Ivan Leko, trener Hajduka

 TOM DUBRAVEC Cropix
LEKO EKSPERIMENTIRAO

Hajduk remizirao u prvoj pripremnoj utakmici: Povratnik iz Slovenije zabio, Dajaku umalo heroj u debiju

Utakmica u Športnom parku bila je pravi dvoboj za start priprema, zagrijavanje za sve što dolazi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. lipanj 2023. 19:47

SPARTAK TRNAVA – HAJDUK 1:1 (Paur 17‘/Čuić 27‘)

LJUBLJANA – Športni park Ljubljana. Gledatelja 100. Sudac: Denis Šabanagić. Pomoćnici: Salkić i Vojska (svi Slovenija).

SPARTAK TRNAVA: Vantruba – Šulek, Koštrna, Koša, Mikovič – Prochazka, Bainović, Štefanik – Azango, Paur, Ofori. (još su igrali nastavku: Ryzek, Karhan, Vaško, Ikugar, Ujlaky, Oseni, Daniel) TRENER: Michal Gašparik.

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić – Đolonga, Šarlija, Ferro, Melnjak – Krovinović, Lauš – Sahiti, Benrahou, Šošić – Čuić. DRUGO POLUVRIJEME (4-1-4-1): Silić – Capan, Vušković, Prpić, Hrgović – Grgić - Dolček, Kalik, Pukštas, Dajaku – Antunović. TRENER: Ivan Leko.


U prvoj utakmici slovenskih priprema Hajduk je remizirao 1:1 u Ljubljani protiv Spartaka Trnave, slovačkog predstavnika u kvalifikacijama Konferencijske lige. U susretu siromašnom prigodama, pobjedu Bijelima mogao je u 81. minuti donijeti Mate Antunović na asistenciju Leona Dajakua. Novi igrač Bijelih koji je ušao u igru u drugom dijelu, dobio je premijernih 45 minuta u dresu Hajduka i svoju prigodu iskoristio je za odlično nabacivanje Antunoviću čiji je udarac glavom s pet metara otišao pored lijeve vratnice. Dajaku je na lijevom krilu zaigrao nakon dva treninga u novoj momčadi i jasno je da je prerano za ozbiljnu ocjenu.

U prvo poluvrijeme Leko je krenuo s Laušom, Šošićem i Filipom Čuićem, tercetom igrača koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Radomlju, odnosno Veležu gdje je igrao Lauš. Već u 2. minuti hajdukovci su zaprijetili preko Šošića koji je ubacio s lijeve strane, Ferro nogom vratio na peterac gdje je Lauš pokušao glavom, potom i Čuić nogom, ali obranio je Vantruba.

Slovaci su opasno šutirali u 15. minuti kada je Paur iz okreta s 12 metara iskosa pokušao iznenaditi Lučića, ali u padu je vratar Bijelih otklonio opasnost. Potom je iz kornera dvaput pokušao Prohazka, prvo glavom, pa onda i nogom s pet metara, ali Lučić je u samo minutu obranio tri udarca Crveno-crnih. Međutim, u trećoj prigodi ni Lučić nije mogao spasiti Bijele. Obrana je u 17. minuti visoko izašla, gotovo do centra igrališta, pa su Slovaci sa svoje polovicu uputili dugu loptu za hitrog Jakuba Paura koji je pobjegao stoperima Hajduka, pretrčao prostor do ruba šesnaesterca odakle je desnom nogom pogodio desni donji kut mreže Bijelih za 1:0.

Izjednačenje je stiglo deset minuta kasnije u režiji Benrahoua i golgetera Filipa Čuića. Marokanac je izveo slobodni udarac s lijeve strane, ljevicom preko živog zida pogodivši gredu od koje se lopta odbila do spretnog Čuića koji je iz blizine loptu pogurnuo u mrežu. Čuiću očito odgovara stadion Športni park u Ljubljani, jer na istom je travnjaku zabio Bravu prošle sezone igrajući na posudbi za Radomlje. Odličnu je akciju složio Hajduk u 32. minuti kada su Sahiti i Benrahou pripremili prigodu Šošiću, međutim oklijevao je krilni napadač Bijelih, umjesto šuta s 15-ak metara dopustio je da mu Ofori s noge odnese loptu.

U nastavku je Leko na travnjak poslao potpuno novu momčad, promijenio je svih 11 igrača. S obzirom na to da nije imao desnog beka za drugi sastav, tu ulogu povjerio je veznjaku Capanu. Poziciju korektora vezne linije dobio je Lukas Grgić, na stoperskoj poziciji bili su Vušković i Prpić, dok je Antunović zamijenio Filipa Čuića na "devetki". U izmijenjenom sastavu dominirao je Hajduk u posjedu, ali pravu šansu nismo vidjeli sve do 72. minute kada se na ljevicu namjestio Dolček prošavši prethodno dva suparnička igrača. Šutirao je s 12 metara iskosa, gađao suprotni lijevi kut, ali ispružio se Vantruba spriječivši vodstvo Bijelih. Devet minuta kasnije već opisanu priliku zapucao je Antunović i to je bilo sve što je ponudio susret Hajduka i Spartaka.

Utakmica koja je više ličila dvoboju za bodove nego prijateljskom ogledu, posebno se to može reći za Slovake koji u drugom dijelu nisu kreirali niti jednu prigodu pred vratima Silića. Leko je na djelu vidio dvije momčadi, ali ipak Bijeli su igrali bez petorice važnih prvotimaca, pa se očekuje da ćemo već u nedjelju protiv Olimpije vidjeti bitno drukčiji Hajduk. Bijeli su sveukupno bili bolji od Spartaka, ali pretenciozno bi bilo kazati da su zaslužili više od remija. Utakmica u Športnom parku na Šiški bila je pravi dvoboj za start priprema, zagrijavanje za sve što nam dolazi u sljedećih 10 dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 20:17