Josip Drmić na utakmici s HD-om

 DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix
JOSIP DRMIĆ

‘Nemam riječi, sram me! Ali, to ja stalno pričam, kakvi smo mi favoriti? Ma, najradije bih se zaključao...‘

‘Tko nam je kriv što smo s Osijekom igrali 120, a ne 90 minuta? Pa mi! Dobili smo gol u 92. minuti.‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. ožujak 2022. 15:42

Per astra ad aspera ili “preko zvijezda do trnja”, izvrnuta je stara latinska poslovica koja možda i najbolje opisuje proteklih nekoliko dana nogometaše Rijeke. Nije ju rimski državnik i filozof Seneka tako zamislio, nisu niti nogometaši Rijeke sigurno ovako zamišljali tjedan nakon susreta s Hrvatskim dragovoljcem, poraz od 1:2 u Kranjčevićevoj protiv posljednjeplasirane ekipe Prve HNL nakon velike i važne pobjede nad Osijekom u polufinalu Kupa Hrvatske i dalje zvuči kao neka neslana, uranjena “prvoaprilska” šala, no ona je - realnost. Prošli su izabranici Gorana Tomića kao bosi po trnju Kranjčevićeve, još jedna prilika za preuzimanje vodstva otišla je niz vjetar.

Josip Drmić u odsustvu Hrvoja Smolčića, koji je zbog ozljede poraz svoje momčadi gledao s klupe za pričuve, preuzeo je kapetansku traku. “Prvi među jednakima” pokušao je navijačima Rijeke i ostatku javnosti dati odgovore na neka od pitanja zbog kojih se dogodio ovaj poraz kojeg baš nitko nije očekivao i koji je na kraju, s obzirom na prikazanu igru, mogao biti i uvjerljiviji. Iskusnom švicarskom internacionalcu i najboljem strijelcu Rijeke nije praktički bilo niti potrebno postaviti pitanje, riječi su gotovo krenule same od sebe.

- Dozvolili smo Dragovoljcu da nas izdominira, dozvolili smo im da igraju i prikazuju baš onakav nogomet kakav su htjeli, puno su tu pomogle i naše greške na terenu koje su se ponavljale jedna za drugom. Sa strane je to izgledalo kao da ne možemo ništa... Ja stvarno nemam riječi za tako nešto, iskreno sam se sramio nakon te utakmice, najradije bih bio otišao kući, zaključati se, s nikim ne pričati i nikog ne gledati u oči... To što smo prikazali u Kranjčevićevoj je jedno veliko NE, to se ne smije događati. Taj poraz je samo potvrdio ono što ja stalno pričam, mi smo “ up and down” ekipa, zato mi ne možemo pričati o nikakvim favoritima, ne možemo pričati o budućnosti ili što će biti sljedeće jer to sami dozvoljavamo. Nikad ne znaš hoćemo li u izvedbi biti “top ili flop”. Nemamo kontinuitet, nemamo tu sigurnost, prečesto nam pada koncentracija - jednostavno se za sve moramo izboriti na terenu, svake sekunde. To nam se zaista ne smije više događati - u uvodu je kazao Drmić.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

Svima mora biti škola

Velika energetska potrošnja u kup ogledu s Osijekom sigurno nije doprinijela izvedbi protiv Dragovoljca, no nikako ne može biti opravdanje. Rijeka je u nekoliko navrata ove sezone pokazala da se nakon takvih, i energetski i psihički zahtjevnih utakmica teško vraća u realnost.

- Pa i za to smo malo sami krivi, dozvolili smo sami sebi da igramo 120 minuta jer nismo bili dovoljno fokusirani u onih prvih 90, odnosno u sudačkoj nadoknadi. Dobiješ pogodak u 92. minuti, ne smiju nam se takve stvari događati. Mi jesmo generalno jako mlada momčad, imamo svoje ambicije, ali to moramo pod hitno riješiti. Zbog budućnosti svakog igrača i svih nas zajedno. Uvijek moraš težiti boljem, što si više gore postaje sve teže, ali moraš dati još više sebe, uložiti još više koncentracije. Ako sad ne naučimo nešto, kasnije će nas to još samo skuplje koštati. Ovo nam svima mora biti škola, posebice mlađim igračima. U redu, dogodilo se, ne možemo to sada promijeniti, ali moramo nešto iz toga naučiti i ponavljam, to ne smijemo ponavljati - dodao je Drmić.

Jedno je susret gledati, nešto sasvim drugo je biti dio njega. Kada jednom “kola” krenu nizbrdo jako je teško u jednom susretu preokrenuti tijek stvari. Nije da to Tomićevi puleni nisu napravili nekoliko puta kroz sezonu što pokazuje da ova momčad ima karaktera i moći to napraviti, no u Kranjčevićevoj ništa nije išlo po planu. Pokušavao je i kapetan na terenu savjetima, pokušavao je i trener s klupe preokrenuti rezultat i igru, sve riječi i svi pokušaji kao da su naletjeli na - zid plača.

- Pokušavao sam svojim iskustvom na terenu, baš kao i trener sa strane... Teško je to, nekad moraš dotaknuti vatru da bi znao da se možeš opeći. U jednu ruku je i dobro da su neki igrači to na terenu osjetili, pa da zapamte takve stvari za budućnost. Ja mogu samo reći, ali hoće li netko slušati i primiti na znanje, to je individualno. Netko će to shvatiti odmah, netko će se opeći više puta. Ja sa svojim iskustvom mogu predvidjeti neke stvari, ali na kraju, nogomet je kolektivni sport. Na kraju sam i ja promašio te dvije šanse glavom. Naprosto, nismo zaslužili da ja to poentiram. Ne bi bilo fer da je to ušlo, nikako ne bi bio realan rezultat - samokritično je dodao Drmić.

Samo krajnji cilj

Rijeka će već u subotu odmjeriti snage protiv Gorice koju je nedavno preuzeo novi trener. Samir Toplak uspio je probuditi Turopoljce iz “zimskog sna”, u dvije utakmice uzeo je četiri boda, a jednoga od njih je otkinuo i Osijeku u Gradskom vrtu...

- Uz dužno poštovanje Gorici, nema veze tko nam je protivnik u idućem susretu, mi moramo pokazati karakter, pokazati reakciju nakon svega ovog. Maksimalni fokus mora biti na toj utakmici, uopće nije bitan način kako, nego samo krajnji cilj, a to su tri boda. Nema veze, možda nam je ovo baš i trebalo za budućnost, za utakmice koje dolaze. Ulazimo u zadnju četvrtinu prvenstva i brzo ćemo vidjeti u kojem smjeru idemo - dodao je Drmić za kraj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 16:27