RONALD GORSIC Cropix
ZADNJA ČETVRTINA

Hrvatska liga ulazi u ‘devet krugova pakla‘, uoči velikog finala se zna jedino da se ništa ne zna

Čačićeva momčad više ni u jednoj utakmici ne može računati na sigurne bodove
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. travanj 2023. 12:41

Možemo li posljednji krug HNL-a nazvati “devet krugova pakla”? Hoće li u zadnjih devet kola nastati opća ludnica u nacionalnom prvenstvu, hoće li biti grčevite borbe za naslov prvaka i ostanak u ligi? Jedno sigurno znamo i to ne trebamo posebno apostrofirati - najveća borba vodit će za ulazak u 2. kvalifikacijsko kolo za ulazak u Konferencijsku ligu.

Dvije europske pozivnice, to možemo ustvrditi, ići će Dinamu i Hajduku, no s obzirom na posljednje rezultate u HNL-u nije još definitivno za koja natjecanja. U borbi za treću i četvrtu poziciju vlada velika, ogromna, gotovo epska bitka. Od trećeplasiranog Osijeka do osmoplasirane Lokomotive razlika je samo - pet bodova. Društvo iz Gradskog vrta ima 38 bodova, Varaždin 37, Slaven Belupo 36, Rijeka i Istra 1961 35, a Lokomotiva 33. Svi oni mogu uhvatiti europske pozicije.

Raspored nije presudan

Baviti se njihovim rasporedom do konca prvenstva zapravo i nema nekakvog prevelikog smisla. Tko igra s kim, tko više igra doma, a tko vani, nije se u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazalo kao neki presudan faktor.

Nagledali smo se ove sezone raznih rezultata, posve neočekivanih, aspiranti na Europu pobjeđivali su i gubili u serijama, priča se mijenjala iz kola u kolo. Da se bavimo klađenjem, teško bismo na ikoga uplatili novac. Svatko od njih može pobijediti jedan drugoga u međusobnim ogledima, a isto tako baš svatko može trijumfirati i nad Dinamom i Hajdukom, koji ne izgledaju nepobjedivo, dapače.

Eto, pogledajte samo Dinamo u posljednjim kolima... Protiv nikoga Čačićeva momčad ne može računati na sigurne bodove, izgubili su od pretposljednjeg Šibenika, a uzeli su samo bod protiv zadnje Gorice. Kako bilo tko u takvim okolnostima može bilo što predviđati, prognozirati? U ovom trenutku, u ovakvim okolnostima, sve prognoze čine nam se neozbiljnim poslom. Isto takva je situacija i u Kupu. Niti ovakav Dinamo, niti ovakav Hajduk, ne mogu računati da će lakoćom preskočiti Šibenik ili Slaven Belupo u polufinalu. Očekuje nas jedna od najneizvjesnijih borbi za europske pozicije otkako je HNL-a.

Borba za prvaka? Može li Hajduk u finišu prvenstva prestići Dinamo? Kad je Hajduk onako hametice potučen u Maksimiru, kad je “popio” četiri komada, pa kad je onda još također inkasirao “suzy quatro” od Lokomotive i bio poražen na Poljudu, Dinamo smo proglasili prvakom. Ne bježimo od toga, tako smo napisali i nismo nimalo sumnjali.

Saveznik im je i tradicija

Majstor s mora je izgledao kao da je odustao. Međutim, naučili smo ono što smo možda trebali znati. Nije gotovo dok nije gotovo. Modri su nakon te pobjede nad Splićanima utonuli u krizu, pa se Hajduk, koji istini za volju nije briljirao, malo približio. Doduše, na još uvijek velikih sedam bodova zaostatka, ali kad pogledate kako Čačićeva momčad igra, a igra kao da je “na aparatima”, onda i priča oko pobjednika trke za titulom u HNL-u zaista ne izgleda riješenom.

Naravno, osim tih sedam bodova razlike, Modri imaju i jednu prednost koja se zove - tradicija. U proteklih devet sezona Lige 10 nikad u zadnjih devet kola nisu prosuli prednost koju su imali nakon prva tri kruga, niti su ikad u tih zadnjih devet kola za nekime zaostali sedam i više bodova. Međutim, isto tako se ne sjećamo da je ikada u tom razdoblju bilo tako turbulentno u Maksimiru. Evo, u sljedećem kolu Dinamo ide na noge razigranoj Lokomotivi koja im stalno stvara probleme, a Hajduk doma dočekuje Istru 1961. Poraz Dinama, pobjeda Hajduka i eto Splićana na samo četiri boda zaostatka, a Modri još moraju na Poljud. Da ne kažemo kakav bi show nastao da Čačićeva momčad u srijedu ispadne iz Kupa od Šibenika, da se dogodi totalni kolaps maksimirskog sustava, da dođe do smjene Čačića. Bila bi to neviđena prilika za Hajduk, koji bi tada dobio, da se poslužimo metaforom iz nekad kultnih Zvjezdanih staza, pravi warp pogon.

Kad se radi o ostanku, opet je u igri - sedam bodova. Toliko, naime, predzadnji Šibenik bježi posljednjoj Gorici. U sljedećem kolu Gorica, koja igra sve bolje i bolje pod Željkom Sopićem, doma dočekuje neuvjerljivi i neefikasni Osijek, Šibenik pak vjerojatno umoran nakon polufinala Kupa gostuje kod Rijeke, koja je u naletu.

Sudar u Krešimirovom gradu

Nakon toga slijedi možda oodlučujući okršaj kad je ostanak u pitanju, u Krešimirvom gradu sudaraju se Šibenik i Gorica... Sve se može promijeniti u dvije utakmice, a Gorica, koju su već mnogi otpisali, s dvije pobjede vraća se u igru...

Definitivno, u zadnjem krugu HNL-a očekuje nas istinsko nogometno ludilo, ogromna uzbuđenja, svih deset klubova bit će pod ogromnim stresom.

Prosjek bodova u Ligi 10

Klub 1. krug 2. krug 3. krug 4. krug

Dinamo 21,4 19,6 22,4 19,8

Hajduk 16,4 15,1 15,7 15,9

Bodovni učinak ove sezone

Klub 1. krug 2. krug 3. krug

Dinamo 25 17 18

Hajduk 19 19 15

22

boda je Hajdukov najbolji učinak u jednom krugu Lige 10

12

bodova je Dinamov najlošiji učinak u jednom krugu Lige 10

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 14:11