REVIERFOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
USUSRET DERBIJU

Upozorenje za hajdukovce i dinamovce: Čim zakorači izvan Bundeslige, Nijemac je ‘lagane ruke‘

Morat će se pripaziti akteri derbija koji će suditi njemački arbitar
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. ožujak 2024. 12:04

Daniel Siebert neće opraštati. Sudac derbija Hajduka i Dinama sljedeće subote na Poljudu lagane je ruke za vađenje kartona. Prije mjesec dana sudio je polufinale Grčkog kupa između Panathinaikosa i PAOK-a gdje je podijelio devet žutih kartona. Još su se Grci radovali, jer pomalo sarkastično su mogli dodati "smirio se Siebert".

Naime, u prošloj sezoni sudio je Nijemac dvoboj istih suparnika u play-offu u Solunu i pritom je podijelio čak 12 žutih kartona, a Panathinaikos je slavio s 2:1. Jedan od sedam kartona gostiju dobio je i Laszlo Kleinheisler, danas posuđeni igrač Panathinaikosa u redovima Hajduka. Jasno je stoga da ima tko upozoriti Bijele kakav je Siebert.

Taj strogi 39-godišnji profesionalni nogometni sudac iz Berlina, koji dodatno radi kao povremeni učitelj u sportskoj školi u svom rodnom gradu, pokazuje u svakom izlasku iz njemačkog nogometa koliko su igrači nenavikli na njegov kriterij. Dva susreta grupne faze Lige prvaka sudio je prošle jeseni, na utakmici PSV - Lens podijelio je čak devet žutih i jedan crveni, dok je u Salzburgu je bio nešto blaži s tek šest žutih kartona u dvoboju RB Salzburga i Benfice.

image
KIRCHNER-MEDIA/TH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Ove sezone u Bundesligi ima prosjek od 4,2 žuta kartona po utakmici, ali očito je da su u domaćem okviru igrači navikli na Sieberta. Međutim, čim nogom kroči izvan Bundeslige "razmaše" se kartonima. Prošle sezone je sudio po dva susreta Lige prvaka i Europske lige s prosjekom od 6,5 žutih po utakmici, dok je u kvalifikacijskom dvoboju Konferencijske lige Kizilžar - APOEL čak 11 puta vadio "žutka" iz džepa.

Ali, ako slučajno pomislite da Siebert "uči pameti" neke manje klubove, gadno ćete se prevariti. Prošle sezone je na San Siru sudio utakmicu Lige prvaka Milan - Chelsea gdje je domaćinu dodijelio šest žutih i jedan crveni, a gostu tri žuta kartona. Pred dvije sezone je smirio i Diega Simeonea sa žutim kartonom na Wanda Metropolitanu nakon što je prethodno njegovim igračima podijelio pet žutih i jedan crveni u remiju 0:0 s Manchester Cityjem.

Nema popusta kod Sieberta, odavno je u Europi prepoznat kao sudac koji ima tvrd kriterij i veliko iskustvo s gotovo devet godina pod znakom FIFA suca. Pritom se treba naglasiti, ako je suditi po iskustvima iz dvije posljednje sezone, morat će se iznimno pripaziti akteri derbija agresivni u duelima, ali i oni skloni velikim razgovorima sa sucima. Siebert je tako lagan na kartonima, a pritom ne gleda je li ispred njega Livaja, Petković, Giroud, Haaland ili De Bruyne. Kartone dijeli po svom kriteriju, zato oprez svima koji sudjeluju u derbiju, jer četiri je onaj minimalni Siebertov prosjek iz Bundeslige. Ali izvan Njemačke je redovno na "plus 6" i puno više...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 11:48