ANTE CIZMIC Cropix
BLAGA KAZNA

Livaja je odlično prošao: Isplativije je vrijeđati na stadionu pred svima, nego ogovarati ‘prijatelju‘ na uho

Svi s kojima smo razgovarali očekivali su politički potez HNS-a, najmanju moguću kaznu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. lipanj 2023. 18:57

Marko Livaja neće igrati Superkup s Dinamom na Maksimiru 15. srpnja, a s Poljuda na račun Hrvatskog nogometnog saveza svi kažnjenici zajedno moraju uplatiti čak 51.100 eura! Takav priljev Kuća nogometa rijetko kad ima iz domaćih izvora, Hajdukov milje ide u red glavnih sponzora HNS-a. Nećemo postaviti pitanje je li im to vrijedilo jer svatko za sebe najbolje zna koliko je spreman platiti za svoj gušt, no to je objavljena cijena "oduška", koji su si dali kapetan Hajduka, mladi mu kolega Luka Vušković i trener vratara Tomislav Rogić, koji su uvredljivo pjevali o suparniku, kao i navijači koji su palili svibanjske krijesove na istočnoj tribini i počinili štetu koju HNS mora namiriti Rijeci, a on je Hajduku odrezao 26.500 eura globe za te "nestašnosti". I da zapamti što se zbivalo i usput popravi HNS-ov saldo u toj priči.

Ne radi se o najvećoj kazni, nekoliko puta tadašnji disciplinski sudac Krešimir Vlajčević odredio im je istih tih 200.000 kuna, što je maksimum po hrvatskim nogometnim propisima. Još 2009. za debi u Splitu s Dinamom, pa 2013. nakon Kantride...

Hajduk njegovi navijači silno vole, ali nisu spremni suzdržati se od toga da mu izbijaju novac koji za godinu dana dosegne svotu za plaćanje jednog igrača. Šibenik zbog prijestupa svojih fanova mora podmiriti 700 eura.

To što je Livaja dobio samo jednu utakmicu zabrane igranja za njega je odličan ishod. Kazna za pjevanje na terenu presedan je među igračima u HNL-u, on mora platiti i 13.300 eura, što je najteža raspoloživa financijska mjera, međutim, način na koji je to napravio uzevši megafon i započevši refren "Freze, traktori, poljski putevi...", koji završava sa "p...e šibenske, dobit ćete batine" dao je golemu težinu situaciji. Po predviđenim sankcijama za prekršaj Kodeksa ponašanja nogometnih djelatnika mogao je biti bitno oštrije tretiran jer propisano je do šest utakmica neigranja, te se na tu jednu ne bi trebao ni žaliti. Učinio je nešto što nitko prije njega nije, iako je bilo raznih "genija" i njihovih ispada.

Od te iste Disciplinske komisije sudac Ivan Bebek dobio je četiri mjeseca zabrane obavljanja svojeg posla zbog uvreda izračenih u privatnoj telefonskoj komunikaciji koja je izašla u javnost. Ispada da je isplativije vrijeđati na stadionu pred svima, nego ogovarati nekoga "prijatelju" na uho. Čim je nastala drama oko Livaje, koji je napustio nacionalnu vrstu, gotovo svi s kojima smo razgovarali očekivali su politički potez HNS-a, najmanju moguću kaznu koju misle da mu mogu dati samo kako bi pokušali što više sanirati ozračje u nogometu uoči nove sezone.

O Livaji je puno toga ispisano pod egidom incidenata, prvo na finalu Kupa sa Šibenikom, a potom i na prvom danu priprema Vatrenih na Rujevici. Na istoj adresi je uvrede dijelio i primao, za prve je sada dobio ceh, nakon drugih je sam sebe udaljio iz reprezentacije. Ako sve to zajedno rezultira s Livajom koji će biti fokusiran samo na igru, to će biti plus za Hajduk, ali bude li efekt drugačiji, pa počne rasti nervoza, ni za njega, ni za klub neće biti dobro jer počeo je ubrzano puniti dossier i svaka sljedeća mjera koja će mu biti izrečena iz HNS-a može biti teža...

Pravorijekom koji je dobio može "u vatru" od prvog kola i ogleda s Dinamom, što je za Bijele bilo najvažnije. Premda niti Superkup nije marginalno natjecanje. Livaja bi teoretski u njemu imao šansu zaigrati ako se žali, a Komisija za žalbe preinači odluku.

Vušković i Rogić su na povratku u Split pjevali isto što i Livaja na stadionu, njihovo je pozicija bila iz drugog plana, te su kažnjeni sa 6.000, odnosno, 5.300 eura. Kao što je i on dobio novčanu mjeru od 35.000 kuna u prosincu 2021. godine za "Mrzim Dinamo". Nije se radilo o recidivu, ali jest o događaju bitno drugačije i veće dimenzije.

S koliko ga je kaznio Hajduk?

Nedugo nakon Livajine nepromišljenosti s megafonom na travnjaku Rujevice, Hajduk je na svojim društvenim mrežama među inim poručio "Marko Livaja je pogriješio što je pjevao pjesmu koja je izazvala povredu osjećaja ljubitelja", dodajući potom "reagirat ćemo sukladno internom disciplinskom pravilniku, a iznos ćemo donirati našem Bilom srcu". Nogometna bi javnost, nesumnjivo, rado htjela doznati tu svotu, no hoće li?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. lipanj 2024 17:45