ANTE CIZMIC Cropix
PONOVNO NA MAKSIMIRU

U Dinamu nije uspio, sad im dolazi pokazati da su bili u krivu: ‘Kakva će to fešta biti kad osvojimo naslov!‘

Pun je samopouzdanja i kao takav nesumnjivo će biti jedna od najvećih prepreka Petkoviću i društvu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 08:21

Jedan od igrača Hajduka, koji će u nedjelju u Zagreb doći s albumom privatnih maksimirskih uspomena, svakako je Filip Uremović. Nekoć velika nada Modrih danas je uzdanica Hajduka, standardni stoper s kojim Hajduk ne gubi utakmice. Jedan je poraz tek upisao od dolaska među Bijele, samo debi neće po dobrome pamtiti u Velikoj Gorici. Ali, čim se standardizirao, zaboravio je što znači gubiti s Hajdukom. Jer, kada se Uremović ozlijedio, Bijeli su upisali dva uzastopna poraza - na Rujevici i s Osijekom na Poljudu. Nećemo ustvrditi da je njegov izostanak bio ključan, ali povratkom u početnu postavu tek su jedan remi uz šest pobjeda nanizali Splićani.

Oproštaj od Maksimira

Uremović je u svakom slučaju postao bitna karika obrane, u kojoj se učvrstio u stoperskom tandemu sa Šarlijom. Pogodio je ovog ljeta u izboru Hajduka...

- Bilo je i drugih opcija, ali Hajduk mi je predstavljao veliki izazov. Nakon tri mjeseca mogu reći da sam napravio odličan izbor. Poseban je osjećaj biti igrač Hajduka - ispričao nam je Uremović u razgovoru kojeg smo imali tijekom posljednje reprezentativne stanke.

Prije nepunih šest godina Filip Uremović bio je igrač kome se predviđala velika budućnost u modrom dresu. Argentinac Sigali je napustio Dinamo, otvaralo se mjesto za 20-godišnjeg stopera iz Požege, ali s priprema u Rovinju preselio je u Ljubljanu.

- Potpisao sam na tri i pol godine i jako sam sretan zbog toga. Došao sam u klub u kojem ću igrati seniorski nogomet. Bišćan je inzistirao na mom dolasku, a Cvitanović mi ništa nije mogao jamčiti. Svjestan sam da u Dinamu ne bih mogao dobiti veću minutažu, dok ću s Olimpijom ići po naslov prvaka - kazao je Uremović početkom siječnja 2018. za SN kada je prelazio iz Dinama u Olimpiju.

Seniorska karijera otvorila se na pragu 21. godine i nije Uremović pogriješio. U Olimpiji se sve okrenulo u pozitivnom smjeru jer samo šest mjeseci kasnije svi su profitirali. Uremović prelaskom u Rubin, Olimpija s odštetom od milijun eura. Prije toga proslavljena je i titula u Stožicama, Zmajčeki su postali prvaci, a Uremović se profilirao kao standardni stoper.

Povratak među Vatrene?

U Rubinu se zadržao tri i pol godine, došao je i do statusa kapetana momčadi iz Kazanja. S 23 godine predvodio je Rubin, što nije promaknulo ni izborniku Daliću. Nakon Olimpije iz 2018. prije tri je ljeta Uremović doživio novu prijelomnicu karijere. Igrao je za hrvatsku reprezentaciju U-19 i U-21,a rujnu 2020. debitirao je za Vatrene na Stade de Franceu, u susretu odigranom “iza zatvorenih vrata”. Dalić mu je ponudio ukupno šest nastupa među Vatrenima u godinu dana, ali od jeseni 2021. više nije u krugu kandidata. Možda mu upravo Hajduk ponudi prigodu za povratak među Kockaste, ali o tome Uremović ne govori. Hajduk je u njegovom fokusu...

- Došao sam u Hajduk osvojiti naslov prvaka - bez oklijevanja je poručio pri dolasku na Poljud.

Nije Uremović povratnik među Bijele, dapače, po prvi put se u Hajduku našao na kraju ljetnog mercata. Berlin je zamijenio Splitom i nije požalio. Sve snove koje je nekoć imao s Dinamom u HNL-u danas može ispuniti s Hajdukom. Za Modre je upisao tek jedan nastup u Kupu, protiv Borca u Imbriovcu prije šest godina. S Hajdukom je debitirao u HNL-u i dosad je već skupio deset nastupa. Stoper kojeg je u Rusiji krasila osobina odličnog čitanja igre bitno je pojačao zadnju liniju Bijelih. Uspio se nametnuti kao jedna od najjačih karika Karoglanove obrane, igrač kojem podjednako vjeruju trener i navijači. Iza sebe ima ogromno iskustvo. S Olimpijom prvak, u Rubinu kapetan, polusezona u Sheffield Unitedu i potom za kraj inozemnih epizoda godina dana u Herthi. Od prvaka u Ljubljani do ispadanja iz Bundeslige s Herthom. Prošao je taj “rollercoaster” karijere, ima i nastupe u reprezentaciji Hrvatske, igrao je na beku i stoperu. U Hajduku je ponovno došao u situaciju popeti se na sam vrh.

Posebna utakmica

Može li se reći da Uremović s Bijelima živi svoj san? Da, nije pretjerano, budući da je i sam poručio:

- Kakva će to fešta biti u Splitu kada osvojimo naslov prvaka!

U Maksimir stoga u nedjelju dolazi potvrditi da je puno bolji i vrjedniji od onih 200.000 eura odštete koliko su Modri za njega dobili prije nepunih šest godina kad je odlazio u Olimpiju. Možda nije bio trenutak, možda je bilo boljih, ali Uremović je u karijeri pokazao da je zaslužio veću pozornost i veću šansu. U Hajduku se odlično uklopio, pun je samopouzdanja i kao takav nesumnjivo će biti jedna od najvećih prepreka Petkoviću i društvu u nedjeljno poslijepodne na Maksimiru. Kad je iz Cibalije prije sedam godina došao u Dinamo II sigurno je sanjao igrati najveći hrvatski derbi i došao je taj dan. Posebna utakmica za igrača posebne priče.

UREMOVIĆ ZA HAJDUK

Ukupno nastupa 12

Odrađenih minuta 1064

Cijelih utakmica 11

Startnih pozicija 12

Ulazaka s klupa 0

Izlazaka iz igre 1

Postignutih golova 0

Upisanih asistencija 0

Žutih kartona 0

Crvenih kartona 0

Hajdučki izostanci

Znano je već da u odnosu na dvoboj s Lokomotivom trener poljudskih nogometaša Mislav Karoglan u derbiju ne može računati na Mihaela Žapera, kojem je stradala zadnja loža, kao ni na Anthonyja Kalika, koji je dobio treći žuti karton. Još od ranije u kadru nema Darija Melnjaka i Francisca Ferra, koji su ozlijeđeni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 14:04