Lindon Selahi, Franjo Ivanović i Emmanuel Banda

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
RJEŠENJE SE NAMEĆE

Kraj afere na Rujevici? Sopić našao ‘zamjenu‘ za Selahija, mogao bi postati jedan od najvećih transfera Rijeke

Trebao bi biti novi korektor vezne linije, spona između obrane i napada
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 23. prosinac 2023. 11:59

Lindon Selahi vjerojatno je odigrao svoje posljednje minute za Rijeku. Bez obzira dogovore li se njegov novi menadžer i klub oko eventualnog produžetka ugovora, teško je za vjerovati da bi predsjednik Damir Mišković, nakon što je u dva navrata dobio "rogove" i lažna obećanja, prešao preko vlastitih principa i stiska ruke koji mu je, kako je i sam nedavno naveo, mnogo važniji nego potpis na nekom papiru.

Karijera donedavnog zadnjeg veznog Rijeke, koji je u Sopićevoj formaciji samostalno igrao zadnjeg veznog igrača, može se stoga razviti u dva smjera: prvi je onaj koji Selahi definitivno želi izbjeći, a to je sjedenje na tribinama i samostalno treniranje do 15. lipnja, odnosno do isteka ugovora s Rijekom, a drugi je produžetak suradnje na obostrano zadovoljstvo i ekspresna prodaja na još veće zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, posebice osoba koje brinu o njegovoj karijeri.

Doduše, pravo je pitanje što Selahi uistinu želi, kao povremeni reprezentativac Albanije svojim je dosadašnjim, ali i budućim, prezentacijama u Rijeci sigurno mogao izboriti svoje mjesto u nacionalnoj vrsti i sučeliti se, između ostaloga, s Hrvatskom na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, no ta opcija, barem u dresu Rijeke, gotovo je nemoguća.

Rijeka, s druge strane, ne mora brinuti oko njegovog nasljednika. Riječko dijete, mladi reprezentativac i veznjak Bijelih, Veldin Hodža, već je i prošle sezone naznačio svoj ogromni potencijal, a izostankom Selahija, posebice u posljednjem dvoboju protiv Rudeša, pokazao je da itekako može odigrati tu poziciju, što samostalno, što u paru kako je to svojevremeno radio upravo sa Selahijem.

image

Veldin Hodža

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U ovoj polusezoni, odnosno od dolaska Željka Sopića, Hodža je postao kolateralna žrtva promjene sustava, s 4-2-3-1 kako je uglavnom igrao Sergej Jakirović, na 4-1-4-1, što je omiljeni sustav zagrebačkog trenera na klupi Rijeke. Preciznije, Hodža je postao žrtva sustava, odnosno dolaska Marka Pjace, Rijeka si naprosto teško može priuštiti da bilo tko iz ofenzivnog kvarteta Pašalić-Fruk-Janković-Pjaca sjedi na klupi i ne participira u igri od prve minute, no i to bi se trebalo promijeniti u nastavku polusezone.

Bez odmora

Istina, participirao je Hodža u 16 od 18 ovosezonskih odigranih utakmica Rijeke, no definitivno se broj minuta koje je proveo na terenu smanjio u odnosu na prošli dio sezone, u prosjeku je na terenu provodio 52 minute po susretu. Niti Sergej Jakirović ove sezone nije u punom potencijalu koristio usluge Hodže iza kojeg je višemjesečno igranje nogometa bez prave pauze. Nakon završetka prošle sezone, Hodža, Galešić i Frigan, tadašnji mladi reprezentativci, imali su svega nekoliko slobodnih dana prije nego što su se priključili pripremama U-21 reprezentacije za Europsko prvenstvo na čelu s izbornikom Draganom Skočićem. Takav "nenormalni" ritam mora ostaviti traga i na mladim igračima koji su se također tek naknadno priključili momčadi pripremama za novu sezonu. Stoga nema sumnje da će Galešić i Hodža, nakon što se dobro odmore za predstojeće blagdane, puni motiva i, što je još bitnije, odmorni, ući u pripreme za nastavak sezone od drugog dana nove kalendarske godine.

Zanimljivo, upravo je mlada reprezentacija, koja je Hodžu "koštala" nešto skromnijeg ulaska u sezonu, pomogla 21-godišnjem veznjaku tijekom posljednjih mjeseci gdje je manje participirao u igrama Rijeke. Izbornik Skočić i dalje cijeni njegove usluge, unatoč nešto manjem broju minuta u bijelom dresu, Hodža je redovno pozivan na reprezentativne akcije u kojima je bio jedan od najboljih igrača na terenu. U četiri utakmice skupine G kvalifikacija za Euro mladih reprezentacija, Hodža je u tri navrata igrao cijelu utakmicu dok je jedino u domaćoj pobjedi protiv Bjelorusije participirao posljednjih 13 minuta. Ukazano povjerenje riječkom je stručnom stožeru vratio na najbolji mogući način, s dva pogotka i jednom asistencijom u spomenuta četiri dvoboja.

Odlaskom, odnosno suspenzijom Selahija do isteka ugovora, Veldin Hodža trebao bi biti novi korektor vezne linije, spona između obrane i napada. Istina, Hodža nije identičan tip igrača kakav jest Selahi, Hodža u sebi ima više "vica" i nešto manje agresije kada je u pitanju razbijanje protivničkih napada, no to nipošto ne znači da neće biti uspješan na toj poziciji. Bude li potrebe, Sopić uvijek uz Hodžu može dodati Bandu ili Petroviča, dvojicu veznjaka koji trenutno nisu u prvom planu, a koji imaju kvalitetu ozbiljnije participirati i podići kvalitetu igre Rijeke.

Veći transfer od Friganovog

Kada je Sopić nedavno pričao o dva, tri pojačanja koja bi Rijeci bila potrebna za napad na prvo mjesto, malo je vjerojatno da je mislio na poziciju za koju u aktualnom kadru mogu konkurirati trojica igrača. Bude li se u konačnici Sopić odlučio na dva posljednja vezna igrača, tada bi svakako trebalo računati i na jedno pojačanje u veznoj liniji jer će u tom slučaju Rijeka ostati na svega dva vezna igrača na klupi od kojih je jedan mladi Silvio Ilinković kojem Sopić, iz nekog razloga, i ne vjeruje previše...

Kako god bilo, nema sumnje da će Veldin Hodža pronaći svoje mjesto u proljetnoj Rijeci. Nije nevažno niti to što je predsjednik Mišković, u jeku "afere Selahi", kazao da je Veldin Hodža novi projekt riječkog kluba. Mlad, silno potentan, s još puno prostora za napredak, a već sada iskazuje neospornu kvalitetu na terenu, Hodža bi u skoroj budućnosti vrlo lako mogao ostvariti transfer čak i veći nego što je to ovog proljeća napravio Matija Frigan, njegov suigrač i prijatelj još od dana "morčića" u bijelome dresu...

Hodža za Rijeku

63 nastupa

4314 minuta

68 u prosjeku

3 pogotka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:24