Ivan Leko

 TOM DUBRAVEC Cropix
KALENDAR NIJE SAVEZNIK

Leko mora ubrzati posao: U Hajduku ima tako puno otvorenih pitanja, a toliko malo vremena

Izdvojili smo samo pet ključnih upitnika, ali ima ih još. A nova sezona je pred vratima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. lipanj 2023. 16:06

Bijeli su od utorka ujutro na terenima u Bledu i okolici. Trener Ivan Leko ima dva tjedna za uštimati momčad, uglazbiti svoj “orkestar” da bude bolji negoli je bio prošle sezone. Ali, još uvijek je puno upitnika ostalo, momčad nije definirana što je bilo i za očekivati s obzirom na to da je mercato tek otvorio vrata. Kraj je lipnja, klubovi liga Petice još nisu ni krenuli s pripremama, poslovi se tek zahuktavaju stoga i Bijeli očekuju da će se momčad kompletirati do kraja pripremnog razdoblja u Sloveniji. Jer, Superkup je već 15. srpnja, tri tjedna potom dolaze najjači suparnici u HNL rasporedu, a tek onda slijede najveća iskušenja u novom pokušaju da se Bijeli domognu europske jeseni. Jasno je stoga da se momčad što prije treba kompletirati, a otvorenih je pitanja pregršt. Hajduk se još uvijek nije pojačao u odnosu na prošlu sezonu, Šarlija i Dajaku zasad su igrači koji su pojačali konkurenciju. Pet pitanja smo izdvojili kao najzanimljivija na početku priprema...

Kalikova duga pauza

Prvi je Nikola Kalinić. Nije krenuo s pripremama, ugovor mu istječe krajem mjeseca, ostalo je još nekoliko dana do formalnog rastanka. Ili možda povratka među Bijele? Za sada nema takve naznake, jer da je Leko vidio iskusnog napadača u svojim planovima, počeo bi Kalinić pripreme s Bijelima. Bez Kalinića Livaja praktički nema alternacije na “devetki”. Može se Mlakar premještati na ulogu centarfora, ali tada ostaje prazno mjesto na lijevom krilu gdje trenutno pored slovenskog reprezentativca za tu poziciju konkurira Dolček. Ali, 23-godišnji Koprivničanac tek treba uvjeriti Leku u svoju kvalitetu, jer Dolček je prošlu sezonu proveo na posudbi u Šibeniku, a uz to već je godinu i pol na posudbama izvan Poljuda. Kompletna napadačka linija, cijeli kvartet ofenzivaca iz prve postave, nema alternacije na sličnoj razini iskustva i kvalitete. S takvim kadrom teško je napadati tri fronta, nije realno očekivati da će svi uvijek biti na dispoziciji, da će sve mimoići ozljede i kartoni, a da će pritom juniori i povratnici s posudbe odmah iznijeti teret velikih očekivanja.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Vezni igrači su drugo otvoreno pitanje. Također su otvorena priča. Krovinović i Pukštas ulaze kao prvi tandem na pripremama, Bijeli pritom imaju namjeru dovesti Žapera za poziciju korektora vezne linije, a u svom kadru već imaju dva iskusna defenzivca Grgića i Kalika koji je, treba to imati na umu, od kraja siječnja bio izvan trenažnog procesa. Propustio je Kalik gotovo kompletno proljeće, jasno je da će mu trebati vremena za povratak u formu. Grgić je trenutno jedina prava alternacija, možda i starter, ne smije se ni ta mogućnost isključiti. Ali, čim su Bijeli poslali ponudu za Žapera, koji uz poziciju korektora može odigrati i ulogu stopera, razvidno je da su u potrazi za pojačanjem na toj poziciji koja ima status “otvorenog pitanja”.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Treće je stoperska linija. Ostala je bez Simića i Borevkovića iz prošle sezone, doveden je Šarlija i trenutno Bijeli imaju pet stopera koji ulaze u bitku za dva mjesta. Ali, već smo toliko toga ispisali na temu stopera da ne treba više širiti ni duljiti. Možemo samo ponoviti trenutačno stanje u kojem su Šarlija i Ferro tandem koji kreće kao startni za pripreme. Elez i Prpić su oporavljenici s višemjesečnim “stažom”, a Vušković je u procesu realizacije transfera i na njega se dugoročno ne može računati. Awaziem je želja ili barem takav profil stopera. Nema sumnje, još jedan stoper njegovih karakteristika odlično bi došao Bijelima.

Bekovski noviteti

Bekovski par dolazi kao četvrta tema. Čine ga Sigur i Melnjak, a njihove alternacije dolaze iz prošlogodišnjeg juniorskog pogona (Đolonga i Hrgović). Na pripremama će Leko u ovom segmentu momčadi imati na dispoziciji četiri igrača, ali jasno je kako pozicija desnog beka ne može ostati samo na dvojici mladih igrača klase 2003. (Sigur), odnosno 2004. (Đolonga). Pitanje je kada će se vratiti Mikanović, koji također bilježi dugo izbivanje s travnjaka, a nije ni pošao na pripreme u Sloveniju.
S Mikanovićem se otvara posljednje, peto pitanje - oporavljenici - s velikim upitnikom glede formiranja momčadi za početak sezone. Sportski direktor Nikoličius već je najavio kako Eleza i kapetana Lovru Kalinića možemo očekivati početkom srpnja.

Nikoličiusov posao

Nije to daleko, međutim, razvidno je da su oporavljenici velika enigma. Od Lovre Kalinića preko Mikanovića, Prpića, Eleza i Kalika. Obrana je dakako pod najvećim povećalom na startu sezone, jer sasvim drukčije će izgledati spremni Hajduk sa svim oporavljenim igračima, a potpuno je druga slika bez Kalinića i Eleza. Vratar Kalinić trebao bi se ipak najbrže vratiti, Elezovih osam mjeseci stanke traži utakmice, traži vrijeme povratka za stopersku poziciju.

Puno je pitanja, a malo vremena. Pet utakmica u Sloveniji pokazat će nam s kakvim realnim izgledima za velike dosege ulaze Bijeli u novu sezonu. I ne samo pet utakmica, nego i poslovi koje će sportski direktor Nikoličius obaviti u sljedeća dva tjedna. Jasno je da će igrači dolaziti i nakon priprema, ali pritom će izgubiti vrijeme uigravanja s momčadi. Na pripreme se ide da bi se saznalo u kakvom je stanju momčad, kakav je kadar na raspolaganju, a trenutno su Bijeli na razini prošle sezone. Bez Kalinića čak nominalno i slabiji, i to pod uvjetom da su maksimalno spremni svi koje je Leko poveo na pripreme.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 00:28