VOJKO BASIC Cropix
VRATARSKA POSLA

Niti je Istra pogriješila s Majkićem, niti je Hajduk uprskao s Lučićem koji se s Bijelima vraća u Pulu

Trenutačno prvi poljudski vratar među Bijele je stigao iz zeleno-žutih redova
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. travanj 2023. 10:54

Kad vas nogometni kolos kao Bayern München selekcionira i dovede u svoje redove, onda je jasno da imate značajne potencijale.

Priča o karijeri Ivana Lučića (28) obilježena je tim transferom iz austrijskog Rieda 2014. godine. Dvije godine u Münchenu, trenirati s Neuerom i drugim akterima tog vrhunskog kluba, privilegij je čak i onda kada se čovjek ne uspije izboriti za iskorak. Ivan Lučić išao je dalje u engleski nogomet, pa u danski, da bi se stabilizirao u bečkoj Austriji. Nakon dvije godine, točnije u studenome 2020., ondašnji sportski direktor Istre 1961 Dario Dabac potpisao je jedan od svojih najuspješnijih transfera na Drosinu...

U dresu Istre 1961 je Lučić, inače rođen u Beču, odigrao u dvije godine i dva mjeseca ukupno 61 utakmicu. U 8 navrata je sačuvao svoju mrežu netaknutom. Njemačkog stila branjenja, bez suvišnih akrobacija i bez želje za estetskim paradama, Lučić se u Istri prometnuo u pouzdanog aktera Zeleno-žutih. Unutar 2021. i prve polovice 2022. godine branio je u kontinuitetu kvalitetno i bio je jedan od najboljih vratara u ligi. Uz to, postao je i kapetan Istre 1961.

Logično će se netko pitati, a zašto je onda Lučić u jesen 2022./23. sezone sjedio na klupi, te onda u siječnju 2023. prešao u splitski Hajduk? Stvari su i to vrlo jednostavne i logične...

U startu napravio iskorak

Ivan Lučić je kvalitetan vratar, koji je imao određene ponude iz inozemstva i u Istri 1961 su znali da bi u ljeto prošle godine mogao otići. Zato su odlučili da odmah pruže šansu Lovri Majkiću, koji je bio projekt Istre i prije Lučićeva dolaska, ali je imao nevjerojatan slijed pehova sa zdravljem i praktično je dvije godine bio izvan pogona. Lučićeva inozemna opcija se izjalovila, vjerojatno i po pitanju uvjeta, te je ostao u Istri 1961.

Kako je Majkić pet godina mlađi, a pokazao se na visini zadatka, i kako je njegov ugovor bio bitno povoljniji za klub nego Lučićev, jasno je da su svi akteri ove priče imali interes da dođe do transfera.

Kad se činilo da će Lučić u inozemstvo, pojavila se opcija Hajduka, a kako on u javnim nastupima nikad nije krio da je navijač splitskog kluba, njegov transfer na Poljud pokazao se kao logično poklapanje interesa. Hajduk je trebao iskusniju pouzdanu vratarsku alternativu, Lučiću je trebao iskorak u novi izazov, a Istra 1961 je njegovim odlaskom uštedjela pola godine plaća za igrača koji je bio među najplaćenijima u klubu. Uz to, Istri se povjerenje u mladog Majkića pokazao kao puni pogodak...

U Splitu, to se brzo primijetilo, Lučić je u startu napravio iskorak. Korpulentni vratar od 194 centimetra istesao je “liniju” i po informacijama s lica mjesta maksimalno je radio i trudio se opravdati povjerenje Hajduka. Šansu je dobio 1. ožujka, u kup-utakmici s Osijekom u Gradskom vrtu, gdje je odmah pokazao pouzdanost. Lučić, to vide i laici, sjajno igra s nogom i po tom, danas vrlo važnom elementu za golmane, jedan je od najboljih u ligi. Do sada je odigrao pet utakmice za Bijele i osim poraza s Lokomotivom (3:4), Hajduk je s Lučićem na golu ostvario četiri pobjede (Osijek 2, Slaven Belupo 1, Šibenik 1).

U petak će na Poljudu iskusni Lučić prvi puta biti protivnik Istri 1961. U pulskom prvoligašu, koji je već promovirao Belju (Augsburg), Perkovića (Dinamo), kao i dužnosnike Darka Podnara (Dinamo) i Raić-Sudara (Rijeka), Lučićev status u Hajduku dodatni je pokazatelj iskoraka na Drosini.

Capan na bolovanju najmanje tri tjedna, protiv Milana i tako nema pravo nastupa

Hajdukov 19-godišnji veznjak Marko Capan zadobio je ozljedu gležnja lijeve noge tijekom kvalifikacijske utakmice hrvatske U-19 reprezentacije protiv Portugala zbog čega je morao napustiti igru u 29. minuti susreta.

Prve procjene govore kako će s terena izbivati najmanje tri tjedna, što znači da trener Ivan Leko na njega neće moći računati na barem još tri utakmice s Istrom 1961 kod kuće, Slavenom Belupom u polufinalu Kupa u Koprivnici 12. travnja, te nakon toga na gostovanju u Rijeci. Potom Bijeli 22. travnja igraju s Varaždinom, što se sada čini kao rubni datum do kojeg može biti fit, ali i ne mora. Utakmica u kojoj se ozlijedio igrana je 28. ožujka.

Za Capana bi načelno bilo logično, ako bi se oporavio, da bude na završnici Lige prvaka, no kako zbog žutih kartona nema pravo nastupa ionako je izgubljen za ogled s Milanom. Taj je susret 21. travnja. Finale se igra 24. travnja. (da)

Majstorović aut, Marešić i Matheus in

Pripremaju se Zeleno-žuti za utakmicu u Splitu, u još jednom od izazovnih petaka. Dojam je da su Istru 1961 svi već otpisali u kontekstu rezultata, pogotovo što je Hajduk osokoljen pobjedom u Šibeniku i približavanju vodećem Dinamu. Oživjele ambicije za naslov prvaka, naravno, potiču adrenalin na Poljudu, a Istra 1961 mogla bi biti optimalan suparnik da se euforija pojača. Gonzalo Garcia ima svoje probleme i dileme, ali ono što je izvjesno, neće odustati od svog stila igre. Dakle, bunkeri, elastični, moderni i kakvi god se frazama uljepšavali, neće biti izbor. To može olakšati posao suparniku, ali Garcia kaže da je to njegova filozofija nogometa. Igrati i nadigravati se. Za Poljud neće moći računati na Reda Boultama, koji je u Koprivnici dobio (opravdani) žuti karton broj 3. Neće biti ni Ante Majstorovića, koji je u prvoj utakmici za Istru vrlo jasno potvrdio kvalitetu više kategorije za Zeleno-žute. No, nakon duge pauze zbog operacija koljen, logično je da prvi nastupi provociraju mišićne disbalanse. To se mora proći, pa će tako Majstorović lagano istegnuće lože liječiti idućih tjedan dana. No, vraća se Dario Marešić, koji je dobro igrao prije suspenzije, kao i Abdallahi Mahmoud. Uz to, oporavio se i Darwin Matheus od upale uha. čak je i Mateo Lisica u punom pogonu. (rm)

LUČIĆ ZA ISTRU

61 utakmica na golu

97 pogodaka primio

LUČIĆ ZA HAJDUK

5 utakmica na golu

7 pogodaka primio

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 03:51