Sergej Jakirović i Zoran Zekić

 GORAN MEHKEK Cropix
DERBI PORED DRAVE

Može li Zekić zaustaviti Jakirovića? Bijelo-plavi traže izlazak iz crne rupe, a trenera muče dva pitanja

Dinamov trener momčad vraća na tvorničke postavke, startat će nominalno najjača momčad
Piše: Gradimir Đukarić, Davorin OlivariObjavljeno: 03. ožujak 2024. 10:43

Dinamo je u odličnom raspoloženju u subotu oko 14 sati otputovao za Osijek, gdje se u nedjelju sudara s momčadi Zorana Zekića. Optimizam poput kvasca bubri iz svake maksimirske pore nakon sjajnih rezultata u posljednje vrijeme, nakon izbacivanja Betisa, pobjeda nad Rijekom u HNL-u i Goricom u Kupu. Prije nego što će Modri krenuti prema Slavoniji, svi putnici pustili su u eter rečenicu:

- Ako pobijedimo u Osijeku, mi smo prvaci, nitko nas više ne može zaustaviti!

Da, ima smisla, trijumf u Opus Areni nakon svega bio bi definitivno “šlag na tortu” i ogroman korak prema obrani titule, no svi u zagrebačkim redovima očekuju zahtjevan posao. Naime, dva puta se Dinamo ove sezone “provukao” protiv Osijeka. Ljetos u Opus Areni u utakmici nakon koje se i dan-danas, šest mjeseci kasnije, vuku repovi, vodili su Bijelo-plavi 2:0 do 70. minute, u 87. još su imali 2:1 prednost i na kraju izgubili nakon dva dosuđena kaznena udarca za Dinamo. Digli su se iz Osijeka nakon te utakmice, klub je dan kasnije pozvao na odgovornost tadašnjeg predsjednika sudačke komisije Brunu Marića i tražio promjene u sudačkoj organizaciji.

image
VLADO KOS Cropix

Šest mjeseci kasnije nezadovoljstvo navijača Bijelo-plavih nije ništa manje. Štoviše, nećemo pogriješiti ako kažemo da je još i veće nakon što su prije nekoliko dana objavljene snimke komunikacije između suca Zebeca i VAR suca Bebeka kod dosuđivanja drugog kaznenog udarca i nakon što je postalo jasno kako postoje različiti audio snimci situacije kod drugog jedanaesterca, jedna s utakmice, a druga “radna”, naknadno snimana. U posljednjoj međusobnoj utakmici, igranoj na Maksimiru, bilo je opet dramatično, a Osijek je ostao bez boda opet u kasnoj fazi, nakon primljenog gola u 90. minuti.

Bijelo-plavi treći pokušaj za osvajanje bodova protiv Dinama ove sezone očekuju u čudnoj atmosferi. Za razliku od Modrih, koji su uhvatili niz pozitivnih rezultata, Osijek je još jednom bolno “kleknuo” s ambicijama ispadanjem u četvrtfinalu Kupa protiv Lokomotive, što je izazvalo nezadovoljstvo među navijačkim pukom. Zoran Zekić je ogled u Kranjčevićevoj najavljivao kao utakmicu sezone, no nakon svega što se naknadno izdogađalo utakmica sezone bit će ova iduća u kojoj navijači žele vidjeti iskupljenje svoje momčadi.

Plan B postao plan A

Osijek, inače, ove sezone ne samo da ne zna za pobjedu protiv Dinama, nego niti za pobjedu u nekom derbiju u Opus Areni (poraz od Dinama, poraz i remi protiv Hajduka, neodlučeni ishod s Rijekom), a sada se igrači u Bijelo-plavom nose s dodatnim imperativom. Ispadanje u četvrtfinalu Kupa nakon serije neuvjerljivih utakmica na gostovanjima okrenulo je navijače protiv dijela igrača koji se sada nose s pritiskom kakav do sada nisu imali. Pa ipak, bez obzira na tešku atmosferu oko kluba, opet će Opus Arena biti puna.

image
RONALD GORSIC Cropix

U kup-utakmici u Kranjčevićevoj Zekićev Plan B postao je Plan A. Krenuo je od prve minute u rombu s dvojicom napadača, što mu je prethodno u dvije utakmice dalo rezultat, ali u utakmici sezone nije bilo tako. Hoće li Mierez i Almasi napasti Dinamo od prve minute ili će se Zekić odlučiti na drugačiju varijantu ostaje za vidjeti. Iz perspektive trenera Osijeka, manje je važno s koliko napadača počne utakmicu, a puno je bitnije koliko mu igrača ulazi u završnicu.

- Možemo stalno lamentirati o tome. Bitna je igra momčadi i onda se to odrazi. Možeš igrati s jednim napadačem ako imaš raspoloženu momčad i onda s krilima i veznim igračima dolaziti sa što više igrača u završnicu da budeš opasniji. Protiv Lokomotive ideja je bila kakva je bila zbog terena kakav je bio, probali smo težište igre prebaciti na Lokomotivinu stranu. Nije to bilo čak ni loše, ali opet u priključku nismo bili dobri. Možemo lamentirati o tome - Plan A ili Plan B - i meni je zlo od toga. Jednostavno mora svima kliknuti u glavi. U kakvom god da sustavu izađemo to je fluidno tijekom utakmice i moramo biti spremni na sve - kazao je trener Bijelo-plavih.

image

Zoran Zekić

DAMIR KRAJAC Cropix

Kako će igrati tek je jedno pitanje koje muči Zekića, drugo je s kime će igrati. Šanse da Jurišić zaigra gotovo da i ne postoje, što će posljedično značiti kako će trener Bijelo-plavih opet morati izmišljati rješenja na lijevom boku na kojem će opet zaigrati netko kome to nije primarna pozicija. Vjerojatno Omerović.

Uloga Kristijana Lovrića ionako je u posljednje vrijeme sporedna, u posljednje tri prvenstvene utakmice zamijenjen je već na poluvremenu, a jednu je odgledao s klupe, no ni njega Zekić izvjesno neće imati u zapisniku nakon što se ovaj požalio na bol u trbušnom zidu i već neko vrijeme radi odvojeno od momčadi. Bilo je igrača koji su se nakon dvije utakmice u pet dana na lošem terenu u Kranjčevićevoj žalili na probleme, no oni ne bi trebali biti takvi da dovedu do novih izostanaka.

S druge strane, nakon što je potpuno izrotirao sastav u četvrtfinalu Kupa protiv Gorice, Dinamov trener Sergej Jakirović momčad vraća na tvorničke postavke, u srazu s Osječanima startat će nominalno najjača momčad, onaj već poznati udarni sastav, dvojba jest samo hoće li od prve minute startati Petar Sučić ili Arijan Ademi.

ZADNJIH PET U OSIJEKU

HRVATSKA LIGA 29/08/21.

Osijek - Dinamo 0:2

HRVATSKA LIGA 27/02/22.

Osijek - Dinamo 1:0

HRVATSKA LIGA 29/10/22.

Osijek - Dinamo 1:0

HRVATSKA LIGA 07/05/23.

Osijek - Dinamo 0:0

HRVATSKA LIGA 03/09/23.

Osijek - Dinamo 2:3

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 01:38