Ivan Leko

 JOSKO PONOS Cropix
PRIPREME BIJELIH

Tko se to sve našao u Hajdukovom autobusu za Sloveniju: Neki su već osigurali mjesto u Lekinom kadru

Evo tko bi od prošlogodišnjih juniora i povratnika u redove Hajduka mogao dobiti priliku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. lipanj 2023. 07:55

Prošlogodišnje juniore nismo apostrofirali u priči oko pojačanja i širine kadra, u zasebnu temu smo uokvirili mlade nade koje su igrale finale Lige prvaka mladih. Zajedno s povratnicima s posudbe ih je ukupno 14 i čine gotovo polovicu kadra od 29 igrača koliko sudjeluje na početku priprema u Sloveniji. Kakve su im šanse za ostajanje u kadru za novu sezonu?

Od juniora u prvom redu su Pukštas, Sigur i Brajković, koji su sigurni u Lekinom kadru. Pukštas i Sigur su u statusu prvotimaca, Brajkovića vidi Leko kao jednog od igrača u rotaciji i tu nema upitnika.

Jedine alternacije

Capan je također prošao s Lekom dovoljno utakmica prošlog proljeća da bi ostao među 20-ak igrača za sezonu, s tim da će njegova pozicija ipak ovisiti o dolasku novih imena u veznom redu ili eventualne prodaje. Bude li balansirao između četvrtog i petog veznjaka, koji traže dva mjesta u momčadi, teško će bilježiti konkretnu minutažu, ali priliku će imati. Kao i Prpić, koji je kod Leke bio prvotimac u sustavu 3-5-2, dok se nije ozlijedio sredinom veljače, a pritom je u kadar na poziciju stopera ušao Luka Vušković. Koliko je Prpić spreman, koliko je oporavljen, to su odgovori od kojih će ovisiti i njegov status nakon četiri mjeseca izostanka s terena.

Đolongu i Hrgovića smo naveli kao dva igrača koji su na pripremama jedine alternacije na bekovskim pozicijama. Ovisno o raspoloživosti kadra, stanju ozlijeđenih, ostat će u momčadi. Pritom je pretenciozno pričati o minutaži sljedeće sezone kada još nisu ni zapečatili svoju poziciju u nekih, okvirno, Lekinih 25.

Antunović je svakako zanimljiv centarfor, klasična “devetka” je 19-godišnji napadač koji pritom nema seniorskog iskustva. Njegov ostanak najviše će ovisiti o radu na pripremama. Možda čak i više nego kod ostalih mu suigrača iz prošlogodišnjeg juniorskog kadra jer u napadu je najmanje igrača za rotaciju. Kao i Antunović, za isti status borit će se i godinu dana stariji centarfor Filip Čuić, povratnik s posudbe iz Radomlja. Obojici se pruža šansa, a mjesto alternacije može se maksimalno otvoriti jednome od njih. S posudbe se vratio i Dolček, koji od igrača iz ove kategorije ima najviše izgleda za ostanak ako ga Hajduk ne stavi u “paket” angažmana Žapera.

Za krilnog napadača Lauša i veznjaka Šošića bismo rekli da “napadaju iz sjene”. Obojica su prošle sezone stjecali prvoligaško iskustvo, Leko zna zašto ih je poveo na pripreme.

Malo sigurnih

Zna trener zašto je i svih 12 igrača iz kategorije prošlogodišnjih juniora i povratnika s posudbe (plus dva vratara) našlo mjesta u autobusu za Sloveniju. Sve će dobro provjeriti, vidjeti s kim će nastaviti dalje. Malo je sigurnih, ali zato puno motiviranih.

PROŠLOGODIŠNJI JUNIORI

Buljan, Sigur, Pukštas, Prpić, Capan, Đolonga, Hrgović, Brajković, Antunović

POVRATNICI S POSUDBE

Dolček, Silić, Lauš, Šošić, F. Čuić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 04:47