ANTE CIZMIC Cropix
HVALI GA I LIVAJA

Skriveni Hajdukov junak tjera dosad nezamjenjivog prvotimca u drugi plan: ‘On je neviđen talent‘

Čini se kako je on Hajdukovo skriveno blago, ima neospornu kvalitetu da bude član udarne postave
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 16. rujan 2024. 13:25

Skriveni junak pobjede Hajduka u Maksimiru bio je Dominik Prpić, koji je asistirao za gol Marku Livaji sjajnom poludugom loptom. Poslao ju je idealno za poluvolej bijele desetke i to je bilo dovoljno za vodstvo, a na kraju i za pobjedu.

Mladi reprezentativac, koji je za vrijeme pauze bio aktivan u kadru Ivice Olića, poslije utakmice nije krio oduševljenje, a nije ga propustio pohvaliti niti Livaja, rekavši kako je Prpić odigrao vrhunski. I zaista je tako bilo, statistika kaže da je imao i deset otklonjenih opasnosti, što je zaista impresivna brojka. Dobio je Prpić i brojne duele na tlu i u zraku, a usput je još jednom potvrdio da je s loptom u nogama “na ti” te nekoliko puta jednim pasom razbio linije Dinama. Ima on i hrabrost iznošenja lopte, što je za stopera njegovih godina sjajna karakteristika. Sve to zapravo nije nikakva novost jer je Prpić te karakteristike pokazivao još od dolaska na Poljud. Dodatnu vrijednost mu daje i lijeva noga, a takvi mladi igrači su danas kao suho zlato. Vrlo će brzo on u bilježnice europskih skauta, ako već i nije bilo interesa.

image

Dominik Prpić

Sofascore

Njegov konkurent Zvonimir Šarlija, ako računamo da je Uremović kao vođa obrane siguran, ima britkost i odlučnost, ali s loptom u nogama dobrano “kašljuca”. S obzirom na to da Gattuso gaji izlazak iz zadnje linije kroz posjed, Prpić se ovog trena čini kao bolje rješenje od bivšeg igrača Panathinaikosa, koji je dugo bio nezamjenjiv u paru s Uremovićem. Ruku na srce, duži period je u padu forme, a na to se nadovezala i ozljeda, a Prpić je po viđenom odlučio zgrabiti svoju šansu. Ovog ljeta je 20-godišnji stoper produžio vjernost Bijelima do 2027. godine, što je jedan od boljih poslova u kratkom mandatu Nikole Kalinića. U omladinski pogon Hajduka stigao je iz Lokomotive u ljeto 2017. godine. Igrao je s Bijelima i juniorsku Ligu prvaka, a debi za prvu ekipu upisao je pod Mislavom Karoglanom u kup-utakmici protiv Tehničara iz Cvetkovca u listopadu 2022. godine s 18 godina i 146 dana. Tada je današnji trener Šerifa govorio da Prpić posjeduje neviđen talent i da bi, bude li sve u redu, mogao biti veliki igrač. Za prvu momčad Hajduka do sada je upisao 25 nastupa, a bilo bi ih sigurno i više da nije dobio mononukleozu koja je usporila njegov razvoj. Nakon kratke posudbe u Radomlju, gdje je bio standardan, vratio se na Poljud i bio pri prvoj ekipi. Ozljedom Šarlije dobio je priliku i čini se iskoristio ju na najbolji mogući način. Tako to u sportu biva, stara poslovica kaže “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.”

Prpić je ovog trena iskoračio ispred Šarlije, a nakon ovako odigranog derbija ne vidimo razlog zašto bi ga Gennaro Gattuso sklanjao iz ekipe, pogotovo jer je kompetentniji Talijanovom stilu igre. Prpić je na terenu i glasan, a to je često problem s kojim se muče mlađi stoperi. Stoper tijekom susreta mora biti i vokalan, a Prpić to jest. Čini se kako je on Hajdukovo skriveno blago. Bit će, naravno, tu i oscilacija, ali 20-godišnji stoper ima neospornu kvalitetu da bude član udarne postave Gennara Gattusa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 13:26