VLADO KOS/CROPIX
AVANTURA ŽIVOTA

Kineski život Mile Škorića: ‘Kao da igram Ligu prvaka. Trener je odmah htio da postanem kapetan‘

"Grad ima 11-12 milijuna stanovnika i nije baš pametno lutati jer ćeš se lako izgubiti"
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. travanj 2023. 17:40

Kineska avantura Mile Škorića počela je sa stilom. Istina, njegovi Cangzhou Mighty Lionsi nisu pobjedili u premijernoj utakmici sezone na gostovanju kod Tianjin Jinmen Tigera (završilo je 1:1), ali ikona bijelo-plavih svoju je novu momčad, za koju je potpisao tek prije desetak dana, na travnjak izveo kao kapetan! Prvi puta od ljeta 2013., nakon deset uzastopnih godina koje je proveo u Gradskom vrtu, na travnjak je izašao u dresu koji nije Osijekov.

- Bilo je isprva malo neobično i čudno, ali kako je utakmica odmicala sve sam se više snalazio. Prvi dojmovi kineske lige su jako dobri. Na utakmici je bilo preko 30.000 gledatelja, a uvjeti su vrhunski... Kao da igraš Ligu prvaka! Svakako zanimljivo - javio e Škorić.

Promijenio klub i ligu, čak i kontinent na kojem igra nogomet, ali jedno je ostalo isto - traka oko ruke. Odluka trenera da će preuzeti kapetansku traku odmah po dolasku u klub, nakon svega nekoliko odrađenih treninga, i njega je iznenadila.

- Pričao sam nekoliko dana prije utakmice s trenerom i rekao mi je kako želi da budem kapetan jer odmah vidio kako imam liderske sposobnosti. Znaju u klubu kako sam dugo bio kapetan Osijeka pa je sigurno i to imalo utjecaja na njegovu odluku jer imam iskustva u tome kako voditi ekipu. Rekao mi je kako želi da budem vođa na terenu i da mi zato daje traku.

U Kinu je Škorić došao kao stoper, a premijernu utakmicu u novom klubu odigrao je kao veznjak.

- Vraćam se na početak haha... Da, igrao sam veznog. Trener mi je rekao: "Znam da to nije tvoja prirodna pozicija, ali ono što sam vidio na treningu vidim da imaš dobru tehniku i pas, da možeš odigrati loptu između linija"...

image

Mile Škorić u novom dresu

Sun Fanyue/xinhua News/profimedia

Trener Lionsa Junzhe Zhao, inače pomoćnik kineskog izbornika, izgleda nije znao kako je Škorić u karijeri igrao baš na svakoj poziciji i da samo još nije stavio vratarske rukavice i stao među vratnice.

- Rekao je da ćemo probati prvu utakmicu počnem u veznom redu, a na kraju sam na toj poziciji ostao svih 90 minuta.

Isti dan kada je Škorić predstavljen u novom klubu, Lionsi su promovirali i Nizozemca Jürgena Locadiju koji je inače odmah i zabio u prvom nastupu. Stari je to Škorićev znanac, igrali su jedan protiv drugoga u onom slavnom dvomeču bijelo-plavih i PSV-a. Nije propustio donedavni kapetan Osijeka priliku podsjetiti novog suigrača da ga je u ljeto 2017. dva puta pobijedio u kvalifikacijama za Europsku ligu.

- On se brzo nakon te naše utakmice prodao u Brighton za 18 milijuna eura. Odličan igrač kojem je, ne znam zašto, karijera malo krenula nizbrdo. Kada smo se upoznali u Kini, a prošlo je od našeg zadnjeg susreta skoro šest godina, rekao sam mu kako smo igrali jedan protiv drugog. Trebalo mu je malo vremena, ali onda sam mu pokazao fotografiju s utakmice i sjetio se haha...

Odigrao je Škorić prvih 90 minuta u kineskom nogometu, ali dovoljno da stekne prve dojmove.

- Trebam još vidjeti te njihove najjače momčadi, ali moram priznati da je dobra kvaliteta nogometa. Momčadi su motorične. Dok u HNL-u više prevladava taktika i čekanje na šansu ovdje se stalno ide gore - dolje. Svaka ekipa ima nekoliko odličnih stranaca. Evo sad je protiv nas igrao Mérida koji je igrao za Arsenal, Atletico Madrid, Sociedad i Slovenac Berić koji je nekad igrao za Anderlecht, Sturm, Saint-Étienne... Igra se malo življe i taktički "divljije" nego kod nas, ali dobar se nogomet igra u Kini. Jako dobar - veli.

image
MARKO MRKONJIĆ/Cropix

Nije samo nogomet dobar nego i posjeta, navijači napokon nakon dugo vremena mogu opet masovno na tribine.

- U Kini su tek nedavno popustile mjere zbog korone. Utakmice su se igrale bez gledatelja i ljudi su se zaželjeli nogometa. Prvi puta su nakon dugo vremena gledatelji mogli doći bez ograničenja i, koliko čujem, svi stadioni su na otvaranju sezone bili jako dobro popunjeni.

Sa prilagobom nije, kaže, imao nikakvih problema.

- Brzo sam se priviknuo na promjenu vremenske zone i nisam imao problema sa spavanjem. Ma sve je zasad odlično, momčad je smještena u hotel, družim se uglavnom s drugim strancima u momčadi. Grad je od 11-12 milijuna stanovnika i nije baš pametno lutati jer ćeš se lako izgubiti. Ali imam u blizini Starbucks, blizu mi je i veliki tržni centar pa tu malo prošećem. Za mjesec-dva trebala bi mi se obitelj priključiti. Griješio bih dušu kada bi drugačije rekao, ali zasad je sve super, organizacija u klubu je odlična, odvoze te i dovoze te gdje god treba...

Organizacija kluba je besprijekorna. Doduše momčad mora putovati baš na svaku utakmicu čak i kada su domaćini.

- Treniramo u Shijiazhuangu, a domaće utakmice igramo u Cangzhou, a to je grad udaljen na dva sata vožnje. Priča se da ćemo se trajno preseliti u Cangzhou, ali još se ništa ne zna definitivno.

A hrana?

- Izgubio sam dva kilograma. ali nije toliko problematično koliko sam mislio da će biti - smije se Škorić.

I za kraj smo ostavili najteže pitanje - Osijek. Donedavni kapetan bijelo-plavih i u Kini redovno prati utakmice kluba kojem je dao 14 godina svoje karijere. Otkako je otišao iz Gradskog vrta situacija se promijenila, ali na gore. Osijek je nastavio crni niz bez pobjede koji se oduljio na 11 utakmica i posljedično izgubio treću poziciju na prvenstvenoj ljestvici koju je držao još od prošle jeseni.

image
MARKO MRKONJIĆ/Cropix

- Svakodnevno sam kontaktu s bivšim suigračima. Žao mi je zbog rezultata utakmice s Lokomotivom jer je Osijek igrom zaslužio napokon pobijediti, ali opet nesreća, baš mi je bilo krivo... Ne ide, negdje smo se očito i zamjerili sreći - kaže Škorić koji vjeruje u uzlet momčadi koju je donedavno predvodio.

- Bit će još borbe za to treće mjesto, iako sada i četvrto mjesto vodi u Europu. Tu poziciju, siguran sam, nećemo izgubiti, ali i dalje vjerujem kako ćemo na kraju sezone ipak biti treći - zaključio je.


Dva Hrvata u kineskoj Superligi, a obojica kapetani

U kineskoj Superligi ove sezone igraju dvojica hrvatskih nogometaša i, zanimljivo, obojica su kapetani svojih momčadi.

Škorić je bio jedan od najboljih na terenu u remiju Tianjin Jinmen Tigera i Cangzhou Mighty Lionsa (1:1), tek je strijelac Locadja bio bolje ocijenjen od dojučerašnjeg kapetana Osijeka. Škorić se na novoj-staroj poziciji brzo snašao. Za 90 minuta imao je 38 dodavanja, prošla su mu tri od četiri driblinga koja je pokušao, osvojio je deset duela, a njegov nastup Sofascore ocijenio je sa 7,2.

Istovremeno Franko Andrijašević bio je najbolji pojedinac u pobjedi njegovog Changchuna kojeg je predvodio kao kapetan na gostovanju kod Zhejianga (2:0). Iako nije zabio, pa ni asistirao, oko njega se vrtjela igra. Imao je 29 točnih dodavanja, od čega jedno ključno, prošla su mu tri driblinga, osvojio je 12 duela... Dovoljno da na Sofascoreu zasluži ocijenu 7,6. Bivši kapetan Dinama Arijan Ademi prvu utakmicu za Beijing Guoan počeo je, pak, kao napadač!? Njegova nova momčad odigrala je 1:1 protiv Meizhou Hakke, a prema Sofascoreu, 31-godišnji Makedonac je bio najslabije ocijenjeni igrač (6.4) svoje momčadi.

Linker
28. travanj 2024 03:59