TOMISLAV KRISTO Cropix
PIONIRI ISPISUJU POVIJEST

Nisu Turopoljci krivi što suci nisu vidjeli gol, suđenje je već desetljećima rak-rana hrvatskog nogometa

Teško je iskorijeniti lošu i ustaljenu praksu u državi koja je po indeksu korupcije među najgorima u EU
Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. svibanj 2024. 09:20

Gorica je jedina u 33. prvenstvu Hrvatske u nogometu izgubila od posljednjeg i već ispalog Rudeša, koji će srušiti negativni bodovni rekord svih sezona, ali ipak nije dopustila da joj se to dogodi dvaput. Iako je bilo straha za Turopoljce, primili su gol u 14. minuti, a Mašala je promašio zicer za 0:2. Presudilo je ipak odlično drugo poluvrijeme sastava trenera Rajka Vidovića, koji je naredio potpunu ofenzivu, vratio se na igru s četvoricom u zadnjoj liniji (počeo je s tri stopera), a uz pogotke Ante Mateja Jurića i Josipa Mitrovića, bilo je još dobrih prilika za matirati pouzdanog vratara gostiju Markovića.

Rak-rana nogometa

Bilo je u završnici i straha jer je Mitrović u 76. minuti isključen zbog neopreznog starta na Topiću, a u sudačkoj nadoknadi Alexander Munksgaard je loptu izbio kada je išla u mrežu poslije udarca Petkovića. Gosti su uvjereni da je i cijelim obujmom prešla gol-liniju, televizijska snimka im uvelike daje za pravo, ali Velikogoričani nisu krivi što suci nisu ispravno vidjeli dotičnu situaciju. Uostalom, koliko su samo puta oni bili oštećeni ove i prošlih sezona, to nije lako ni pobrojati, ali stalno treba podsjećati da se ne zaboravi.

Suđenje je godinama i desetljećima rak-rana hrvatskog klupskog nogometa, od prve do zadnje lige! Pisali smo baš ovoga tjedna što se sve radilo još jednom velikogoričkom klubu, četvrtoligašu Udarniku, a takvih i sličnih primjera širom Hrvatske ima tko zna koliko i to po vrlo uigranim scenarijima. Teško je iskorijeniti lošu i ustaljenu praksu u državi koja je po indeksu korupcije među najgorima u Europskoj uniji, ali bude li se pojačavao javni pritisak i razotkrivalo razne mešetare, možda se nešto i popravi, kao što se popravilo dovođenjem stranih sudaca u derbijima HNL-a u završnici ove sezone.

Što još reći o nogometu iz utakmice koja je u cjelini bila zanimljiva za gledanje? Rudeš se znatno poboljšao u odnosu na prethodne mjesece, postao je konkurentan klubovima iz donjeg dijela redoslijeda, dok se Gorica poslije četiri uzastopna poraza iz petnih žila trudila dokazati da vrijedi mnogo više.

Jako dobra reakcija

Ostat će za detaljnu analizu svima u klubu kako se dogodio taj veliki proljetni pad nakon osvojenog četvrtog mjesta na polusezoni, a novi trener Vidović je dokazivanja željni debitant, koji ima svoje zanimljive taktičke ideje, ali u ovoj fazi sezone nije ih lako provesti. Igrači su već umorni i zasićeni, a nekolicina je izvan kadra zbog ozljeda. Vratar Ivan Banić u petak je morao izostati zbog smrtnog slučaja u obitelji jer je preminuo otac njegove supruge Marije.

- Svjesno ili nesvjesno uvuče se taj strah u glave igrača, koji ih sputava da pokažu koliko vrijede. Opet smo rano primili gol, što nam je poremetilo igru i koncepciju, morao sam na poluvremenu mijenjati i igrače i formaciju. No, reakcija u drugom poluvremenu zaista je bila jako dobra, preuzeli smo potpunu kontrolu, stvarali šanse, postigli dva pogotka, mogli još toliko. Nije nas sputalo ni isključenje Mitrovića, a žao mi je zbog njega, igra odlično u zadnje vrijeme i baš šteta što ga nećemo imati u sljedećem kolu protiv Hajduka u Splitu - pojašnjava Vidović, koji je momčad preuzeo za zadnju četvrtinu prvenstva, a ovo mu je bila prva pobjeda pred domaćim navijačima, dok je još jednu ostvario na gostovanju kod Varaždina.

Gorici ostaju do kraja gostovanje kod Hajduka i utakmica doma s Istrom 1961, a ambicija ostaje pokušati dohvatiti šesto mjesto.

- Jasno je da ćemo sve učiniti kako bismo ostvarili pozitivne rezultate u tim utakmicama, koje će biti i završni filter uoči ljetnog prijelaznog roka - naglasio je trener Gorice Rajko Vidović.

Pioniri Gorice danas ispisuju povijest kluba

Ova nedjelja, 12. svibnja 2024. godine, trebala bi biti povijesni dan za HNK Gorica, ali i cijeli turopoljski nogomet. Prvi put ikada jedna nogometna momčad kluba iz Velike Gorice, koji je pod sadašnjim imenom nastao ljeta 2009. godine kao tradicijski nasljednik NK Radnik, ima priliku postati prvak Hrvatske, a riječ je o pionirima koje trenira Boris Trivunov.

Uoči posljednjeg kola Gorica ima dva boda više i bolji međusobni omjer od drugoplasirane Lokomotive, te joj u dvoboju s Rijekom i osvojeni bod garantira naslov prvaka. No, Velikogoričani mogu postati prvaci i prije svoje utakmice, ako Lokomotiva u jutarnjim satima ne pobijedi Dinamo.

Dvoboj Gorica - Rijeka započinje u 18 sati na glavnom terenu Gradskog stadiona, ulaz je besplatan i očekuje se podrška brojnih navijača i ljubitelja nogometa iz cijelog Turopolja. Momčad trenera Trivunova, koja ima i pet reprezentativaca Hrvatske u uzrastu 15-godišnjaka, to definitivno i zaslužuje jer ima sve odlike generacije pobjednika, istinskih šampiona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 09:20