Sergej Jakirović i Željko Sopić

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
FINALE HRVATSKOG KUPA

Evo kako bi trebali izgledati Dinamo i Rijeka u novom okršaju: Može li ova riječka bura otpuhati Modre?

Dinamo i Rijeka u srijedu će odigrati prvu utakmicu završnice 33. izdanja, uzvrat je za tjedan dana
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. svibanj 2024. 08:23

U srijedu na Maksimiru starta velika borba za Sunce! Prvu utakmicu finala Kupa igraju Dinamo i Rijeka. Po starim pravilima, gdje se računa gol u gostima. Tako da niti ta činjenica nije zanemariva kad će se na rujevičkom uzvratu tražiti ime ukupnog pobjednika. Modri i Nevera s Kvarnera na travi plavog doma startat će u posve oprečnim raspoloženjima. Dinamo je protiv Osijeka u subotu obranio naslov prvaka i u ogromnom je naletu, djeluje nepobjedivo. U posljednjih jedanaest utakmica, deset u prvenstvu i jednu u Kupu dečki Sergeja Jakirovića su samo - pobjeđivali!

Jedanaest uzastopnih pobjeda djeluje zastrašujuće. Ali još je se sve može činiti strašnije za Riječane kad se vidi da Modri na domaćoj sceni nisu izgubili od 23. siječnja, od onih maksimirskih 0:3 od Lokosa. Dakle, skoro četiri mjeseca je Dinamo bez poraza. A sad, kad su opet uzeli prvenstvenu “kantu”, s još većim samopouzdanjem kreću po Kup. Modri žele trostruku krunu, žele uzeti sve što se može na domaćem nogometnom nebu.

Loše razdoblje

To bi bio šećer na kraju ove sezone tijekom koje nije izgledalo da bi mogla imati takav super rasplet za maksimirsko društvo. Nije nevažno spomenuti da će plava momčad danas opet imati vrhunsku podršku s tribina, to nije nikakva novost, traje već duže vrijeme, cijeli Zagreb živi sa svojim Dinamom. Na Maksimiru se opet očekuje spektakularno bodrenje s tribina. Što će biti veliki poguranac za Jakirovićevo šampionsko društvo.

image

Vjerojatni sastavi

S druge strane, Nevera s Kvarnera se u posljednje vrijeme pretvorila u povjetarac. U nizu je od tri uzastopna poraza. Načela ih je Lokomotiva, pa ih je na Rujevici “zakucao” Dinamo, a onda im je sol na ranu dodao i Varaždin. Rijeka definitivno ne izgleda kao momčad koja je prije žarila i palila. I sigurno je pod psihološkim šokom. Nadali su se dečki Željka Sopića da bi moglo do titule prvaka, sanjali su ponavljanje uspjeha one generacije Matjaža Keka, ali Dinamo im je pokazao da su to bile iluzije. U njihovom domu, na njihovoj Rujevici ih je pobijedio u najvažnijoj utakmici sezone i donio im samo tugu. Naravno, taj nedavni poraz od Modrih nakon kojeg su definitivno ostali bez sna o naslovu, može im poslužiti kao dodatni, veliki stimulans pred dvije utakmice finala Kupa. Znaju da samo ako ih obasja Sunce, mogu govoriti o uspješnoj sezoni. Većim dijelom nje govorilo se i pisalo da Rijeka igra najbolji nogomet, da bi mogli do dvostruke krune, da gledamo momčad za nogometne sladokusce.

Bolji izgledi

Ali sad kad je bilo najvažnije, pred kraj, Sopićevi dečki su stali. I mogu izgubiti - sve. Mogu otići kao gubitnici u sezoni u kojoj su izgledali kao pobjednici. Sad su već u nizu od tri uzastopna porazna rezultata, ako u srijedu izgube u Maksimiru, to bi bio četvrti, onda slijedi gostovanje u Osijeku koji igra dobro, mogao bi to biti peti... Definitivno, sve što su tako dobro radili kroz sezonu moglo bi se pretvoriti u tužnu riječku priču, koja završava samo s porazima. A ima pred prvu utakmicu finala Kupa još jedan vrlo zanimljiv detalj. Ove sezone Rijeka još nije uspjela pobijediti Dinamo, u prvenstvu je tri puta poražena, samo jednom su na Rujevici uspjeli uhvatiti neodlučeno protiv Modrih. Dinamo ih kažnjava kad god stigne.

Pred finale Kupa razgovarali smo s mnogim nogometnim stručnjacima koji nam kažu da bi Rijeka eventualno imala veće šanse da se igra samo jedna utakmica. Ovako, kad se igraju dvije, obično na kraju pobjeđuje bolja momčad. A to je, sad se to najbolje pokazalo - Dinamo. Mnoge prognoze prije borbe za Sunce idu za tim da je momčad Sergeja Jakirovića favorit, da će uzeti i drugi domaći trofej, te da će Riječanima ostaviti samo “gaće na štapu”.

Naravno, to ne znači ništa, svoju superiornost i dominaciju, nastavak pobjedničkog niza morat će Modri opravdati u srijedu na Maksimiru, te tjedan dan kasnije na Rujevici.

Mnoge oči će biti uperene u - suđenje. Zapravo, to je šteta, jer se o sucima pred završni praznik hrvatskog nogometa ne bi trebalo uopće zboriti. Ali kod nas je situacija takva da je to baš omiljena tema, a za to su ponajviše zaslužni upravo domaći suci koji su tijekom sezone izgubili kredibilitet mnogim pogrešnim odlukama koje su često utjecale na konačni rezultat utakmica. Kuća hrvatskog nogometa, iako su mnogo zazivali strane, odlučila je da finalne utakmice sude domaći suci na čelu s Darijom Belom, Zdušno se nadamo se da nakon finala nećemo pisati o njima, da se oni neće miješati u priču oko pobjednika.
Dakle, finale može početi, završni čin hrvatskog nogometa je pred nama, zazivamo dobar nogomet i spektakl.

Linker
15. svibanj 2024 09:21