Robert Palikuća

 TIMM SCHAMBERGER Dpa Picture-alliance Via Afp
ROBERT PALIKUĆA ZA SN

Hoće li Riječani biti kažnjeni zbog ZG debakla? Sportski direktor: ‘Morat će puno toga pretrpjeti...‘

‘Zamjerke prema HD-u? Pa što bi im zamjerali! Da ne vjerujemo Tadiću, ne bismo ga ni slali tamo.‘
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 14. ožujak 2022. 22:31

Nogometaši HNK Rijeke u susretu s Hrvatskim dragovoljcem imali su sjajnu priliku novom, petom pobjedom u nizu potvrditi svoju sjajnu formu kojom su "razmontirali" Hajduk na Poljudu prije nešto više od dva tjedna, te na krilima svojih navijača i sjajne atmosfere svladali Osijek i plasirali se u finale Kupa Hrvatske. Nogometaši HNK Rijeke, na čelu s Goranom Tomićem i njegovim stručnim stožerom imali su sjajnu priliku, zbog ranije poznatog ishoda Dinama i Hajduka, jednima se još više približiti u borbi za vrh ljestvice, a drugima još više pobjeći u istoj toj borbi.

I kada je cijela Hrvatska zbog raznih priča o "filijalama" i nepoštenju već upisala pobjedu Rijeke, a i navijači Rijeke su, zbog ogromne razlike u kvaliteti, zbog sjajne forme svojih ljubimaca, kao i zbog činjenice da je Rijeka u borbi za sam vrh dok su Dragovoljci već praktički putnici u Drugu ligu, očekivali isti ishod stigao je ne hladan, nego polarni tuš. Nogometaši HNK Rijeke imali su sjajnu priliku koju su uspjeli "prokockati" na terenu poput kakvog okorjelog hazardera u zadimljenom separeu, umjesto pete pobjede za redom vratar Nediljko Labrović, jedini igrač u polju koji je bio na visini zadatka, spašavao je i ono malo što se spasiti dalo u susretu koji, prema prikazanoj igri, ničime nije odavao da je između dva protivnika razlika na prvoligaškoj ljestvici uoči dvoboja iznosila čak 42 boda.

Neupućeni promatrači bi sigurno dali "ruku u vatru" da je domaćin u susretu bio taj s ogromnom prednošću. No eto, i ovaj susret je dokaz da nogomet uistinu piše svakojake priče, ova riječka, kada je protekli tjedan u pitanju, imala bi poetski naziv "preko zvijezda do trnja". I porazi su sastavni dio nogometa, samo...

Generalni menadžer za sport HNK Rijeke Robert Palikuča teško je pronalazio prave riječi, i dan nakon sigurno neprospavane noći, za ovaj težak poraz Bijelih u Kranjčevićevoj.

- Jako težak poraz za nas. Uspjeli smo stvoriti jako dobru atmosferu u klubu i oko kluba, u borbi smo za dvije titule, fantastično smo odigrali i odradili i dva velika derbija u posljednje vrijeme i onda uslijedi ovakav poraz. Razočaranje je ogromno, ogromno. Jednostavno nismo imali nikakav pristup, niti smo očito u glavama bili spremni za ozbiljan pristup toj utakmici bez obzira što smo se energetski očito potrošili u Kup susretu s Osijekom. To nije nikakvo opravdanje, očito nismo bili spremni prihvatiti tu priliku koja nam se pružila. Da smo mi bili ti koji smo izašli na teren kako su izašli naši dečki koji su gore na posudbi i njihovi suigrači bila bi to sigurno puno bolja utakmica za nas, ali nismo. Ovako su se, imam osjećaj, svi oslanjali na nekog drugog na terenu, da će netko drugi to riješiti, da će netko drugi dobiti individualne duele, tako ne možeš pobijediti nikoga u ovakvom HNL-u, u uvodu je kazao Palikuča.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

Problem je u glavama

Kroz svoje riječi i sam sportski direktor je naglasio da je su glavni razlozi ovakvog poraza psihološke naravi. Trener Goran Tomić je i uoči dvoboja upozoravao na taj psihološki aspekt i pristup utakmici, očito taj dio nije uspio u dovoljnoj mjeri prenijeti svojim pulenima koji su igrali ispod svake razine. Nije problem u porazu, i porazi su sastavni dio sporta, no poraz od posljednjeplasirane ekipe, a napose igra zbog koje Bijeli mogu biti sretni da su primili "samo" dva pogotka bole puno više od gubitka ta iznimno bitna tri boda koja bi Rijeku "torpedirala" na vrh ligaške ljestvice. U ovom slučaju torpedo je postao – bumerang.

- U ovom susretu problem je sigurno bio u glavama. Samo glava, ništa drugo. Koliko si ti spreman sebe dati i "uložiti" u ekipu protiv posljednje momčadi lige...Teren nije toliko dobar kao na Rujevici, nije bilo niti toliko publike koju imaš kući ili na nekim derbijima, ma pusti sve to sa strane. Protiv Osijeka imamo sjajnu atmosferu, pun stadion, "napaljene" navijače, sve ono što poželjeti možeš uoči izborenog finala na Poljudu...Moraš se posložiti u glavi da bi uspio, u takvoj utakmici kao što je bila ova s Dragovoljcem, uzeti bodove i riješiti je u svoju korist, mi to nismo napravili, dodao je Palikuča.

Ovaj poraz sigurno nitko nije očekivao, Bijeli su u ovoj sezoni u nekoliko navrata pokazali kako ova momčad ima karakter u trenutcima kada je to možda bilo i najpotrebnije, no uoči ovog susreta negdje je očito došlo do "kratkog spoja". Nije opravdanje, no možda se i u igrače Rijeke podsvjesno uvukla priča koja se u medijima potencirala danima uoči ovog ogleda – priča o "filijali" i unaprijed upisanim bodovima. Ako je nešto dobro ispalo iz ovog poraza kada je prva momčad Rijeke u pitanju, onda je to svakako činjenica da je teren demantirao sve te "priče i pričice" oko upitne regularnosti prvenstva. Nikakva je to utjeha za Tomića i njegove pulene, no Rijeka je barem pokazala da je – poštena. Na stranu odlična igra Dragovoljca u tom susretu ovog puta, tu pobjedu upravo im je omogućila Rijeka.

- Ako vi tu tezu o unaprijed upisanim bodovima spominjete na taj način, ja mogu samo reći da, ako u našim redovima postoje igrači koji su s takvim mislima išli u Zagreb, onda će ti igrači jako teško napraviti neku dobru karijeru. Bez profesionalnog pristupa nemaš ništa. Možeš uvijek biti nekakav solidan igrač, ali takvim stavom pokazuješ puno više, odnosno puno manje...Ne treba sada od svega raditi još veći problem nego što on jest, no ovo je za nas ogroman šamar i nevjerojatno razočaranje. A taj osjećaj, da se sramotiš, ti mora biti motivacija da se ovo u budućnosti ne ponovi i da ti to bude dodatna snaga za Goricu i sve ostale utakmice koje slijede, uključujući i finale Kupa. Ova liga je postala prejaka i preozbiljna da bi ti igdje mogao pobijediti bez maksimalnog angažmana.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

Sportski duh i fair play

Trener Dragovoljca Dragan Tadić, koji je donedavno bio prvi čovjek riječkih juniora, bio je sretan izvedbom svojih pulena, mahom riječkih igrača na posudbi ili donedavnih igrača Rijeke koji su se naprosto htjeli pokazati i dokazati pred "svojima". Palikuča im može samo čestitati na izvedbi.

- Bilo je tu nekih priča, prozivanja i glupih teorija u zraku uoči susreta, no ti riječki momci i trener su pokazali što je sportski duh i što je "fair play". U svim segmentima, kada je nogomet u pitanju, ja se nadam da nikada više nećemo morati slušati i čitati takve gluposti kojih je bilo posljednjih dana. Ovo je ozbiljna natjecateljska liga i svi ti naši mladi momci koji su tamo su željni dokazivanja i kao momčad i kao pojedinci. Naravno da je njima svima cilj vratiti se na Rujevicu u našu momčad. U trenera Tadića vjerujemo, zato smo ga i dali tamo, vjerujemo u njegov rad s mladim igračima, zna s njima raditi i napraviti igrače od njih. To se i pokazuje kroz ovu polusezonu, koliko god su im uvjeti teški. Nisu niti pripreme zajedno odradili, ali vidi se kvaliteta tih momaka. U jednom maksimalnom pristupu, a i jučer su demonstrirali svoj talent, pokazali su zašto su pod ugovorom kod nas. Vjerujem da će puno njih u skoro vrijeme zaigrati na Rujevici. Nema zamjerki prema igračima i Tadiću? Ma kakvi, pa odradili su najpoštenije susret što su mogli prema sebi i prema sportu. Od fair playa za ligu pa do fair playa u susretu. Apsolutno korektno su se ponašali i na terenu, dodao je Palikuča.

Morat će puno toga istrpjeti u javnosti

Upitali smo sportskog direktora hoće li možda posegnuti i za nekim kaznama u skladu s Pravilnikom kluba. Naravno, ništa nije crno – bijelo, niti će jedan poraz odrediti sudbinu nogometaša Rijeke, pa iako on bio i od posljednjeg Hrvatskog dragovoljca, no činjenica je da će sigurno ostaviti traga na momčadi, kao i to da bi ova tri izgubljena boda mogla u konačnici Bijele puno više koštati jedne izgubljene utakmice. Pitanje je samo u kojem će smjeru Rijeka sada nastaviti "teći", Tomić i igrači imali su idealan trenutak kojeg nisu uspjeli iskoristiti.

- Rezultat i sve ovo što im se sada događa nakon utakmice im je najteža kazna. Do sljedeće utakmice će morati puno toga istrpjeti u javnosti i jedino ispravno je što prije dočekati iduću utakmicu kako bi što prije skinuli "mrlju" sa sebe. Velika im je kazna uopće dočekati i u ovakvom se okruženju pripremati za Goricu, dodao je Palikuča za kraj.

Pavičić upitan za Goricu

Da nesreća nikada ne dolazi sama pokazala je i ozljeda Domagoja Pavičića. Riječki veznjak, koji u posljednje vrijeme igrao u sjajnoj formi, u porazu svoje momčadi igru je napustio u 32. minuti susreta nakon jednog duela, do tada je možda i jedini nešto pokušavao odigrati...

- Domagoj je dobio jedan jaki udarac, napravio se hematom. Sigurno je jako bolno i koči te u igri, vidjet ćemo hoće li ga medicinska služba uspjeti osposobiti do idućeg susreta s Goricom, kazao je Palikuča.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 14:06