Marco Pašalić, Emmanuel Banda, Emir Dilaver

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
U ŽIVOTNOJ FORMI

‘Eksplozija‘ novog Vatrenog: ‘To mi je najbolja odluka u životu, sad možemo napraviti velike stvari‘

Cijena mu je s 350.000 narasla na 3,5 milijuna eura u samo šest mjeseci
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 23. prosinac 2023. 15:02

Nedavno ažurirane cijene na Transfermarktu, svjetski popularnoj web stranici čiji je vlasnik ugledni njemački nakladnik Axel Springer SE, a koja se uz statističke podatke bavi i procijenjenom tržišnom vrijednosti nogometaša, osjetno su (za gotovo jednu četvrtinu) podigle vrijednost riječke momčadi, koja je na predstojeće blagdane otišla kao drugoplasirana momčad državnog prvenstva, odmah iza nogometaša splitskoga Hajduka.

Poput blockbustera

I dok SuperSport HNL još uvijek na toj nogometnoj platformi iskazuje određene anomalije, poput činjenice da drugi najskuplji igrač lige nema niti minute odigrane u netom završenoj polusezoni, Marco Pašalić i njegov rast vrijednosti pravi je primjer valorizacije njegovih igara i uopće dolaska u Rijeku.

Do prije koji mjesec za poneke gotovo anonimni član druge momčadi dortmundske Borussije (za čiju prvu momčad ima jedan nastup od 10 minuta) trenutno živi svoj san, poput nekog “blockbuster” filma sportske tematike gdje se krv, znoj i suze u konačnici višestruko - isplate.

Deset puta veća procijenjena cijena danas, u odnosu na šest mjeseci ranije (s 350 tisuća eura na 3,5 milijuna eura), ogroman je iskorak za igrača koji je gotovo od prvog dana, odnosno, od prvih minuta u bijelom dresu, pokazao itekako zavidne nogometne vještine, prije svega maestralni udarac svojom “topničkom” ljevicom.

Osim riječke publike, čiji je miljenik postao vrlo brzo, sve više počelo se pričati i o njegovoj potencijalnoj reprezentativnoj karijeri, posebice nakon što je Dalićeva momčad upala u mini-krizu pred sam kraj kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj.

image
RONALD GORSIC Cropix

Sedam pogodaka uz dvije asistencije u dosad 23 odigrane utakmice u svim natjecanjima za Rijeku ove sezone konačno su ga dovele i među izabranu vrstu, za koju je još početkom rujna uživo navijao s tribina Rujevice, a dva mjeseca kasnije osobno je sudjelovao u pobjedama nad Latvijom i Armenijom.

- Jako pozitivno sam se iznenadio kad je došao poziv, još uvijek sam u šoku da ti se život može tako brzo promijeniti i da ti se san ostvari u sekundi - govorio je Pašalić nekoliko trenutaka nakon spoznaje da je postao hrvatski nogometni reprezentativac.

S ponosom i osmjehom

Podvukao je sljedeće...

- Zvao me naš sportski direktor, gospodin Raić Sudar, i kazao mi da moram što prije biti u Zagrebu na okupljanju reprezentacije. To mi je bio najveći san u životu i mogu sada ponosno kazati da mi se taj san i ostvario.

S ponosom i osmjehom na licu Rijeka je, nakon dužeg vremena, u reprezentaciji dobila igrača koji bi mogao ozbiljno participirati i na predstojećem Euru, a malo je falilo da se riječki ofenzivac već u svom reprezentativnom debiju upiše u strijelce.

Naravno, u polusezoni koja dolazi, Pašalić bi, uz suigrače, trebao pružati barem jednako kvalitetne, ako ne još i bolje igre, kako bi zadržao svoj zvjezdani status i kako bi gurao Rijeku prema najvišim ciljevima.

Borba oko punog plijena

S Pašalićem, Frukom, Jankovićem, Pjacom i Ivanovićem, uz još dva-tri igrača koje bi Rijekin predsjednik Damir Mišković doveo tijekom prijelaznog roka, Rijeka bi se itekako mogla upustiti u borbu s Hajdukom i Dinamom oko punog plijena.

Pašalića su nerijetko kroz karijeru podcjenjivali, u Rijeci je napokon dobio “sebe”, dobio sve. I uspjeh Rijeke se često podcjenjuje, možda je baš, s Marcom Pašalićem kao jednim od lidera momčadi, došlo to vrijeme...

- S Rijekom mogu napraviti velike stvari, imamo jako dobru momčad i dolazak na Rujevicu mi je najbolja odluka u životu - svako malo će istaknuti Rijekin ofenzivac. Zašto mu ne vjerovati...

Najvrjedniji igrači HNL-a

1. Martin Baturina (Dinamo)

18,00 milijuna €

2. Luka Vušković (Hajduk)

7,00 milijuna €

3. Marko Livaja (Hajduk)

6,50milijuna €

4. Rokas Pukštas (Hajduk)

6,00 milijuna €

5. Bruno Petković (Dinamo)

5,00 milijuna €

6. Toni Fruk (Rijeka)

3,50 milijuna €

Marco Pašalić (Rijeka)

3,50 milijuna €

Nediljko Labrović (Rijeka)

3,50 milijuna €

Marko Bulat (Dinamo)

3,50 milijuna €

Mauro Perković (Dinamo)

3,50 milijuna €

Filip Krovinović (Hajduk)

3,50 milijuna €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. lipanj 2024 03:16