GORAN MEHKEK/Cropix
Robert Šola
DOBITAK ZA BIJELE

Hajduk će uskoro dobiti dva velika pojačanja u borbi za naslov. U svemu će ključnu ulogu odigrati Leko

Leko će na treninzima uskoro imati još žešću borbu za mjesta u udarnoj postavi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. srpanj 2023. 11:53

Lovre Kalinić (33) i Josip Elez (29) vratili su se na teren u prijateljskoj utakmici Hajduka i Solina. Kalinić je posljednji put branio 30. listopada prošle godine, na Hajdukovom gostovanju u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. Tada je zbog teške ozljede koljena napustio teren u 85. minuti. Hajduk je vodio 2:0 i imao sigurna tri boda u rukama, ali do kraja utakmice Lokosi su zabili dva gola. Hajduk je tako izgubio dva važna boda, ali i kapetana koji punih devet mjeseci nije stao na gol. I pitanje je kada će ponovno braniti u službenoj utakmici.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da se i Hajdukov najbolji stoper Josip Elez ozlijedio (kuk) na istoj utakmici kao i Lovre Kalinić. Samo što Elez teren napustio u 33. minuti kod rezultata 0:0. I Elez se vratio isti kad i Kalinić, dva "stupa" poljudskih temelja.

Teško je u nogometu pričati o tome "što bi bilo...", ali Hajduk je s ozljedama Kalinića i Eleza primio strahovito težak udarac, koji je lako da prezentirati i u brojkama. U prvih 15. kola Hajduk je s njima dvojicom primio 16 golova, uz dodatak da je Elez propustio derbi u Maksimiru u kojem je Hajduk primio četiri gola (4:1). Elez je u jesen odigrao ukupno 12 prvenstvenih utakmica, 11 golova je njegova momčad primila u tim utakmicama. Nakon što su Splićani izgubili dva stožerna igrača obrane, Hajduk je u sljedećih 14 kola primio poražavajućih 26 golova. I izgubio prvenstvo.

image
Ante Čizmić/Cropix

Stoga ne treba previše objašnjavati koliko Kalinić i Elez u punoj formi znače za Hajduk. Samo je pitanje koliko će im vremena trebati da se vrate na pravi način. nakon tako dugih stanki svima trebam vremena, posebno igralima koji više nisu mladi.

Ivan Leko zna sve o Lovri Kaliniću. U Belgiji ga je uživao gledao u najboljim godinama njegove karijere, kada je dvije sezone u nizu bio proglašen najboljim golmanom lige i najboljim igračem Genta. Belgija se tih godina divila Kaliniću, toliko je bio dobar. E sada, Kalinić je kapetan, autoritet, na neki način legenda Hajduka i sigurno najbolji Hajdukov golman kad je u punoj formi. Međutim, Kaliniću će trebati vremena da uđe u punu, jer nije ga bilo punih devet mjeseci. I dok se to ne dogodi Kalinić će morati biti strpljiv i najveća podrška Ivanu Lučiću, koji je napravio veliki iskorak na vratima i postao prava uzdanica momčadi.

Leko bi pogriješio ako bi ušao u bilo kakve kompromise i vratio Kalinića na teren samo zato što je kapetan. Kalinić se treba vratiti na gol onog časa kada postane najbolji Hajdukov golman. Hoće li to biti za mjesec dana, ili nešto kasnije, to samo vrijeme može pokazati.

image
Ante Čizmić/Cropix

Povratak Josipa Eleza neupitno će biti još sporiji. Devet mjeseci stanke stoperu su cijela vječnost i trebat će vremena da se tjelesno do kraja pripremi, te da očvrsne u duelima. Nekako je realno očekivati da se Elez kroz jesen postupno "uvodi" u momčad, kako bi se u zimskoj stanci pripremio za pravi povratak. Doduše, Hajduk je jako tanak sa stoperima i Leki Elez jako treba, ali - kao i kod Kalinića - pretjerana žurba lako može biti kontraproduktivna. Što nikome ne treba.

Za Hajduk je pak sjajna vijest da su se kapetan i dokapetan vratili i da će Leko na treninzima imati još žešću borbu za mjesta u udarnoj postavi. Na čemu treneri uvijek toliko inzistiraju...

Odjidja i Moufi oduševili i u Solinu

Belgijski veznjak Odjidja (34) već je pokazao koliko je veliko pojačanje za Hajduk, premda je još daleko od prave forme, jer ni izbliza nije spreman. Međutim, Odjidju to ne smeta da svaki put kad istrči demonstrira svoju klasu. Pokazao ju je i protiv Solina. Igrao je 60. minuta namjestio nekoliko golova, te potpuno izdominirao travnjakom. Naravno, Solin je drugi nogometni razred, ali tko je ostalim igračima Hajduka branio da se nametnu protiv Solinjana. Odjidja tako iz utakmice u utakmicu samo potvrđuje ono što je Leko znao kad ga je dovodio - sjajan je igrač i pravi, pobjednički karakter.

U Solinu je puno pljeska s tribina pobrao i desni bek Moufi. Vidjeli smo u dva meča s Dinamom da je zanimljiv igrač, vrlo brz i prodoran, opasan u završnici, a opet obrambeno odgovoran.

Diallo je igrao 76 minuta, kažu vrlo solidno, ali jasno je da na poziciji lijevog beka Melnjak ostaje neupitan starter. Dajaku je igrao prvo poluvrijeme, evidentno je da još uvijek nije u punoj formi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 19:03