdukov igrač nagazio Štefulja. No, kako se dotad igralo korektno, sudac nije ni pomišljao na javnu opomenu.

Lovrić je dao do znanja da će se dosta oslanjati na VAR jer provjeravao je i situacije poput šuta Biuka, što je bila dobra šansa, ali i neprecizan udarac. Nije bilo prekršaja. Međutim, činio je to elegantno, ne napadno, i na kraju nije imao često potrebu.

Ademi je uputio jedan udarac kojeg je blokirao Elez, Lovrić je dobro vidio da je to bilo ramenom. Najsporniji trenutak prvog poluvremena zbio se u 41. minuti. Moharrami je primio Livaju, stavio mu i ruku na rame, igrač Hajduka osjetivši to krenuo se baciti, Dinamom igrač ga je pustio… Livaja je pao, dogodilo se u kaznenom prostoru, i Lovrić i VAR su kazali da nema prekršaja za udarac s bijele točke. To bi bio "lagani penal", a kako je kriterij ove sezone da se takve ne sudi, Lovrić je u pravu što ga nije svirao.

Modri su se žalili što je označio kraj prvog dijela nakon 45 minuta i deset sekundi i nije im dopustio da izvedu korner, ali bez razloga jer nije bilo nadoknade…

U nastavku gotovo preslika prvog dijela. U 71. minuti morao je zaustaviti igru nakon što su s južne i sjeverne tribine odjekivale eksplozije i bačene brojne baklje. Kod prvog pogotka Bijelih VAR je ocijenio da nema zaleđa Livaje, to je Lovrić pričekao. Kod drugog je Hajdukova desetka prsima spustila loptu prije pasa Sahitiju. Opet sve ispravno. Do kraja je svirao nevjerojatno mala dva prekršaja Hajduku i pet Dinamu, a da u nijendom času nije izgubio situaciju iz kontrole. Žuti karton je od igrača na terenu dao jedino Lovrencsicsu.

Zdenko Lovrić iz Đakova predbilježio se za nove derbije.

- Kao predsjednik Komisije za suce HNS-a ponosan sam za izvedbu cijelog sudačkog tima na ovoj utakmici - kazao nam je nakon derbija Bruno Marić.

Pomoćnici su bili Pataki i Tomas, također precizni i točni, a VAR Pejin i VAR Zobenica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 15:08